Mitä tarkoittaa aseptinen siivous? | Ametro

Mitä tarkoittaa aseptinen siivous?

Olet saattanut kuulla termin aseptinen siivous jossain, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Aseptisella siivouksella viitataan erityistä puhtautta vaativan kohteen siivoukseen, jossa pyritään poistamaan lika ja välttämään sen levittämistä. Aseptinen siivous on käytössä aina esimerkiksi terveydenhuollon tiloissa, mutta sitä voi hyödyntää myös kodin siivouksessa.

Aseptisen työjärjestyksen perusohjeena on aloittaa puhtaimmasta kohteesta ja edetä kohti likaisinta. Aseptinen työjärjestys vaatii haastavammissa ympäristöissä suunnittelua etukäteen, mutta perusohjeilla voit siivota hyvin esimerkiksi oman kotisi hygieniatilat. Saat niistä puhtaammat ihan vain noudattamalla tiettyä työjärjestystä.

Aseptinen vessan siivous

Tätä siivousjärjestystä seuraamalla siivoat kotisi vessan aseptisesti. Voit valita siivousvälineiksi sellaisia pyyhkeitä, harjoja ja pesuaineita, joita olet omassa kodissasi tottunut käyttämään. Tarvitset ainakin pari liinaa, harjaa tai sientä sekä pesuaineita. Tärkeää on olla sekoittamatta likaisia työvälineitä puhtaisiin ja pestä ne huolella käyttökertojen välillä. Hyvä olisi, jos voit nimetä tai värikoodata eri osa-alueiden puhdistusvälineet niin, etteivät likaisten ja puhtaiden alueiden välineet mene sekaisin.

Neutraali yleispesuaine sopii myös vessaan, mutta on olemassa hyviä, varta vasten vessaan tarkoitettuja aineita. Vessanpöntön altaan sisäpuoleen kannattaa käyttää ainetta, jossa on hajua poistavia ominaisuuksia. Happamalla pesuaineella voit erikseen poistaa kalkkisaostumia.

Aloita vähiten likaisten kohteiden eli vessan oven, valokatkaisijan ja peilin pesusta. Voit käyttää niihin esimerkiksi nihkeää mikrokuituliinaa ja neutraalia pesuainetta. Jos käytät peilin pesuun suihketta, suihkuta se puhdistusliinaan äläkä suoraan peiliin. Peili kannattaa pyyhkiä kuivaksi puuvillapyyhkeellä tai talouspaperilla saman tien viirujen välttämiseksi.

Siirry seuraavaksi lavuaariin ja sitä ympäröivään tasoon. Kätevimpiä työvälineitä ovat joko naarmuttamaton pesusieni tai tiskiharja. Muovi ja emali eivät kestä voimakkaan happamia tai emäksisiä aineita. Siivous sujuu huomattavasti sujuvammin, jos tason päällä ei ole irtotavaraa, ja lopputulos on puhtaampi. Aseptisen siivousjärjestyksen mukaisesti aloita pesu tasosta ja lavuaarista, siirry sitten hanaan ja suihkupäähän ja lopuksi likaisimpiin kohtiin eli viemärinsuihin.

Vessanpöntön siivouksessa noudata huolella aseptista työjärjestystä:

 1. pönttö ulkopuolelta nupista lähtien
 2. kansi ensin ulko-, sitten sisäpuolelta
 3. rengas päältä ja alta
 4. allas.

Jos käytät pesuun liinaa, taittele se aluksi ja siirtyessäsi pinnalta toiselle käännä esiin aina puhdas puoli liinasta. Lisää tarvittaessa liinaan pesuainetta. Pöntön altaan siivoamiseen käytä luonnollisesti WC-harjaa ja mahdollisesti erillistä, pöntölle tarkoitettua ainetta.

Lopuksi pestään tarvittaessa vessan lattia.

Lue lisää vessan ja kylpyhuoneen siivousvinkeistä.

Aseptisesta siivouksesta on hyötyä

Aseptinen siivous kannattaa, koska taudit ja mikrobit leviävät heikommin. Aseptiikka on erityisen tärkeää sairaanhoitoalalla, mutta usein ammattisiivoojat noudattavat myös aseptista työjärjestystä. Kun työssä noudatetaan samaa kaavaa, se etenee järjestelmällisesti ja tuottaa huolellista laatua.

Puhtaamman kylpyhuoneen saat myös tilaamalla siivouksen Ametrolta

4,4 43 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 7 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.