Parhaat vinkit pyykin pesemiseen | Ametro

Parhaat vinkit pyykin pesemiseen

Pyykin peseminen onnistuu kaikilta, kun noudattaa muutamaa perusohjetta. Tärkein ohjenuora on vaatteesta löytyvä pesuohjelappu, mutta ilman sitäkin vaatteen pesu onnistuu.

Katso ensin pesuohjelappua

Pesuohjelappu löytyy usein vaatteen niskasta tai vasemmasta kyljestä. Siinä kerrotaan mistä materiaalista tekstiili on tehty ja annetaan pesuohjeet. Pesuohjemerkinnöistä löytyy ohjeet tekstiilin vesipesuun ja pesulämpötilaan, valkaisuun, rumpukuivaukseen, silitykseen ja kemialliseen pesuun.

Tekstiilin hoito-ohjesymbolien selityksiä

Tummat, vaaleat ja valkoiset tekstiilit pestään erikseen.

Pyykin lajittelu ja esivalmistelu

Lajittele pestävät tekstiilit värin, pesulämpötilan ja likaisuuden mukaan. Tummat, vaaleat ja valkoiset tekstiilit pestään erikseen.

Tyhjennä vaatteista taskut ja sulje vetoketjut, tarranauhat ja hakaset. Avaa napit ja solmi vyöt ja pitkät nauhat. Käännä nurinpäin paidat, joissa on printtikuva, ja voimakasväriset jäykät puuvillavaatteet kuten farkut. Laita rintaliivit ja sukkahousut pesupussiin. Sulje rintaliivien hakaset.

Poista vaikeat tahrat ennen vaatteen pesua. Käytä tahranpoistoainetta tai vaikka sappisaippuaa.

Käsinpesu sopii herkille tekstiileille

Jos vaatteessa ei ole pesuohjelappua ja materiaali vaikuttaa herkältä, se kannattaa pestä käsin. Pesuohjelapussa on käden kuva merkkinä käsinpesusta. Esimerkiksi villa- ja silkkivaatteet pitää pestä käsin. Käsinpesuveden lämpötila ei saa ylittää 40 astetta.

Liuota käsinpesuaine huolellisesti kädenlämpöiseen veteen. Puristele vaatetta vedessä. Huuhtele huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Käsinpestyn vaatteen voi lingota kevyesti pesukoneessa ennen kuivumaan ripustamista.

Jos vaatteessa ei ole pesuohjelappua, kokeile pestä se 30 asteen hienopesuohjelmalla.

Pyykinpesukone hoitaa pesemisen

Älä täytä pyykinpesukonetta liian täyteen. Pyykin päälle pitää jäädä kämmenenlevyinen tila, jotta pyykki peseytyy kunnolla. Valitse pesuaine ja -ohjelma pestävän pyykin mukaan. Valkopyykille sopii valkopesuaine, värilliselle pyykille kirjopesuaine. Katso pesuohjelapusta vaatteen pesulämpötila ja muu pesuohjelmaohje ja pese pyykki niiden mukaan.

Jos vaatteessa ei ole pesuohjelappua, kokeile pestä se 30 asteen hienopesuohjelmalla. Mikäli vaate selviytyy siitä hienosti, voit kokeilla 40 asteen hienopesua. Usein vaatteet kestävät 40 asteen kirjopesuohjelman.

Jätä pyykinpesun jälkeen pesukoneen luukku ja pesuainelokero auki.

Kuivaus rummussa tai ilman

Ripusta pyykit kuivumaan heti pesukoneen pysähdyttyä. Rumpukuivaukseen soveltuvan pyykin voit kuivata kuivausrummussa, muut levitä ilmavasti narulle, telineelle tai henkariin. “Räpsäytä” vaate suoraksi ravistamalla kerran voimakkaasti ja oio se sitten kuivumaan. Jotkut vaatteet pitää kuivata vaakatasossa, siitä on merkintä pesuohjelapussa.

Kuivausrummussa voit kuivata samankaltaiset materiaalit keskenään. Tarkista, voiko tekstiilin kuivata rummussa, esimerkiksi villa ja silkki eivät kestä rumpukuivausta. Älä täytä rumpua liian täyteen, siliävää pyykkiä laita vain ⅓ rummun tilavuudesta. Linkoa pyykki ennen rumpukuivausta vähintään teholla 800 krs/min. Puhdista rummun nukkasihti ja tyhjennä vesisäiliö käytön jälkeen.

Jos pyykki haisee tunkkaiselta, kellarilta tai ”vanhalta”, haju voi johtua myös tetrakloorianisoli-yhdisteestä.

Jäikö pyykki tunkkaiseksi?

Vaatteisiin voi pinttyä hajuja, joita on vaikea saada pesemälläkään pois. Haiseva pyykki voi johtua siitä, että pyykki on jätetty märkänä koneeseen pidemmäksi aikaa, mutta esimerkiksi hien, savun ja kellarin haju voi tuntua vielä pesun jälkeen, vaikka pyykki olisi ripustettu kuivumaan heti.

Jos pyykki haisee tunkkaiselta, kellarilta tai ”vanhalta”, haju voi johtua myös tetrakloorianisoli-yhdisteestä. Se tarttuu kloorifenolilla käsitellystä puutavarasta ja rakennuksista tekstiileihin. Jos tunkkainen haju ei lähde pesussa, varminta on hävittää vaate.

Korkea pesulämpötila voi poistaa hajut pyykeistä. Kannattaa siksi kokeilla pestä tunkkainen vaate 60 asteessa, vaikka pesuohjelapussa sallittaisiin vain 40 asteen pesu. On ekologisempaa pelastaa vanha vaate kuin ostaa uusi.

Myös etikka poistaa hajuja pyykistä. Huuhteluainelokeroon voi lorauttaa väkiviinaetikkaa, niin pyykistä tulee raikkaampaa. Myös liotus etikkavedessä (½ dl väkiviinaetikkaa + 5 l viileää vettä) puolen tunnin ajan poistaa pinttyneen hajun vaatteista. Huuhtele vaate etikkaliotuksen jälkeen ja pese se normaalisti pesukoneessa.

Kokeile kotisiivousta, tilaa testisiivous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.