Hajunpoisto onnistuu kotikonstein | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Hajunpoisto onnistuu kotikonstein

Hajut ovat erilaisia kaasumaisia yhdisteitä tai vesipisaroihin liuenneita aineita, jotka tunnemme hajuaistin avulla. Yleensä hajut ovat väliaikaisia kuten ruoanlaiton ja pesuaineiden tuoksut, mutta pinttyneiden hajujen poisto voi aiheuttaa päänvaivaa.

Hajut tarttuvat helposti huokoisiin materiaaleihin kuten puuhun ja tekstiileihin, ja niistä sitä on haastavaa saada pois. Tässä sinulle vinkkejä luonnonmukaiseen hajunpoistoon.

Hajunpoisto vaatteista ja kengistä

Vaatteiden ja kenkien hajuongelmat liittyvät usein hikoiluun tai tekstiilien mikrobikasvustoihin.

Tunkkaistelta haisevien vaatteiden yleisin syy on vaatteiden seisottaminen märkinä pesukoneessa pesuohjelman jälkeen. Ripusta pyykit siis heti ohjelman päätyttyä.

Kaikkien vaatteiden hajuongelmiin hyvä ensihoito on tehokas tuulettaminen. Esimerkiksi villa on itsepuhdistuva materiaali ja se kannattaakin välillä pesun sijaan tuulettaa hyvin.

Ruokasoodalla on hajuja poistava vaikutus. Sekoita 2 dl ruokasoodaa ja 0,5 l kuumaa vettä. Täytä haalealla vedellä astia, johon vaate mahtuu. Lisää soodaseos ja upota vaate sitten astiaan. Anna liota vähintään 4 tuntia, mielellään vaikka yön yli. Pese vaate tämän jälkeen normaalilla pesuohjelmalla.

Herkille materiaaleille voit kokeilla vesipesun sijaan ruokasoodaa. Laita vaate pussiin ja lisää sinne puoli desilitraa ruokasoodaa. Ravistele hyvin ja anna vaikuttaa. Poista vaate pussista ja ravistele sooda pois.

Hieltä haiseviin vaatteisiin auttaa tehokkaasti etikka. Suihkuta haiseva vaate liuoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä, kuivata vaate ja huuhtele. Vaihtoehtoisesti liota haisevaa vaatetta etikka–vesiseoksessa (10 l vettä ja 2 dl etikkaa) puoli tuntia ja pese sitten koneessa normaalilla pesuohjelmalla.

Takkien raikastaminen onnistuu myös käymällä baarikaapilla. Sekoita 3 osaa vodkaa ja 1 osa vettä suihkepulloon ja suihkuta nurin käännetty takki seoksella. Anna kuivua hyvin. Haihtuessaan vodkan haju häviää, mutta alkoholi poistaa hajuja ja bakteereita.

Kengät saat raikastettua ruokasoodalla tai kahvinpuruilla. Laita kuiviin kenkiin reilusti ruokasoodaa ja hiero. Anna vaikuttaa vaikka kaksikin vuorokautta ja imuroi pois. Käytetyillä kahvinpuruilla on samantapainen vaikutus. Kikka kolmosena hajunpoistoon voi toimia kissanhiekka.

Hajunpoisto keittiössä

Keittiössä voi haista esimerkiksi ruoankäry, viemäri, märkä rätti tai roskis. Jääkaapin pahan hajun syy voi löytyä kaapin perältä, kun sinne unohtunut elintarvike on pilaantunut. Ruoanjämiä löytyy usein myös viemäristä, kun sieltä alkaa levitä epämiellyttävä haju. Haista voivat myös roskiksen likaiset pakkaukset ja tähteet.

Jääkaapin hajunpoistoon auttaa etikka. Pyyhi jääkaappi siivouksen yhteydessä etikka–vesiseoksella.

Ruokasooda tepsii myös moneen. Laita mikroon kulho, jossa on vettä ja ruokasoodaa, ja kuumenna sitä muutaman minuutin ajan. Hajut ovat poissa.

Roskiksen voit myös raikastaa ripottelemalla sen pohjalle ruokasoodaa. Roskis kannattaa kuitenkin tyhjentää usein, ettei se ala haista.

Leikkuulautaa käytetään koko ajan. Saat sen hajuttomaksi, kun sekoitat sitruunamehuun suolaa ja hierot seoksella laudan puhtaaksi.

Tiskialtaan viemärin voit puhdistaa ruokasoodan ja etikan seoksella. Ripottele viemäriin 2 dl ruokasoodaa ja kaada sen päälle 2 dl etikkaa. Anna kuplia 10 minuuttia. Kaada sitten päälle hitaasti pari litraa kiehuvaa vettä.

Keittiössä voi haista myös pesusieni tai tiskirätti. Vaihda ne riittävän usein. Voit myös pikaraikastaa ne kuumentamalla niitä mikroaaltouunissa. Muovisen tiskiharjan voi pestä astianpesukoneessa.

Hajunpoisto huonekaluista

Käytettynä ostettu huonekalu saattaa haista epämiellyttävälle. Jos kuitenkin rakastuit löytöösi jo, on hajunpoistoon muutama keino.

Sohvan tai nojatuolin irtopäälliset voit liottaa etikka–vesiseoksessa ja pestä sitten pesukoneessa. Tekstiilipintoja voit puhdistaa myös höyrypesurilla, jos kangas kestää sen.

Sohvan hajunpoistoon voit käyttää myös ruokasoodaa. Ripottele soodaa koko sohvalle ja anna vaikuttaa vähintään puoli tuntia, mieluummin jopa pari tuntia. Imuroi sitten sooda pois. Ruokasoodaa voi ripotella myös kaappien hyllyille ja antaa seistä siinä tunnin ennen imurointia. Myös matoille ja sängyille ruokasoodakäsittely toimii.

Huonekalujen tekstiileihin voit kokeilla myös vaatteiden hajunpoiston yhteydessä mainittua vodkakikkaa eli suihkuttaa kalusteen vodka–vesiseoksella.

Huonekalun puupintoja voi pyyhkiä etikka–vesiseoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä, ja sen jälkeen tuulettaa hyvin. Puusta haju lähtee helpommin kuin lastulevystä.

Hajunpoisto huoneilmasta

Tunkkainen haju kotona voi johtua riittämättömästä ilmanvaihdosta. Normaalisti toimiva ilmanvaihto vaihtaa talon sisäilman kahdessa tunnissa. Riittämätön ilmanvaihto voi nostaa huoneilman kosteutta ja pahimmillaan aiheuttaa homevaurion, joten jatkuvaan tunkkaisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Ilmastoinnin puhdistaminen voi auttaa sisäilman laatuun.

Luomukonsti huoneilman raikastamiseen on laittaa kodin jokaiseen huoneeseen yön ajaksi kulhollinen etikkaa. Etikka syö hajuja. Ruoanlaiton yhteydessä levinneen käryn voit kesyttää kaatamalla kattilaan 2 dl etikkaa ja seisottamalla sitä liedellä.