Herkän ihmisen siivousrutiinit | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Herkän ihmisen siivousrutiinit

Siivousaineiden tuoksut ja kemikaalit voivat aiheuttaa herkälle ihmiselle allergisia iho- ja hengitystieoireita. Oireita aiheuttavat myös pöly ja muut epäpuhtaudet, joten siivota täytyy herkänkin. Allergiasiivous ei ole vaikeaa, kun valitsee välineet ja tuotteet oikein ja muistaa suojautumisen.

Hanki allergiaystävälliset siivousvälineet ja -aineet.

Herkän ihmisen kodissa on tärkeää puhdistaa kaikki pinnat huolella. Kun siivoat säännöllisesti, säästyt suursiivoukselta. Pyyhi pölyt päivittäin suurilta pinnoilta ja kerää irtoroskat lattioilta. Imuroi viikoittain, ja kun pöly on laskeutunut, pyyhi perusteellisesti kaikki pinnat.

Hanki allergiaystävälliset siivousvälineet ja -aineet. Tuuleta huoneisto siivotessa hyvin. Vältä kuitenkin tuulettamista siitepölyaikana.

Suojautuminen allergeeneilta siivotessa

Siivouksessa käytettävät kemikaalit ärsyttävät herkän ihmisen ihoa. Tässä auttavat suojakäsineet. Herkkäihoisen kannattaa suojata kädet vinyylikäsineillä, sillä kumikäsineet saattavat aiheuttaa allergiaa.

Huonepölyssä voi olla sitoutuneena monenlaisia haitallisia kemikaaleja huonekaluista, elektroniikasta ja tekstiileistä. Esimerkiksi tekstiileistä voi irrota erilaisia käsittely- ja palonestokemikaaleja, jotka aiheuttavat ärsytystä hengitysteissä. Herkimmät pölyallergikot voivat käyttää siivotessaan hengityssuojainta.

Mikrokuitutuotteet latautuvat kuivana sähköisesti ja imevät itseensä jopa mikropölyn.

Siivoustuotteiden ja -välineiden valinta allergiseen kotiin

Allergiakotiin sopivat staattisesti latautuvat liinat, mikrokuituiset siivousvälineet ja HEPA-suodattimella varustettu imuri. Mikrokuitu sitoo pölyä, eikä vain siirrä sitä paikasta toiseen. Vaihda imurin pölypussit ja suodattimet riittävän usein. Pidä myös siivousvälineet puhtaana.

Voimakkaat puhdistusaineet rasittavat pestäviä pintoja ja ärsyttävät pesijän ihoa ja hengitysteitä. Korvaa siksi vahvat puhdistusaineet, desinfiointiaineet ja antibakteeriset tuotteet miedommilla, hajusteettomilla ja väriaineettomilla tuotteilla. Myös puhdistusaineiden säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergiaa.

Normaalikodissa puhdistukseen riittää yleensä tippa hajusteetonta tiskiainetta. Iho kuivuu, kun pölyjä pyyhittäessä liinaa kastellaan usein. Mikrokuitutuotteet latautuvat kuivana sähköisesti ja imevät itseensä jopa mikropölyn. Kostutettuna mikrokuitu poistaa tahrat ja lian ilman pesuaineita.

Herkän ihmisen kodissa sisäilman laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Laadukas sisäilma helpottaa herkän oloa

Herkän ihmisen kodissa sisäilman laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Kodin tavallisimmat sisäilman laatua heikentävät tekijät ovat tupakointi ja tuoksuvat kemikaalit sekä erilaiset allergeenit, kuten eläin-, pölypunkki-, siite-, vaate- ja tekstiilipöly, sieni-itiöt ja ruoat. Myös ulkoa tulevat epäpuhtaudet likaavat sisäilmaa.

Hyvä sisäilma vähentää sairauksia ja lisää viihtyvyyttä. Sisäilmaa voi parantaa varmistamalla riittävän ilmanvaihdon, huolehtimalla kodin oikeasta sisälämpötilasta ja siivoamalla säännöllisesti. Kotiin on hyvä valita pölyttömiä materiaaleja mahdollisuuksien mukaan.

Sisäilmaongelmat liittyvät usein ilmanvaihtoon. Vaihda ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet vähintään kerran vuodessa, muuten ulkoa kantautuvat sisään pölyt ja epäpuhtaudet kuten katupöly, siitepöly, pakokaasut ja noki. Puhdista huoneiden ilmanvaihtoventtiilit pari kertaa vuodessa ja pese tai vaihda liesituulettimen rasvansuodatin muutaman kuukauden välein.

Säännöllinen kotisiivous helpottaa allergiakodin ylläpitosiivousta

Viikoittain tai joka toinen viikko tehty kodin peruspuhdistus helpottaa pölytilannetta ja parantaa sisäilman laatua. Me teemme säännöllisiä kotisiivouksia pääkaupunkiseudun koteihin. Tilaa meiltä testisiivous, niin katsotaan, miten me voimme olla avuksi allergiaoireidenne hallinnassa.