Pihan siistiminen ja terassikauden valmistelut | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pihan siistiminen ja terassikauden valmistelut

Valmistaudu kevään tuloon

Kevät on nurkan takana, ja on aika herättää piha talviunestaan. Ametron asiantuntijat suosittelevat aloittamaan pihan siistimisen poistamalla lehdet ja oksat, jotka ovat kertyneet nurmikoille ja istutusalueille talven aikana. Tämä ei ainoastaan paranna pihan ulkonäköä, vaan myös edistää kasvien terveyttä ja kasvua.

Älä unohda tarkistaa piha-aluetta mahdollisten talvivaurioiden varalta. Kylmä sää ja lumi voivat aiheuttaa vahinkoa niin kasveille kuin pihakalusteillekin. Korjaa tai vaihda rikkinäiset elementit, jotta pihasi on turvallinen ja viihtyisä kevään tullen.

Kukkapenkkien kunnostus

Kukkapenkkien huolto on olennainen osa pihan kevätsiivousta. Poista rikkakasvit ja lisää tarvittaessa uutta multaa, jotta kukat saavat hyvän alun kasvukaudelle. Ametro suosittelee myös lannoitteen käyttöä, joka auttaa kasveja saavuttamaan täyden potentiaalinsa.

Muista myös jakaa perennoja, jos ne ovat kasvaneet liian suuriksi. Tämä ei ainoastaan auta kasveja pysymään terveinä, vaan myös tuo uutta ilmettä ja dynamiikkaa kukkapenkkiin. Valitse kasveja, jotka sopivat pihan olosuhteisiin ja omaan makuusi.

Nurmikon herättely

Nurmikon ensimmäinen leikkaus keväällä on tärkeä hetki. Älä leikkaa ruohoa liian lyhyeksi, sillä se voi heikentää sen vastustuskykyä ja elinvoimaa. Ametron asiantuntijat suosittelevat leikkaamaan noin kolmanneksen ruohon pituudesta, jotta nurmikko pysyy tiheänä ja vihreänä.

Lisäksi kevätlannoitus ja mahdollisten kolojen täyttäminen siemenillä auttavat nurmikkoa palautumaan talven jäljiltä. Säännöllinen kastelu on myös tärkeää, erityisesti jos kevät on kuiva. Muista kuitenkin, että liika kastelu voi olla haitallista, joten seuraa sään ja maaperän kosteuden mukaan.

Terassin kunnostus ja sisustus

Terassin valmistelu uutta kautta varten on yhtä tärkeää kuin pihan siistiminen. Puhdista terassin pinta liasta ja sammaleesta painepesurilla tai sopivalla puhdistusaineella. Tarkista myös terassin kunto: vaihda lahot laudat ja kiristä löystyneet ruuvit.

Kun terassi on puhdas ja kunnostettu, on aika miettiä sisustusta. Valitse kestäviä ja säänkestäviä kalusteita, jotka sopivat ulkotilaasi. Ametro suosittelee panostamaan mukavuuteen ja tyyliin, jotta voit nauttia terassistasi koko kesän ajan.

Valaistus ja viihtyvyys

Hyvä valaistus luo tunnelmaa ja pidentää iltojen viettoon käytettävissä olevaa aikaa. Harkitse energiatehokkaita LED-valoja, aurinkokennovalaisimia tai kynttilöitä luomaan lämmintä valoa ja viihtyisyyttä pihallesi. Ametro muistuttaa, että valaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon sekä esteettiset että käytännölliset seikat.

Lisää viihtyvyyttä pihallesi myös tekstiileillä, kuten tyynyillä ja peitoilla, jotka tuovat lisämukavuutta ja väriä. Kasvit ja kukat terassilla lisäävät vihreyttä ja tuovat luonnon lähemmäksi. Muista kuitenkin valita lajikkeet, jotka kestävät ulkoilman vaihteluita.