Ikkunanpesu helppoa ja nopeaa - näin onnistut | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Ikkunanpesu helppoa ja nopeaa – näin onnistut

Vinkkejä tehokkaaseen ikkunanpesuun

Kirkkaat ikkunat lisäävät kotisi viihtyisyyttä ja päästävät luonnonvalon esteettä sisään. Ametro tarjoaa sinulle parhaat niksit, joiden avulla ikkunanpesu sujuu kuin tanssi. Aloita keräämällä tarvittavat välineet: ikkunanpesuaine, sieni tai mikrokuituliina, kuivain ja puhdas pyyhe. Muista, että oikeanlaiset välineet tekevät työstä paitsi helpompaa, myös nopeampaa.

Ennen varsinaista pesua, poista ikkunoista pöly ja irtolika kuivalla sienellä tai harjalla. Tämä estää lian leviämisen ja mahdollistaa kirkkaamman lopputuloksen. Käytä pesuaineena joko kaupasta saatavaa ikkunanpesuainetta tai tee itse seos vedestä ja etikasta. Levitä pesuainetta säästeliäästi, sillä liika vaahto voi vaikeuttaa kuivaamista ja jättää raitoja.

Pesun aikana huomioitavaa

Kun peset ikkunoita, aloita aina yläreunasta ja etene alaspäin. Näin likavesi valuu pesemättömälle alueelle eikä puhdistamallesi pinnalle. Käytä sieniä tai liinoja, jotka eivät jätä nukkaa tai raitoja. Liikkeen tulee olla joko ylhäältä alas tai sivusuunnassa, jotta saat tasaisen lopputuloksen.

Pesun jälkeen on tärkeää kuivata ikkunat huolellisesti. Käytä tähän tarkoitukseen kuivainta, joka poistaa suurimman osan vedestä. Viimeistele puhdistus kuivalla, puhtaalla pyyhkeellä tai mikrokuituliinalla, jolla pyyhit mahdolliset kuivaimen jättämät vedet ja saat ikkunan kiiltäväksi. Muista myös puhdistaa ikkunanpuitteet, sillä ne keräävät helposti pölyä ja likaa.

Jälkikäsittely ja viimeistely

Ikkunanpesun jälkeen on hyvä käydä läpi ikkunat vielä kerran, jotta varmistat, ettei pinnalle ole jäänyt raitoja tai tahroja. Mikäli huomaat epäpuhtauksia, pyyhi ne pois kostealla liinalla ja kuivaa alue uudelleen. Tämä vaihe kannattaa tehdä heti pesun jälkeen, kun ikkuna on vielä kostea, sillä kuivuneita tahroja on vaikeampi saada pois.

Viimeistele ikkunanpesu puhdistamalla ikkunalaudat ja -karmit. Näin saat siistin ja viimeistellyn ilmeen koko ikkunalle. Ametron asiantuntijat suosittelevat käyttämään ikkunalaudoille sopivaa puhdistusainetta, joka suojaa pintaa ja pitää sen puhtaana pidempään. Muista myös tuulettaa huone ikkunanpesun jälkeen, jotta raikas ilma pääsee sisään ja ikkunat kuivuvat nopeammin.

Ympäristöystävälliset pesuaineet

Ympäristön huomioon ottaminen on tärkeää myös ikkunanpesussa. Ametro suosittelee käyttämään ekologisia pesuaineita, jotka ovat hellävaraisia sekä luonnolle että ikkunoillesi. Voit valmistaa pesuaineen itse sekoittamalla vettä ja etikkaa tai ostaa valmiita ympäristömerkittyjä tuotteita. Tärkeää on, että pesuaine ei sisällä haitallisia kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa ympäristöä.

Luonnonmukaiset pesuaineet eivät ainoastaan suojaa ympäristöä, vaan ne ovat myös turvallisia käyttää. Ne eivät ärsytä ihoa tai hengitysteitä, mikä tekee ikkunanpesusta miellyttävämpää. Lisäksi ne ovat usein riittoisampia, joten pieni määrä pesuainetta riittää suureenkin pinta-alaan, mikä säästää sekä luontoa että rahaa.

Ikkunanpesun ajoitus

Ikkunanpesu kannattaa ajoittaa pilviseen päivään, sillä suora auringonvalo kuivattaa pesuaineen nopeasti ja voi jättää ikkunoihin raitoja. Lisäksi viileämpi sää estää pesuveden haihtumisen liian nopeasti, mikä helpottaa työskentelyä. Ametro neuvoo välttämään ikkunanpesua pakkasella, sillä jäätyvä pesuvesi voi vaurioittaa ikkunoita ja tehdä pesusta hankalaa.

Optimaalinen aika ikkunanpesulle on kevät tai syksy, jolloin lämpötilat ovat maltilliset ja luonnonvalo paljastaa ikkunoiden likaisimmat kohdat. Säännöllinen ikkunanpesu pitää ikkunat puhtaina pidempään ja vähentää tarvetta suurille puhdistustöille. Muista myös, että säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden käyttöikää ja parantaa niiden eristyskykyä.