Apua lattioiden siivoukseen | Ametro

Apua lattioiden siivoukseen

Kotisiivouksen tärkeimpiä osioita on lattioiden imurointi ja pesu. Lattiamateriaaleja on monia erilaisia ja toisaalta lattiapintaa näkyy eri kodeissa eri määrä.

Imurointi

Se, kuinka usein lattiat pitää imuroida tai pestä, riippuu hyvin pitkälti asukkaista ja asunnosta. Lattia on hyvä kuitenkin puhdistaa säännöllisesti, koska hiekka ja roskat naarmuttavat lattiaa ja tahrat saattavat pinttyä huokoisiin materiaaleihin pidemmän päälle. Koira tuo sekä likaa ulkoa että päästää karvaa – rodusta riippuen. Lapset aiheuttavat usein enemmän sotkua kuin aikuiset mutta tällöinkin siivoustiheyteen vaikuttaa kynnykset ja kynnysmatot ja se, mihin ulkovaatteet jätetään.

Imuroidessa kannattaa huomioida, ettei suuttimen muoviosa naarmuta lattiaa. Erilaisia suuttimia on hyvä vaihdella kohteen mukaan, esimerkiksi pöly- ja tekstiilisuutinta. Imurin pitkästä johdosta on yleensä hyötyä, erityisesti isossa asunnossa.

Lattioiden pesu

Toiset mieltävät lattioiden pesun hankalaksi. Hankalaa siitä saattavat tehdä lattialle olevat tavarat sekä huonot välineet. Siisteintä jälkeä tulee helpoiten niin, että nostaa ensin lattioilta pois irtotavarat. Niiden siirtelyyn siivouksen aikana menee turhaan aikaa samalla kun rytmi kärsii.

Moppeja on runsaasti erimallisia ja niistä kannattaa valita omaan käteen sopivin. Teleskooppisen varren voi säätää omaan pituuteen sopivaksi ja ominaisuudesta on hyötyä myös esimerkiksi sänkyjen ja hyllyjen alle kurkotellessa. Mopin valinnassa kannattaa tarkistaa, että sen voi puhdistaa helposti, koska puhtaan lopputuloksen saa vain puhtailla välineillä.

Lattianpesuaine

Lattianpesuaine kannattaa valita lattian materiaalin mukaan. Yleispätevä ohje on siis lukea kaupassa pullon kyljestä, millaiselle lattialle aine on tarkoitettu. Yleispuhdistusaineiden lisäksi on olemassa esimerkiksi miedosti emäksisiä ja happamia aineita, ja aineesta voi tehdä vahvaa tai mietoa. Esimerkiksi laminaattilattialle sopii pyyhintä hyvin miedolla neutraalilla aineella.

Yksi yleinen virhe, jota kannattaa välttää, on liian veden ja pesuaineen käyttö lattioiden pesussa. Varsinkin parketti on hyvin herkkä liialle vedelle. Vettä ei ole tarkoitus jäädä lattian pintaan merkittävästi mopista, ja siksi moppi ei saa valua vettä. Liika pesuaineen käyttö taas tekee sen poistamisen hankalaksi. Vesi haihtuu tai imeytyy lopulta mutta jos pesuaine jää lattian pintaan, se tekee lattian pinnan tahmeaksi ja tarttuu sukkiin ja vaikkapa lemmikkien tassuihin.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.