Näillä vinkeillä siivoat vaatekaappisi pysyvästi | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Näillä vinkeillä siivoat vaatekaappisi pysyvästi

Sekava vaatekaappi on monen ongelma. Vaatekaappi tursuaa mutta sieltä ei löydy mitään päällepantavaa tai sieltä löytyy lempivaatteita ryppyisinä, likaisina tai rikkinäisinä.

Vaatekaapin puhdistus voi olla työlästä ja se voi mennä tunteisiin. Siihen kannattaa siis varata vaikka koko päivä aikaa ja varautua pitämään taukoja ja juomaan ja syömään välissä. Myös hyvän ystävän tuesta voi olla apua, sillä he sanovat toivottavasti suoraan, jos jokin vaatekappale ei pue sinua ja osaavat lukea rivien välistä käytöstäsi, jos itse olet epävarma.

Aloita vaatekaapin puhdistuksella

Ota kaikki vaatteet kaapista ulos. Siis kaikki, mukaan lukien alusvaatteet, kengät ja asusteet. Näin pääset aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Vaatteet kannattaa levittää sängylle, jotta sinulla on paine selvitä urakasta ennen nukkumaanmenoa. Ajattele pinoa ostospöytänäsi.

Pese ja pyyhi vaatekaappisi puhtaaksi ja anna sen tuulettua, jotta sinne on miellyttävää laittaa valitsemiasi vaatteita.

Käy läpi vaatteet yksi kerrallaan

Kysy itseltäsi jokaisen vaatteen kohdalla ainakin seuraavia kysymyksiä:

  • Pidänkö tästä vaatteesta?
  • Onko se minulle oikean kokoinen?
  • Olenko käyttänyt sitä viimeisen vuoden aikana?
  • Haluanko käyttää vaatetta?
  • Tarvitsenko vaatetta johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen?
  • Jos näkisin vaatteen nyt kaupassa, ostaisinko sen?
  • Onko vaate ehjä ja hyväkuntoinen?

Nostalgia on yksi syy pitää vaatteita, jotka eivät enää sovi vartalosi muotoon tai nykyiseen elämääsi. Toisaalta saatamme ostaa uusia vaatteita sellaiseen tilanteeseen ja elämään, josta haaveilemme mutta joka ei koskaan tapahdu. Siksi jotkin vaatteet eivät tule koskaan käyttöön. Molempiin kategorioihin kuuluvista vaatteista on hankala luopua mutta lopputuloksen ja kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että vaatekaapissasi on vain vaatteita, joissa tunnet olosi hyväksi, kun käytät niitä säännöllisesti.

Lajittele vaatteet eri pinoihin

Yhdessä pinossa ovat ne jotka ehdottomasti haluat säilyttää.

Toisessa pinossa on ehkä-vaatteet, josta et heti osaa päättää.

Kolmannessa pinossa ovat lahjoitettavat tai myytävät vaatteet.

  • Tähän kuuluvat esimerkiksi vaatteet, jotka ovat hyvässä kunnossa mutta joita et ole käyttänyt aikoihin tai olet saanut lahjaksi.

Viimeisessä pinossa ovat roskiin menevät.

  • Nykyaikana harva vaate on korjaamisen väärti mutta jos oikeasti aiot korjauttaa hyvälaatuisen vaatteen, tee korjattaville oma pino.

Järjestä kaappisi silmäiltävästi

Aamuista tulee miellyttävämpiä, kun näen yhdellä silmäyksellä, mitä kaikkea voisit laittaa päällesi päiväksi. Kun olet vaivalla käynyt läpi ja valinnut säästettävät vaatteet, ne ansaitsevat tulla käytetyksi. Käyttö on sitä todennäköisempää, mitä helpommin vaate on saatavilla.

Vaatteet kannattaa viikata ja järjestää niin, että saat yhden ulos sekoittamatta tai siirtämättä kaikki muita. Järjestysguru Konmari antaa tähän ohjeeksi viikata kaikki hyllyillä olevat vaatteet siististi ja asettaa ne pystysuoraan laatikkoon (tai hyllylle asetettuun kenkälaatikkoon), jonka saat kätevästi vedettyä ulos. Tällöin koko sisällön näkee kerralla ja yksi vaate on helppo ottaa käyttöön.

Henkareilla on sekä siistiä että selkeää säilyttää vaatteita, mutta valitettavasti se vie paljon tilaa.

Pidä vaatekaappi siistinä jatkossakin

Sisällytä säännölliseen kodin siivousrutiiniisi myös vaatekaapin siistiminen. Pidä vaatteet siellä siististi viikattuina, jolloin niihin on miellyttävää tarttua kiireisenä aamuna, kun hätäisesti pohdit, mitä laittaisit tänään päällesi.

Siivoa kaappisi aina ennen vaateostoksille lähtöä, jotta voit olla varma, että todella tarvitset uusia vaatteita. Yksi ulos, toinen sisään -periaate on hyvä, koska miksi tarvitsisit lisää vaatteita, jos et heitä vanhoja pois? Kun ostat vaatteen, heitä vanha pois sen tieltä.