Suursiivous vai kevätsiivous - Mikä ero niillä on? | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Suursiivous vai kevätsiivous – Mikä ero niillä on?

Kotisiivouksen eri muodot

Kun puhutaan kodin puhtaanapidosta, usein tulevat vastaan termit suursiivous ja kevätsiivous. Vaikka molemmat viittaavat perusteelliseen siivoukseen, niillä on omat erityispiirteensä ja ajankohtansa. Ametro, siivouspalveluiden asiantuntija, auttaa sinua ymmärtämään näiden kahden käsitteen väliset erot ja antaa vinkkejä, kuinka toteuttaa kumpikin tehokkaasti.

Suursiivous on yleensä kattava puhdistusoperaatio, joka suoritetaan harvemmin, mutta perusteellisemmin kuin tavallinen viikkosiivous. Kevätsiivous puolestaan on perinteisesti vuotuinen tapahtuma, joka ajoittuu kevään tuloon ja talven jälkeisten kuukausien pölyjen ja lian poistoon. Molemmat siivoukset ovat hyvä tilaisuus käydä läpi kodin jokainen nurkka ja puhdistaa paikat, jotka arjen kiireessä saattavat jäädä vähemmälle huomiolle.

Suursiivouksen ominaispiirteet

Suursiivous on kuin kodin suuri kunnostusprojekti. Se voi sisältää kaiken kaapin perukoilta löytyvien tavaroiden järjestelystä mattojen ja verhojen pesuun. Tämä on myös oiva hetki käydä läpi kaikki kodin tekstiilit ja huonekalut, sekä puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihtaa suodattimet. Suursiivouksessa ei ole tarkkaa aikataulua, vaan se tehdään tarpeen mukaan, esimerkiksi muuton yhteydessä tai vuodenajan vaihtuessa.

Ametro suosittelee suursiivouksen yhteydessä kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:

  • Perusteellinen pölyn pyyhintä myös huonekalujen ja laitteiden takaa ja alta
  • Lattioiden, seinien ja kattojen pesu
  • Keittiön ja kylpyhuoneen kaakelien saumojen puhdistus
  • Uunin, mikron ja muiden kodinkoneiden sisäpuolinen puhdistus
Näiden toimenpiteiden avulla varmistat, että kotisi on paitsi puhtaan näköinen, myös terveellisempi asua.

Kevätsiivouksen perinteet

Kevätsiivous on monille tuttu käsite ja se kytkeytyy vahvasti uuden kasvun ja raikkauden aikaan. Talven jäljiltä koti kaipaa usein raikastusta ja kevätsiivous tarjoaa mahdollisuuden herätellä koti uuteen loistoon. Kevätsiivouksen yhteydessä tuuletetaan matot, pestään ikkunat ja puhdistetaan pinnat talven kertymältä lialta ja pölyltä.

Ametron vinkit kevätsiivoukseen:

  • Ikkunoiden pesu sisä- ja ulkopuolelta
  • Mattojen tuuletus ja tarvittaessa pesu
  • Vaatteiden vaihto talvivaatteista kevät- ja kesävaatteisiin
  • Tarpeettomaksi käyneiden tavaroiden karsiminen ja kierrätys
Kevätsiivouksen myötä kotiin saadaan luotua raikas ja puhdas ilmapiiri, joka edistää asukkaiden hyvinvointia ja mielialaa.

Siivouksen suunnittelu ja toteutus

Olipa kyseessä suursiivous tai kevätsiivous, suunnittelu on avainasemassa. Tehokas siivous ei synny sattumalta, vaan vaatii huolellista valmistautumista ja oikeita välineitä. Ametro suosittelee laatimaan tarkan siivoussuunnitelman, joka sisältää kaikki siivottavat kohteet ja tarvittavat siivousvälineet ja -aineet.

Siivouksen toteutuksessa kannattaa edetä huone kerrallaan ja aloittaa ylhäältä alas, jotta pöly ja lika eivät leviä jo puhdistetuille pinnoille. Muista myös tuulettaa huoneet hyvin, jotta sisäilma pysyy raikkaana. Ametron ammattilaiset ovat valmiina auttamaan, mikäli kaipaat apua suursiivouksen tai kevätsiivouksen toteuttamisessa.

Ympäristöystävällinen siivous

Ympäristötietoisuus on tärkeä osa nykypäivän siivouskäytäntöjä. Ametro korostaa ekologisten siivousaineiden ja menetelmien merkitystä. Luonnonmukaiset siivousaineet ovat hellävaraisia sekä ihmisille että ympäristölle, ja ne ovat tehokkaita lian ja bakteerien poistajia.

Käyttämällä ympäristöystävällisiä siivousvälineitä, kuten mikrokuituliinoja ja uudelleenkäytettäviä moppeja, voit vähentää jätteen määrää ja säästää luontoa. Ametro auttaa valitsemaan oikeat tuotteet ja menetelmät, jotta siivouksesi on paitsi tehokasta myös ekologisesti kestävää.