Näin kotitöiden jakaminen toimivaksi | Ametro

Näin kotitöiden jakaminen toimivaksi

Kotitöitä syntyy, kun kotona asuvat ihmiset asuvat siellä. Käytettyjä vaatteita kertyy lattioille, villakoirat lisääntyvät keskenään sohvan alla ja astiat kävelevät kaapista ties minne. Kuka sen sotkun pois hoitelee?

Kotitöiden työnjako, blogi, Ametro

Kuka tekee kotityöt?

Otetaan perhe, jossa on äiti, isä ja lapsia. Kenelle kuuluvat kotityöt? Kotitöiden jakaminen on kuuluisa riidan aihe. Vastaus on yksinkertainen: kotityöt kuuluvat kaikille, jotka kotona asuvat. Jos joku vapaaehtoisesti haluaa hoidella kaiken, se hänelle suotakoon. Ja vapaamatkustajiakin löytyy, mutta periaatteessa vastuu kotitöistä on yhteinen.

Perinteisesti kotitöiden jakoa mietitään lapsiperheissä, mutta myös lapsettomille pariskunnille, kimppakämpässä asuville ja yksineläjille kertyy kotitöitä. Aikuisten kesken töiden jakaminen on helpompaa kuin lasten motivointi. Pitää vain jakaa vastuut ja vuorot heti alkuun, ettei kotityöpeikko pääse pesiytymään asuntoon.

Listat helpottavat työnjakoa

Listat kuuluvat elämään muuallakin kuin lattianrajassa. Kun kotitöistä tekee listan, kotona asuvilla on selkeämpi näkemys siitä, mitä kaikkea kotona pitää tehdä. Listaan voi lisätä minkä tahansa työn, alkaen kärpäsenjätösten jynssäämisestä hammasharjalla ja päättyen vaikka katonpesuun.

Listojen hyvä puoli on, että työ tulee näkyväksi. Harva tiskaa salaa koko perheen tiskit, mutta eipähän tarvitse erikseen mainita, että semmoinenkin homma on.

Kotitöiden työnjako, blogi, Ametro

Kuvaa kotitöiden sisältö

Listan tekemisen jälkeen on vuoro kuvata työn sisältö. Esimerkiksi tiskivuoroon voidaan määrittää kuuluvaksi myös keittiön pöytien pyyhkiminen. Kotiin voidaan määrittää imurointialueet, jolloin yhdellä on vaikkapa yläkerta ja toisella alakerta.

Vaatii hiukan vaivaa pitää perhepalaveri, jossa työt määritellään, mutta vaiva korvaa itsensä takaisin nopeasti.

Määritä vastuualueet

Kun kotitöiden sisältö on kuvailtu, voidaan määrittää kullekin vastuualueet. Yhdelle tiski, toiselle pyykit, kolmannelle jätehuolto. Vastuualueet voivat olla pysyviä tai kiertäviä. Harvoin tehtäville töille pitää määrittää työ (esim. ikkunanpesu), tekoaika (kevät) ja tekijä (se joka työtä vähiten inhoaa). Toki voi tilata ikkunanpesun myös Ametrolta.

Töillä voi käydä myös kauppaa: tee sinä ikkunanpesu, niin minä pesen auton. Näin jokainen voi tehdä enemmän sellaisia töitä joista pitää. Töitä voi myös teettää ammattilaisilla, jolloin säästyy energiaa niin riitelyltä kuin työn tekemiseltäkin. Tutustu Ametron kotisiivoukseen.

Kotitöiden työnjako, blogi, Ametro

Tulospalkkaus ja muita motivaatiovinkkejä

Lapsiperheissä tulospalkkaus voi kannattaa. Hoidetusta kotityöstä palkitseminen lisää motivaatiota hoitaa sama työ uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan. Sillä kotitöissä on semmoinen puoli, että ne eivät lopu tekemällä.

Kotitöiden tekemistä voi helpottaa myös viihteellä. Äänikirjan kuunteleminen muuttaa imuroinnin seikkailuksi ja musiikin tahdissa voi villisti pyyhkiä pölyjä. Itseään voi myös palkita hyvin hoidetusta kotityöstä.

Rastilista on oiva tapa jäsentää lasten tulospalkkausta. Ja jos äidin ja isän laittaa samaan listaan jakamaan yhteistä palkkiopottia, niin jokainen heidän tekemänsä rasti on lasten palkkiosta pois. Se saattaa motivoida lapsia osallistumaan enemmän. Tai muuttamaan pois kotoa.

Entä jos asut yksin?

Yksineläjän onni on, ettei tarvitse riidellä kotitöistä. Sen kuin ottaa ja tekee. Jos tulee kuitenkin olo, ettei jaksa tai huvita, voit tekaista ovensuuhun siivouslistan vieraille. Imuri paikoilleen jo eteiseen, niin siitä on hyvä aloittaa.

Älä kuitenkaan ihmettele, jos vierasvirta kuihtuu. Ihmiset ovat ihmeen laiskoja.

Kotitöiden työnjako, blogi, Ametro
Kaipaatko helpotusta kotitöihin? Kokeile kotisiivouspalveluamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4,4 43 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 7 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.