9 niksiä tehokkaampaan kodin siivoukseen | Ametro

9 niksiä tehokkaampaan kodin siivoukseen

Haluatko siivota kotisi hieman tehokkaammin? Näillä yhdeksällä vinkillä voit helpottaa siivousurakkaasi ja käyttää jäljelle jäävän aikasi muuhun.

Vinkkejä on kerätty niin kansanperinteestä ja korvakuulolla kuin internetistä ja mediasta. Yleisesti on havaittu, että sitruuna ja ruokasooda toimivat monessa kodin pulmatilanteessa paremmin kuin kalliit erikoispesuaineet.

Kokeile kotisiivousta, tilaa edullinen testisiivous

1. Mikron puhdistaminen

Roiskeisen ja tuoksahtavan mikroaaltouunin pesua helpotat sitruunalla ja etikalla. Laita kulhoon vettä, sitruunaa ja etikkaa ja laita se mikroon. Anna sen kuumentua kiehumiseen saakka, sammuta mikro mutta jätä ovi kiinni ja odota vartti.

Kun avaat mikron, sitruuna on imenyt hajut ja etikka on pehmentänyt tahrat. Voit puhdistaa mikron vaivattomasti pyyhkimällä sen rätillä.

2. Puisten pintojen huolto

Monessa suomalaiskodissa on puisia pöydänpintoja, joissa on erilaisia naarmuja ja jälkiä eletystä elämästä. Pyyhkimällä pintaa etikan ja oliiviöljyn yhdistelmällä saat naarmut tehokkaasti piiloon.

Sen sijaan etikan ja suolan yhdistelmällä saat lasin pohjista jääneet rinkulat peitettyä.

3. Pölyjen pyyhintä

Pölyjen pyyhinnässä säännöllisyys on valttia, koska tällöin isoja pölykasoja ei ehdi kerääntyä nurkkiin. Ammattisiivoojat suosittelevat pyyhkimistä kerran viikossa. Pölyt kannattaa pyyhkiä ylhäältä alas, jotta putoava pöly ei tee turhaksi aiempaa työtä.

Mikrokuituliina on erinomainen väline pölyjen pyyhintään, mutta kostealla kumihanskalla saat nopeasti kerättyä hiukset ja eläinten karvat.

4. Rasvatahrojen poistaminen

Rasvatahrojen poistoon vaatteista on olemassa tahranpoistoainetta, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, erittäin toimiva tapa on leivinjauheen ja astianpesuaineen yhdistelmä.

Tee leivinjauheesta ja astianpesuaineesta tahna, jonka hierot tahran päälle. Pese vaate tavalliseen tapaan pesukoneessa ja rasvatahra on poissa.

5. Valurautapannun puhdistus

Valurautapannun puhdistus on oma haasteensa, koska se ei kestä tavallisia nykyaikaisia pesuaineita. Valurautapannun liat saat hyvin pois suolan avulla. Laita suolaa pannuun ja hiero sitä joko sienellä tai paperilla tai vaihtoehtoisesti raa’an perunan puolikkaalla.

6. Lenkkitossujen hajun poistaminen

Hyviä kenkiä pidetään jaloissa pitkiä aikoja ja ajan myötä kaikki kengät keräävät hajuja itseensä. Erityisesti lenkkitossut kertovat, jos on puhdistuksen aika.

Saat hajut pois kengistä kätevästi ruokasoodalla. Kaada soodaa kengän sisään, kun se on hyllyssä, ja kapistele sooda pois, kun otat tuoksuttoman kengän taas käyttöön.

7. Peilien pyyhkiminen

Peili kerää pölyä ja erityisesti kylpyhuoneessa siihen tulee usein roiskeita. Peilin peseminen voi olla turhauttavaa, koska siihen jää helposti rumia viiruja.

Tässä kätevä apu ovat suodatinpussit. Niissä ei ole nukkaa ja kun pyyhit niillä peilin kuivaksi, siitä tulee kerralla hieno.

8. Maton painaumien poisto

Huonekalua siirtäessä huomaat, että se on jättänyt mattoon painauman, joka ei lähde heti luonnolliseen asentoonsa. Tässä hyvä apu on jääpala, jonka asetat painaumaan. Vesi saa maton kuidut heräämään ja asettumaan muotoonsa.

9. Hanan ja teräksisen lavuaarin kiillotus

Hanoihin jää sekä keittiössä että kylpyhuoneessa kaikenlaisia jälkiä, joihin ei pelkkä vesipesu tehoa. Näihin auttavat sekä sitruuna että ruokasooda.

Sitruunanpuolikkaalla hankaamalla on kätevää kiillottaa hanat ja lavuaarit. Myös hieromalla teräksistä lavuaaria sienellä, jossa on ruokasoodaa, saat siitä helposti kiiltävän.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.