Laattojen ja laattasaumojen puhdistus | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Laattojen ja laattasaumojen puhdistus

Kun kodin laattapintoja puhdistaa säännöllisesti, lika ei pääse kertymään niihin. Etenkin kylpyhuoneessa laatat ovat kovalla koetuksella ja niihin saattaa kertyä kalkki-, saippua- ja rasvajäämiä. Oikeilla puhdistusaineilla ja -välineillä taistelu likaa vastaan käy helpommin.

Laattojen ja laattasaumojen puhdistukseen tarvitset yhden happaman (pH alle 6) ja yhden emäksisen (pH yli 8) puhdistusaineen. Hapan tehoaa kalkki- ja ruostelikaan, emäksinen puhdistaa rasvan ja saippuatahrat. Keraamiset laatat kestävät emäksisen puhdistusaineen käytön, luonnonkivilaatoille taas sopii hellävaraisempi neutraali (pH 6–8) puhdistusaine.

Valmistajan antamia puhdistusaineiden annosteluohjeita kannattaa noudattaa, koska liian vahva pesuliuos voi vahingoittaa pintoja.

Kylpyhuoneen laattojen peruspuhdistus onnistuu miedolla pesuaineliuoksella ja huuhtelemalla laatat hyvin.

Kylpyhuoneen laattojen puhdistus

Suihkuta laatat ja laattasaumat ensin lämpimällä vedellä. Aloita laattojen peseminen alhaalta ja etene seinää ylöspäin. Levitä seinälle pesuaineliuosta ja harjaa esimerkiksi juuriharjalla. Saumojen harjaamiseen löytyy välineitä myös. Huuhtele seinä hyvin.

Kalkkitahroihin kylpyhuoneen laatoissa tehoaa hapan (pH alle 6) puhdistusaine. Huomaa kuitenkin, että pesty alue kannattaa neutraloida emäksisellä aineella pesun jälkeen ja huuhdella sitten huolellisesti.

Lisää vinkkejä kylpyhuoneen ja vessan siivoukseen löydät blogistamme.

Keittiön laattojen puhdistus

Keittiön laattojen puhdistuksessa työvälineeksi sopii hankaava pesin tai mikrokuituliina. Puhdistusaineena voi käyttää käsitiskiainetta tai yleispuhdistusainetta. Käsitiskiaine tehoaa rasvalikaan.

Kastele laatat ensin lämpimällä vedellä. Jos käytät klooripitoista puhdistusainetta, käytä viileää vettä. Pese laatat alhaalta ylöspäin. Pesuliuoksen voi antaa vaikuttaa ohjeen mukaisen ajan, mutta laatat eivät saisi kuivua. Huuhtele laatat ja kuivaa ikkunalastalla.

Katso myös muut vinkit, joilla saat keittiön kiiltämään.

Keittiön laattojen puhdistuksessa työvälineeksi sopii hankaava pesin tai mikrokuituliina ja puhdistusaineeksi käsitiskiaine tai yleispuhdistusaine.

Lattialaattojen puhdistus

Imuroi laatoitettu lattia säännöllisesti ja pyyhi nihkeällä mikrokuituliinalla. Varsinkin luonnonkivilaattojen koloihin lika ja pöly saattavat pinttyä, jos niitä ei imuroi säännöllisesti imurin harjasuuttimella.

Keraaminen laattalattia kannattaa silloin tällöin pestä pesuharjalla ja emäksisellä pesuaineella. Luonnonkivilattia vaatii hellempiä otteita ja neutraalin puhdistusaineen. Luonnonmukainen puhdistusaine on ruokasooda, joka poistaa myös hajuja. Ripottele lattialle ruokasoodaa ja lisää lämmintä vettä, harjaa, anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä.

Laattasaumojen puhdistus

Kastele laattasaumat ennen kuin levität puhdistusaineliuosta niihin. Jos saumoihin imeytyy vahvoja pesuaineita, ne voivat haurastua. Saumojen puhdistamiseen on olemassa saumaharja, mutta niitä voi harjata myös juuriharjalla tai vanhalla hammasharjalla.

Jos käytät hapanta puhdistusainetta laattasaumojen puhdistamiseen, muista neutraloida saumat emäksisellä puhdistusaineella, jotta ne eivät haurastu. Älä harjaa silikonisaumoja, jotta niiden pinta ei vaurioidu, vaan pyyhi ne mikrokuituliinalla ja tarvittaessa käytä puhdistusainetta.

Laattasaumat voi puhdistaa luonnonmukaisesti myös piimällä, etikalla, sitruunalla tai ruokasoodalla. Myös partavaahtoa voi käyttää laattasaumojen puhdistukseen.

Kokeile höyrypesuria laattasaumojen puhdistukseen. Pistesuuttimella saat kohdistettua höyryn sinne minne pitääkin. Pinttyneen lian puhdistamiseen voit käyttää lisäksi saumaharjaa.

Laattojen ja laattasaumojen puhdistus säännöllisesti estää likaa pinttymästä niihin.