Pihan siistiminen ilman suurta budjettia: Edulliset ratkaisut | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pihan siistiminen ilman suurta budjettia: Edulliset ratkaisut

Edullisia vinkkejä viihtyisään pihaan

Kun haluat luoda viihtyisän pihan ilman, että kukkaro kärsii, on muutama edullinen kikka otettava käyttöön. Ensimmäinen askel on suunnitella, mitä alueita pihassasi haluat parantaa tai muuttaa. Voit aloittaa siivoamalla ja järjestelemällä olemassa olevat elementit uudelleen. Esimerkiksi vanhat puutarhakalusteet voivat saada uuden elämän pienellä kunnostuksella tai maalauksella.

Toinen vinkki on hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Vanhat tiilet, laudat ja kivet voivat toimia uusina rakennusmateriaaleina esimerkiksi polkujen tai istutusalueiden rajauksessa. Tämä ei ainoastaan säästä rahaa, vaan myös tukee kestävää kehitystä. Ametro suosittelee katsomaan ympärilleen ja miettimään, miten jo olemassa olevia materiaaleja voisi hyödyntää uudella tavalla.

Kasvien valinta ja hoito

Kasvit ovat pihan sydän, ja niiden valinnassa kannattaa suosia monivuotisia, helppohoitoisia lajeja. Perennat, pensaat ja puut tuovat pihalle elämää vuodesta toiseen ilman jatkuvaa uusimistarvetta. Valitse kasveja, jotka viihtyvät juuri sinun pihasi olosuhteissa – näin säästät aikaa ja vaivaa, kun kasvit kasvavat hyvin vähällä hoidolla.

Kasvien leikkaaminen ja jakaminen on myös hyvä tapa säästää. Monet perennat voidaan jakaa ja istuttaa uudelleen, jolloin saat lisää kasveja ilman lisäkustannuksia. Ametro muistuttaa, että kasvien vaihtaminen naapurien tai ystävien kanssa on myös mainio tapa monipuolistaa omaa pihaa ilman rahallista panostusta.

DIY-projektit pihan elävöittämiseksi

Tee-se-itse-projektit ovat loistava tapa säästää rahaa ja lisätä persoonallisuutta pihaasi. Voit rakentaa esimerkiksi linnunpönttöjä, hyönteishotelleja tai vaikkapa yrttimaan vanhoista puulaatikoista. Nämä projektit eivät yleensä vaadi paljoa materiaaleja, ja ne ovat samalla hauska tapa viettää aikaa ulkona.

Ametro suosittelee hyödyntämään internetistä löytyviä ohjeita ja videoita, jotka opastavat askel askeleelta erilaisten pihaprojektien toteuttamisessa. Muista, että pienilläkin muutoksilla ja lisäyksillä voit tehdä pihastasi entistä viihtyisämmän ja toimivamman.

Valaistus ja tunnelman luonti

Pihan valaistus ei tarvitse olla kallista. Voit luoda tunnelmaa esimerkiksi sijoittamalla kynttilöitä, lyhtyjä tai aurinkokennovalaisimia strategisiin paikkoihin. Aurinkokennovalaisimet ovat erinomainen valinta, sillä ne eivät kuluta sähköä ja syttyvät automaattisesti hämärän tullen.

Ametro muistuttaa, että myös käytetyt tai kierrätetyt valaisimet voivat olla hyvä ja edullinen ratkaisu. Pienellä tuunauksella ja puhdistuksella vanhatkin valaisimet voivat saada aivan uuden ilmeen ja tuoda pihallesi lämpöä ja valoa.