Pakkaspäivän siivousvinkit | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pakkaspäivän siivousvinkit

Pakkaspäivä kannattaa hyödyntää siivouksessa. Kodin tekstiilien tuuletus pakkasessa tuo kotiin raikkaan tuoksun. Myös pakastimen ja jääkaapin sulatus ja siivoaminen onnistuu, kun pakasteet ja ruoat saa ulos kylmään sulatuksen ajaksi. Tiesitkö, että matoille voi tehdä lumipesun?

Pakkaspäivä on erinomainen siivouspäivä, sillä kylmillä keleillä voit esimerkiksi raikastaa kodin tekstiilit ulkona tai siirtää ruoat ulos pakastimen ja jääkaapin sulatuksen ja siivouksen ajaksi.

Tekstiilien tuulettaminen pakkasessa

Villavaatteiden tuuletus

Jos sinulla on vaaterekki, sijoita se ulos parvekkeelle tai terassille. Ripusta villavaatteet henkareihin rekille ja jätä tuulettumaan pakkaseen. Villasukat, pipot ja lapaset voi levitellä miten parhaiten onnistuu. Raitis ulkoilma raikastaa villaneuleet. Tuuletus poistaa myös hienhajun. Villavaatteita ei tarvitse pestä kovinkaan usein, tuuletus riittää niiden raikastamiseen.

Vuodevaatteiden tuuletus

Tyynyt, täkit, päiväpeitot ja viltit voi heittää ulos pakkaseen tuulettumaan. Ravistele tai tamppaa vuodevaatteet tuulettamisen lopuksi, jotta pölyt jäävät pihalle.

Mattojen tuuletus

Siivouspäivänä on mukava laittaa matot pihalle tuulettumaan siivouksen ajaksi. Kun siivous on valmis, tamppaa tai ravistele pakkasen piristämät matot ja levitä lattioille. Kotiin tulee ihanan raikas tunnelma.

Patjojen tuuletus

Jos pihalla on kova pakkanen, tulee houkutus viedä myös patjat tuulettumaan. Pölypunkit kuolevat, kun patjaa pitää – 18 asteen pakkasessa 24 tuntia, mutta lyhyempikin tuuletus pienemmässä pakkasessa riittää virkistämään patjan.

Sohvatyynyjen tuuletus

Pakkaseen voi viedä myös sohvatyynyt ja koristetyynyt. Niiden tuulettaminen raikastaa huoneilmaa. Tamppaa tyynyt tuulettamisen jälkeen kevyesti, jotta pölyt ja liat jäävät ulos.

Pehmolelujen tuuletus

Myös lasten pehmolelut virkistyvät pakkasessa. Nosta lelut ulos muutamaksi tunniksi, niin leikit jatkuvat entistä iloisemmin.

Tekstiilien tuuletus pakkasella tuo kotiin raikkaan tunnelman.

Mattojen lumipesu

Matoille voi antaa pakkaspäivänä lumipesun. Anna maton ensin jäähtyä pakkasessa kymmenisen minuuttia, ettei lumi sula kiinni lämpimään mattoon ja kastele sitä.

Tee nukkamaton lumipesu niin, että laita matto puhtaalle lumelle nukkapuoli alaspäin ja tamppaa mattopiiskalla kevyesti. Harjaa tai ravistele lumi pois. Räsymaton lumipesun voi tehdä nostelemalla lunta maton päälle ja harjaamalla mattoa räsyjen suuntaisesti. Sen jälkeen harjaa tai ravistele lumi pois.

Pakastimen ja jääkaapin sulattaminen ja pesu

Pakkaspäivä on erinomainen aika sulattaa ja pestä pakastin ja jääkaappi, koska elintarvikkeet saa ulos kylmään sulattamisen ajaksi. Kun kylmälaitteet on tyhjennetty ruoista, kytke ne pois päältä. Varmista, että sulamisvesi valuu keräysastiaan.

Kun pakastin ja jääkaappi ovat sulaneet, pyyhi niiden sisäpinnat kostealla siivousliinalla. Pyyhi myös ovien tiivisteet. Kuivaa pinnat puhtaalla pyyhkeellä. Kytke takaisin päälle ja siirrä elintarvikkeet paikoilleen.

Pakastimen ja jääkaapin siivous on myös hyvä hetki käydä läpi niiden sisältämät elintarvikkeet ja siirtää eturiviin vanhenemassa olevat tuotteet, jotta ne tulisi käytettyä ensin.

Katso aiemmasta blogiartikkelistamme tarkemmat ohjeet pakastimen ja jääkaapin sulatukseen ja pesuun.