Näin torjut ennalta kodin tuhohyönteisiä | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Näin torjut ennalta kodin tuhohyönteisiä

On helpompi ennaltaehkäistä kodin tuholaisia pitämällä huolta kodin siisteydestä kuin hävittää jo kotiutuneita tuholaisia. Yleinen hygienia sekä kodin säännöllinen siivoaminen ovat hyviä keinoja torjua tuhohyönteisiä.

Jos kylpyhuoneessa, vaatekaapissa tai keittiössä näkyy hyönteisiä, kannattaa selvittää heti, keitä kutsumattomat vieraat ovat ja miten niistä pääsee eroon. Jos hyönteisiä näkyy useampi, on aika tarttua toimeen. Jos tuholaisista eroon pääseminen osoittautuu hankalaksi, kannattaa ottaa yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Varsinkin luteista kannattaa ilmoittaa.

Kodin tuholaisia, kuten muurahaisia, voi ennaltaehkäistä pitämällä huolta yleisestä siisteydestä.

Elintarviketuholaisten torjunta

Elintarviketuholaisia tulee kotiin muun muassa elintarvikkeiden mukana. Tehokas tapa estää elintarviketuholaisten leviämistä on säilyttää elintarvikkeet tiiviissä kannellisissa muovi- tai lasipurkeissa. Jos tuot ulkomailta mausteita tai pähkinöitä, pakasta pussit viikoksi, jotta niissä mahdollisesti olevat hyönteisten munat tuhoutuvat.

Riisihäröille ja niiden toukille maistuu etenkin viljatuotteet kuten jauhot, leseet, hiutaleet tai vaikkapa keksit. Riisihäröjä tulee koteihin näissä elintarvikepakkauksissa. Riisihäröjä kuten muitakin kuivaelintarvikesyöjiä torjut säilyttämällä elintarvikkeet tiiviissä rasioissa ja pitämällä keittiön kaapit ja laatikot puhtaina.

Banaanikärpäsiä torjut pitämällä keittiön tiskialtaan ja työtasot puhtaina, säilyttämällä ruoat piilossa kaapeissa ja jääkaapissa, peittämällä biojätteen huolellisesti ja tyhjentämällä roskiksen päivittäin.

Elintarviketuholaisten leviämistä voi estää säilyttämällä elintarvikkeet tiiviissä kannellisissa muovi- tai lasipurkeissa.

Tekstiilituholaisten torjunta

Tekstiilituholaiset elävät ja kukoistavat epäsiistissä ympäristössä, joskaan aina niiden esiintyminen ei ole riippuvainen siisteydestä. Kannattaa tuulettaa, ravistella ja pestä tekstiilejä ja imuroida vaatekaapit säännöllisesti. Älä säilytä vaatteita lattioilla tai pitkään likaisina tai kosteina kaapissa. Näin et luo mieluisaa ympäristöä esimerkiksi vaatekoille, turkiskuoriaisille ja vyöihrakuoriaisille. Sokeritoukatkin saattavat vahingoittaa tekstiilejä.

Jos hankit ulkomailta tekstiilejä tai esimerkiksi kirpputorilta villavaatteita, turkiksia, mattoja tai huonekaluja, voit saada kiusaksesi vaatekoin tai turkiskuoriaisen. Ehkäistäksesi esiintymän pakasta tekstiilit -25–30 asteessa viikon verran tai pese ne yli 60 asteessa. Kannattaa myös säännöllisesti ravistella, harjata ja tuulettaa tekstiilit sekä siivota vaatekaappi.

Vaatetuholaisten toukat asustavat rakenteissa kuten välipohjan täytteissä, jalkalistojen ja lattiapäällysteiden alla, joten niiden torjunta voi olla vaikeaa. Varastoissa vaatteita kannattaa säilyttää aina tiiviissä suljetuissa muovilaatikoissa tai -pusseissa, jotta turkiskuoriaiset eivät pääse herkuttelemaan niillä.

Tekstiilituholaisia voi torjua myös poistamalla talon rakenteista lintujen ja muiden eläinten pesät.

Tekstiilituholaisten torjumiseksi kannattaa erityisesti villavaatteet säilyttää huolellisesti ja ravistella ja tuulettaa tekstiilejä.

Muita sisätilojen haittahyönteisiä

Sisätiloissa saattaa viihtyä muitakin haittahyönteisiä kuten muurahaisia, sokeritoukkia tai luteita. Kesällä kiusana olevat muurahaiset soluttautuvat koteihin ruoan perässä, sokeritoukat rakastavat kosteita tiloja. Luteet saattavat majoittua kotiisi ulkomaanmatkan seurauksena.

Muurahaisia torjut pitämällä ruoat suojattuina, makeat aineet tiiviissä rasioissa sekä keittiö siistinä ruokaroiskeista ja murusista. Lemmikin ruoka-astia kannattaa myös tyhjentää yöksi. Kun muurahainen löytää ruokalähteen, se jättää kavereilleen feromonijäljen, jotta nämäkin löytävät apajille.

Sokeritoukat viihtyvät kylpyhuoneessa ja keittiössä viemäreiden läheisyydessä. Niiden runsas esiintyvyys voi kertoa kosteusongelmista. Kannattaa välillä kaataa kiehuvaa vettä viemäreihin ja puhaltaa hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa lattialistojen alle ja imuroida sitten listat huolellisesti.

Luteiden ennaltaehkäisemiseksi kannattaa ulkomaanmatkan jälkeen tarkistaa huolellisesti matkatavarat.

Luteiden ja torakoiden ennaltaehkäisy

Luteita saattaa tulla ulkomaantuliaisina. Niiden ennaltaehkäisemiseksi kannattaa muistaa tarkistaa huolellisesti sekä hotellihuone että kotiin palattua matkatavarat. Matkalaukun materiaalilla on myös väliä: luteet eivät pääse metalliseen tai kovasta muovista valmistettuun matkalaukkuun. Säilytä matkalaukkua hotellihuoneessa etäällä sängystäsi ja pidä se kiinni.

Kotiin palattua älä pura matkalaukkua matolla, sängyllä tai sohvalla. Mikäli arvelet olleesi luteiden saastuttamassa hotellissa, pese kaikki matkalla olleet vaatteet +60 asteessa tai pyöritä niitä tunti kuivausrummussa. Pakastaminen -18 asteessa tai saunottaminen yli +60 asteessa usean tunnin ajan tuhoaa luteet tekstiileistä ja matkalaukuista. Pakkaa pakastettavat tai saunotettavat vaatteet tiiviisiin pusseihin, etteivät luteet livistä muualle asuntoon.

Torakat ovat myös ikäviä kämppiksiä. Niitä löytyy kylpyhuoneista, pesutuvista ja keittiöistä. Ne ovat hyviä kiipeilijöitä ja selviytyvät myös lasi- ja metallipinnoista. Torjut niitä huolehtimalla, ettei niille ole ruokaa, vettä tai suojaa tarjolla. Huuhtele purkit, pullot ja muovit ennen niiden laittamista kierrätykseen. Älä säilytä kotonasi vanhoja sanoma- ja aikakauslehtipinoja, siivoa pois myös tarpeettomat pahvilaatikot ja kaikki muut sotkut lattialta tai kaappien pohjalta. Tiivistä sisääntuloaukot kuten pienetkin halkeamat jalkalistoissa ja pistorasioiden takana.