Pihan siistiminen ja ympäristöystävälliset valinnat | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pihan siistiminen ja ympäristöystävälliset valinnat

Luonnonmukainen puutarhanhoito

Kevät on täydellistä aikaa pihapiirin kunnostamiseen ja luonnonmukaiset menetelmät ovat nousseet suosioon. Ametro tarjoaa vinkkejä, kuinka voit hoitaa pihaasi ympäristöä kunnioittaen. Ensimmäinen askel on suosia luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Kemiallisten aineiden sijaan voit käyttää kompostoitua puutarhajätettä, joka ravitsee maata ja edistää hyödyllisten mikro-organismien toimintaa.

Toinen tärkeä seikka on monimuotoisuuden lisääminen. Istuta erilaisia kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä ja hyödyllisiä hyönteisiä. Nämä pienet puutarhan ystävät auttavat pitämään tuholaisten määrän kurissa luonnollisesti. Lisäksi, käytä kastelussa sadevettä tai kierrätettyä vettä, jotta voit säästää arvokasta juomavettä.

Kestävät materiaalivalinnat piharakentamisessa

Kun suunnittelet pihan rakenteita, kuten terasseja tai polkuja, valitse kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Ametro suosittelee käyttämään kierrätettyä puuta tai paikallista kiveä, jotka eivät ainoastaan kestä aikaa, vaan myös vähentävät ympäristövaikutuksia. Materiaalien paikallisuus vähentää kuljetuksen aiheuttamia päästöjä ja tukee paikallista taloutta.

Lisäksi, suosi pihakalusteissa ja -koristeissa luonnonmateriaaleja, kuten puuta, kiveä tai metallia. Nämä materiaalit sulautuvat kauniisti ympäristöön ja kestävät käytössä pitkään. Vältä muovia ja muita keinotekoisia materiaaleja, jotka voivat hajotessaan päästää ympäristöön haitallisia aineita.

Ekologiset työkalut ja koneet

Pihan hoitoon liittyy usein erilaisten työkalujen ja koneiden käyttö. Valitse sähkökäyttöisiä tai akkukäyttöisiä laitteita, jotka ovat hiljaisempia ja päästöttömiä verrattuna perinteisiin polttomoottorikäyttöisiin vaihtoehtoihin. Ametro suosittelee myös käsityökaluja, kuten haravaa ja lapiota, jotka eivät kuluta energiaa ja antavat samalla hyvää liikuntaa.

Jos tarvitset suurempia koneita, kuten ruohonleikkuria tai oksasilppuria, harkitse vuokraamista tai yhteiskäyttöä naapuruston kanssa. Tämä vähentää tarvetta valmistaa uusia koneita ja säästää tilaa varastossa. Lisäksi, huolla työkalusi ja koneesi säännöllisesti, jotta ne kestävät pidempään ja toimivat tehokkaammin.

Veden ja energian säästäminen pihalla

Veden säästäminen on yksi tärkeimmistä ympäristöteoista pihan hoidossa. Käytä kastelussa kerättyä sadevettä tai perusta pihallesi kuivakäymälä, joka säästää vesivaroja. Ametro muistuttaa, että kasvien valinnalla on myös merkitystä: suosi kuivuutta kestäviä lajikkeita ja kastele kasveja aamuisin tai iltaisin, jolloin haihtuminen on vähäisempää.

Energian säästämiseksi valitse aurinkoenergiaa hyödyntäviä valaisimia ja muita laitteita. Aurinkokennovalaisimet ovat helppo tapa tuoda valoa pihalle ilman sähkönkulutusta. Lisäksi, suunnittele pihasi niin, että se hyödyntää luonnonvaloa mahdollisimman tehokkaasti ja vähentää tarvetta keinotekoiselle valaistukselle.