Lemmikkikodin siivousvinkit | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Lemmikkikodin siivousvinkit

Niin rakkaita kuin lemmikit ovatkin, ne tuovat mukanaan myös vaivaa. Lemmikit aiheuttavat sotkua ja likaa, jonka siivoaminen kuuluu arkeen. Oli lemmikkinä sitten koira, kissa tai vaikka kani, siivous sujuu seuraavien vinkkien avulla.

Karvaiset kaverit ja karvojen siivous

Kun puhutaan lemmikkikodin siivouksesta, tulee ensimmäiseksi mieleen karvat. Rakkaiden karvaturrien vierailun sohvalla kyllä huomaa ja kylpyhuoneen lattiakaivo saattaa tukkeutua, kun karvaisia kultia pestään.

Karvat saa pois huonekaluista helpoiten teippirullalla. Karvankeräyssieni toimii myös. Kunnon imurin hankkimista kannattaa miettiä, varsinkin jos kotona on monta lemmikkiä. Lattioilta saa poistettua karvat ja pölypallerot kuivalla lastalla, jonka päälle voi halutessaan laittaa staattisen pölyliinan. Staattinen moppi toimii myös. Märkä moppi vain liimaa karvat lattiaan.

Karvanlähtöä auttaa myös harjaaminen. Kun harjaat lemmikin turkkia säännöllisesti, irtokarvoja ei ole kotona niin paljon. Jos lemmikillä on kotona lempipaikka, siihen kannattaa laittaa vanha lakana tai pyyhe, joka on helppo puhdistaa karvoista.

Ulkoa tulevan lian vähentäminen

Koiria ulkoilutetaan paljon ja ne tuovat sisään likaa ja hiekkaa. Kuramatto oven eteen on oiva valinta lemmikkikotiin. Koiran tassunaluskarvat kannattaa pitää lyhyinä ja pyyhkiä tassut ja mahanalus aina sisään tullessa. Jaloissa voi käyttää myös tassusuojia, jos jalkojen karvanhoito on työlästä. Tai sitten voi vain siivota ahkerammin.

Lemmikin vahinkojen ja oksennuksen siivoaminen

Lemmikin vahinko ei katso paikkaa. Pennun kanssa sisäpissat tulevat tutuiksi, mutta vanhemmallakin lemmikillä voi käydä vahinko. Niitä varten kaappiin kannattaa hankkia sellainen lemmikeille tarkoitettu hajunpoistajatuote, joka poistaa hajun eikä vain peitä sitä.

Matonpuhdistukselle voi tulla myös tarvetta, ja sitä varten kannattaa hankkia sekä puhdistusaine, jolla saa pois hajut ja muun tarpeettoman, että hankaamista kestävä imukykyinen sieni. Ensin kannattaa napata suurin osa eritteestä pois kertakäyttöhanskalla ja puhdistaa sitten matto puhdistusaineella.

Pesuaineiksi kannattaa valita tuotteita, jotka eivät vahingoita lemmikkiä, jos tämä vaikka tassuttelee juuri pestyn lattian yli ja nuolee sitten tassujaan. Lemmikkikotien siivoukseen sopivat hyvin neutraalit tai heikosti emäksiset yleispuhdistusaineet.

Huonekalujen ja mattojen suojaaminen likaantumista vastaan on järkiteko. Siivoaminen on helpompaa, eikä sitä tarvitse tehdä niin usein. Pestäviä irtopäällisiä kannattaa myös harkita.

Nämäkin pitää ottaa huomioon

Lemmikkien kanssa ikkunoihin ja peileihin voi ilmestyä kuononjälkiä. Niistä pääsee eroon nihkeällä mikrokuituliinalla, ja jos tahra tuntuu olevan tiukemmassa, käytä lisäksi ikkunanpuhdistusainetta.

Lemmikkikodin tuuletus on tärkeää, jotta hajuista pääsee eroon ja koti pysyy raikkaana. Omistajan täytyy myös huolehtia, että lemmikin makuupaikka tai häkki ovat puhtaat.