Näin vähennät pölyn määrää kotona | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Näin vähennät pölyn määrää kotona

Jokaviikkoinen ihmetyksen aihe on pölyn kertyminen kodin pinnoille. Pölyjen pyyhkiminen turhauttaa, kun se ei lopu ikinä. Mutta jos jättää pölyt pyyhkimättä, pian pinnoille voi piirtää ja villakoirat juoksevat nurkissa. Mikä avuksi taistelussa pölyä vastaan?

Mistä se kaikki pöly tulee?

Kodin pahimpia pölynaiheuttajia ovat tekstiilit ja kodissa asuvat ihmiset itse. Pölyä irtoaa myös kotieläimistä ja kodin rakenteista ja sisustuksesta. Ulkoa kulkeutuu sisälle katu- ja siitepölyä. Ruoka pöllyää välillä muuallekin kuin kulhoon tai kattilaan. Pölyä tulee siis useasta lähteestä, eikä sen tulemista voi estää.

Pölynkerääjät kotona

Kotona on paikkoja, joihin pölyä kerääntyy paljon. Niiden puhtaana pitäminen auttaa pölynhallinnassa.

1. Sähkölaitteet

Sähkö vetää pölyä puoleensa, joten sähkölaitteet ja niiden ympäristö pölyyntyvä nopeasti. Kodin elektroniikkalaitteet kannattaa sijoitella niin, että niiden ympäristöstä on helppo pyyhkiä pölyt.

2. Tekstiilit

Sisustustekstiilit keräävät pölyä. Varsinkin pitkänukkaiset matot ja nukkapintaiset verhot ja koristetyynyt ovat pölypesäkkeitä. Imurointi, pesu, ravistelu ja tamppaus poistavat pölyä.

3. Avotasot

Pöly laskeutuu tasoille kuten pöydille ja avohyllyille. Jos tasoilla on paljon tavaraa, pölyä voi olla hankala pyyhkiä pois. Minimoi tavaran määrä avotasoilla, niin saat pölyt pyyhityksi helpommin.

4. Keinokuidut ja muovit

Muovit ja keinokuituiset materiaalit keräävät itseensä staattista sähköä, joka taas vetää puoleensa pölyä. Muovimatto ei sinänsä lisää pölyn määrää, vaan pöly vain kertyy sille nopeammin.

Estä pölyn kertyminen

Pahin kodin pölynkerääjä on irtotavara. Pölyjä ei tule pyyhityksi niin usein, jos joka kerran pitää siirrellä paljon irtotavaraa pois tieltä. Säilytä tavarat laatikoissa tai kaapin ovien takana, niin ne eivät pölyynny.

Tekstiilit aiheuttavat suuren osan kodin pölystä. Älä säilytä liinavaatteita avohyllyillä, etteivät ne kerää pölyä ja kuljeta sitä sitten mukanaan muualle asuntoon. Pese verhot ja koristetyynyjen päälliset silloin tällöin ja imuroi kankaiset huonekalut tekstiilisuuttimella. Tamppaa sohvatyynyt ulkona.

Varsinkin keväisin katu- ja siitepölyä kulkeutuu sisään ikkunoista ja ovista. Tarkista ikkunoiden tiivisteet ja tiivistä ne tarvittaessa. Tuuleta nopeasti, ettei pölyä ehdi tulla sisään niin paljon.

Näin eroon pölystä

Pyyhi pölyt nihkeällä siivousliinalla. Pesuveteen voit lisätä tilkan yleispuhdistusainetta. Taittele liina useaan osaan ja käännä puhdas osa esiin aina kun edellinen on pölyyntynyt. Mikrokuituinen pölyhuiska on myös kätevä apu pölyntorjunnassa. 

Pyyhi kotisi seinät pitkävartisella mopilla ainakin kerran vuodessa. Seinä kerää yllättävän paljon pölyä, jota se sitten vähän kerrallaan varistelee kotiisi.