Miten poistaa vaikeat ja sitkeät tahrat | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Apua, miten poistan punaviinitahran? Tai kahvin, marjan tai rasvan?

Joulun ja vuoden vaihteen juhlakaudella herkutellessa ja juhliessa saattaa myös sattua muutama vahinko. Lue ohjeemme siitä, miten puhdistat punaviini-, kahvi-, marja- ja öljytahrat ja säilytät juhlatunnelman. Jos tahra on kuitenkin tavallista sitkeämpi, kannattaa harkita ammattipesulaa, jottet vahingoita mahdollisesti herkkää tekstiiliä.

Punaviinitahran poisto

Punaviinivahingon sattuessa nopeus on valttia, koska se imeytyy nopeasti tekstiileihin.

Aloita taputtelemalla hellästi kankaalla tai talouspaperilla mahdollisimman paljon punaviiniä pois tahran päältä. Älä:

  • hankaa tahraa
  • käytä kuumaa vettä
  • käytä värjättyä tai kuvioitua servettiä puhdistusvälineenä.

Suola on tehoväline punaviinitahran poistamiseen ja lisäksi sellainen aine, jota löytyy melkein mistä vain. Toinen hyvä vaihtoehto on ruokasooda. Suola on erinomainen erityisesti mattojen ja sohvakalusteiden puhdistukseen, koska niitä ei voi laittaa pesukoneeseen.

Oli kyseessä vaate tai kodin tekstiili, kaada runsaasti suolaa tahran päälle, hiero sitä varovasti kankaaseen ja anna punaviinin rauhassa imeytyä suolaan. Parhaassa tapauksessa voit vain pudistella suolan pois tai imuroida maton tai sohvakalusteen ja tarha on tiessään. Vaatteen voit huuhdella kylmällä vedellä käsittelyn jälkeen.

Jos tahra ei lähde pelkällä suolalla, ota seuraavaksi järeämmät aseet käyttöön. Niitä ovat

  • astianpesuaine
  • kylmä vesi, mielellään hiilihapotettu
  • pyykinpesujauhe
  • käsitiskiaine

Voit hieroa käsitiskiainetta tahraan tai kastella sen kylmällä vedellä ja kaataa sitten sen päälle pyykinpesujauhetta ja antaa sen vaikuttaa hetken. Punaviinitahra muuttuu usein ensin siniseksi, mutta pääset siitä tällöin eroon tavallisella pesulla kylmässä vedessä.

Vaikka tahra näyttää valkoisessa vaatteessa pahimmalta, vaatteen voi onneksi yleensä valkaista. Valkaisuaine on tehokas tahranpoistaja, mutta sen sopivuus värillisille tekstiileille pitää erikseen varmistaa.

Kahvitahran poisto

Kylmä vesi on usein paras ja riittävä ase kahvitahran poistoon.

Jos kahvitahra tulee vaatteeseen, laita se valuvan kylmän veden alle ja valuta vettä jopa vartti, kunnes tahra lähtee pois.

Matolle tai huonekalulle ei voi käyttää samaa liotustekniikkaa. Kahvitahrat leviävät helposti, joten pyri estämään se aloittamalla tahran reunoista. Aloita taputtelemalla puhtaalla ja värjäämättömällä liinalla kahvia tahrasta. Kaada siihen vähän kylmää vettä ja jatka taputtelua tavoitteena saada kahvi irtoamaan matosta pyyhkeeseesi.

Jos pelkkä vesi auta, ota avuksi joko pyykinpesuaine tai valkoviinietikka. Laita niitä tahran päälle, hiero hellästi ja anna vaikuttaa. Voit kokeilla omatekoista tahranpoistoainetta sekoittamalla veteen soodaa tai leivinjauhetta ja hieromalla sitä tahraan.

Marjojen pesu tekstiileistä

Etenkin punaiset marjat ovat tuttuja tahraajia ja valitettavan usein vaativat kemiallista tahranpoistoainetta. Kannattaa kuitenkin ensin kokeilla hellempiä keinoja. Poista ensimmäisenä kaikki irtoava marja tekstiilin pinnalta puhtaalla veitsellä. Tällöin et levitä tahraa ja estät sen imeytymisen kuituun.

Toisin kuin punaviini- ja kahvitahrojen kohdalla, nyt käytä kiehuvaa vettä.

Pesunkestävän vaatteen puhdistamiseksi tarvitset avuksi vain vedenkeittimen ja jonkin kulhon tai ämpärin. Pingota tahriintunut kangas astian päälle ja kaada tahran läpi kiehuvaa vettä niin, että kuuma vesi valuu turvallisesti astiaan. Kaada vettä kunnes tahra lähtee.

Jos tämä ei vielä auta, laita tahraan sitruunaa tai viinietikkaa tai käytä sappisaippuaa tai kemiallista tahranpoistoainetta.

Jos tahra on huonekalussa, jota et voi pestä, hiero tahran päälle astianpesuainetta. Hiero sitä kuumaan veteen kostutetulla liinalla tai sienellä, kunnes tahra irtoaa.

Monet suosittelevat tekstiilien kuivatukseen tahranpoiston jälkeen suoraa auringon valoa, mutta se saattaa myös samalla kellastuttaa vaatteen.

Rasvatahrojen poisto

Myös rasvatahrojen poisto aloitetaan poistamalla ensin kaikki rasva, joka ei ole vielä imeytynyt. Rasvan määrästä riippuen käytä lusikkaa tai veistä tai puhdasta, väritöntä paperia tai pyyhettä.

Öljyn imeyttämiseen pois vaatteesta tai muusta tekstiilistä käytä talkkia tai ruokasoodaa tai vastaavaa jauhetta. Laita niitä reilusti tahran päälle ja jos sinulla on käytössäsi vanha hammasharja tai vaihtoehtoisesti lusikka tai pyyhe, hiero sillä jauhetta, jotta öljy imeytyisi siihen. Voit jättää jauheen tahran päälle pariksi tunniksi tai yön yli.

Laita sitten tahraan nestemäistä käsitiskiainetta ja hiero tahraa sillä. Pese vaate normaalisti mahdollisimman kuumassa, pesulapun sallimassa lämpötilassa.