Apua lattioiden siivoukseen | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Apua lattioiden siivoukseen

Kotisiivouksen tärkeimpiä osioita on lattioiden imurointi ja pesu. Lattiamateriaaleja on monia erilaisia ja toisaalta lattiapintaa näkyy eri kodeissa eri määrä.

Hanki apua myös ikkunoiden pesuun.

Imurointi

Se, kuinka usein lattiat pitää imuroida tai pestä, riippuu hyvin pitkälti asukkaista ja asunnosta. Lattia on hyvä kuitenkin puhdistaa säännöllisesti, koska hiekka ja roskat naarmuttavat lattiaa ja tahrat saattavat pinttyä huokoisiin materiaaleihin pidemmän päälle. Koira tuo sekä likaa ulkoa että päästää karvaa – rodusta riippuen. Lapset aiheuttavat usein enemmän sotkua kuin aikuiset mutta tällöinkin siivoustiheyteen vaikuttaa kynnykset ja kynnysmatot ja se, mihin ulkovaatteet jätetään.

Imuroidessa kannattaa huomioida, ettei suuttimen muoviosa naarmuta lattiaa. Erilaisia suuttimia on hyvä vaihdella kohteen mukaan, esimerkiksi pöly- ja tekstiilisuutinta. Imurin pitkästä johdosta on yleensä hyötyä, erityisesti isossa asunnossa.

Lattioiden pesu

Toiset mieltävät lattioiden pesun hankalaksi. Hankalaa siitä saattavat tehdä lattialle olevat tavarat sekä huonot välineet. Siisteintä jälkeä tulee helpoiten niin, että nostaa ensin lattioilta pois irtotavarat. Niiden siirtelyyn siivouksen aikana menee turhaan aikaa samalla kun rytmi kärsii.

Moppeja on runsaasti erimallisia ja niistä kannattaa valita omaan käteen sopivin. Teleskooppisen varren voi säätää omaan pituuteen sopivaksi ja ominaisuudesta on hyötyä myös esimerkiksi sänkyjen ja hyllyjen alle kurkotellessa. Mopin valinnassa kannattaa tarkistaa, että sen voi puhdistaa helposti, koska puhtaan lopputuloksen saa vain puhtailla välineillä.

Lattianpesuaine

Lattianpesuaine kannattaa valita lattian materiaalin mukaan. Yleispätevä ohje on siis lukea kaupassa pullon kyljestä, millaiselle lattialle aine on tarkoitettu. Yleispuhdistusaineiden lisäksi on olemassa esimerkiksi miedosti emäksisiä ja happamia aineita, ja aineesta voi tehdä vahvaa tai mietoa. Esimerkiksi laminaattilattialle sopii pyyhintä hyvin miedolla neutraalilla aineella.

Yksi yleinen virhe, jota kannattaa välttää, on liian veden ja pesuaineen käyttö lattioiden pesussa. Varsinkin parketti on hyvin herkkä liialle vedelle. Vettä ei ole tarkoitus jäädä lattian pintaan merkittävästi mopista, ja siksi moppi ei saa valua vettä. Liika pesuaineen käyttö taas tekee sen poistamisen hankalaksi. Vesi haihtuu tai imeytyy lopulta mutta jos pesuaine jää lattian pintaan, se tekee lattian pinnan tahmeaksi ja tarttuu sukkiin ja vaikkapa lemmikkien tassuihin.