Kauniita unia puhtaassa sängyssä | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Kauniita unia puhtaassa sängyssä

Hyvää unikeonpäivää! Virallista unikeonpäivää vietetään 27.7., mutta jokainen voi viettää kotona omaa unikeonpäiväänsä itselleen sopivana aikana. Tarvitaan vain hyvä ja puhdas sänky, niin unet on taattu.

Vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme, joten sen puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota. Puhtaus lähtee lakanoista, jotka kannattaa vaihtaa riittävän usein. Hikoilemme yön aikana jopa litran nestettä, jonka lisäksi lakanoissa on iholta rasvaa ja hilsettä sekä karvoja ja katkeilleita hiuksia. Näistä pääsee eroon ravistelemalla lakanat ennen pesua ja käyttämällä 60 asteen pesuohjelmaa.

Tyynyyn painan pään

Pölypunkit rakastavat tyynyn olosuhteita. On mukavan lämmintä, kosteaa ja ihmishilsettä ruoaksi. Tyyny kannattaakin pestä nelisen kertaa vuodessa. Keinokuitutyynyn voi laittaa 60 asteen pesuun ja kuivata kuivausrummussa. Untuvatyynyn voi myös pestä 60 asteen pesuohjelmalla ja kuivata rummussa. Valitse nestemäinen pesuaine ja käytä sitä huomattavasti vähemmän kuin normaalipesussa, noin kolmasosa määrästä riittää.

Vaahtomuovityynyä ei voi pestä koneessa. Se kannattaa imuroida ja pestä irtopäällinen koneessa.

Peitot puhtaaksi pesukoneessa

Peitto imee ison osan hiestä, jota öisin eritämme. Puhtaaksi peiton saa pesukoneessa 60 asteen pesuohjelmalla. Untuvapeitto kannattaa ennen pesukoneeseen laittamista kastella läpimäräksi ja käyttää nestemäistä pesuainetta ja hienopesuohjelmaa. Peitot kannattaa pestä pari–kolme kertaa vuodessa.

Patjan virkistys

Unen laatu lähtee patjasta. Hyvä patja on mukava, puhdas ja raikas. Patjaa kannattaa käännellä aika ajoin, jotta kulutus kohdistuu siihen tasaisesti. Jalkopää käännetään pääpuoleen tai alapuoli ylöspäin.

Patja kannattaa imuroida jokaisen lakananvaihdon yhteydessä. Näin pääset eroon liasta ja pölystä, jota patjan pinnalle voi kertyä. Patjoja kannattaa myös tuulettaa, käynti ulkona happea haukkaamassa virkistää patjaakin.

Patjan voi raikastaa myös ruokasoodalla. Sooda imee kosteutta ja hajuja. Levitä patjan pinnalle ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa puolen tunnin ajan. Jos hajuongelma on isompi, voit antaa soodan vaikuttaa pidempään. Imuroi patja lopuksi huolellisesti.

Muiden vuodekavereiden hoito

Älä unohda petauspatjaa, päiväpeittoa ja koristetyynyjä. Petauspatjankin saat virkistettyä ruokasoodalla. Se kannattaa myös imuroida aina patjan imuroinnin ohessa. Patjan päällä voi käyttää myös erillistä patjansuojusta, jonka voi pestä pesukoneessa samalla kuin lakanatkin.

Päiväpeitto kannattaa myös pestä silloin tällöin. Koristetyynyt voi imuroida tai tampata ja irtopäälliset pestä pesukoneessa.

Uusi tyyny, parempi uni

Petitarpeita pitää myös uusia aika ajoin. Jos haluaa satsata vuoteensa puhtauteen, uusi tyyny kannattaa laittaa ostoslistalle parin vuoden välein, peitto ja petauspatja uusia neljän vuoden, patja kahdeksan ja joustinpatja kymmenen vuoden välein.