Pesukoneen puhdistus parantaa pesutuloksen | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pesukoneen puhdistus parantaa pesutuloksen

Uudesta pyykinpesukoneesta pyykit tulevat ulos raikkaina ja uudesta tiskikoneesta astiat kirkkaina. Kun aikaa kuluu, pesukoneet likaantuvat myös sisältä. Siksi niitä pitää aika ajoin puhdistaa. Pesukoneiden puhdistukseen on olemassa erilaisia kemikaaleja, mutta voit kokeilla siihen myös luonnonmukaisempia menetelmiä.

Tarkista käyttöohjeista ennen puhdistusta, että kyseinen menetelmä soveltuu pesukoneellesi. Jos olet heittänyt käyttöohjeet pois, osa eri pesukonemallien käyttöohjeista löytyy netistä pesukoneen valmistajan sivuilta.

Pyykinpesukoneen puhdistus

Pyykinpesukone kerää aikaa myöten sisäänsä nukkaa ja epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa tunkkaista hajua. Pesurummun lisäksi kannattaa puhdistaa myös irtoavat osat ja sellaiset osat, joihin harjan ja siivousliinan kanssa yltää.

Tyhjennä ja puhdista nukkasihti, jos pesukoneessa sellainen on. Irrota pesuainekaukalo ja upota puoleksi tunniksi lämpimään veteen, johon olet lisännyt käsitiskiainetta. Harjaa puhtaaksi. Pesukoneen täyttöaukon ympärillä olevan kumitiivisteen voit pestä harjalla ja käsitiskiaineella tai sienellä ja etikka-vesiseoksella, jos haluat siitä raikkaamman. Pyyhi myös luukku.

Kemikaalipuhdistus

Kaupoissa myydään siivoustarvikeosastolla erilaisia pesuaineita tai -tabletteja pesukoneen puhdistukseen. Voit käyttää sellaista käyttöohjeen mukaisesti.

Hyvin tunkkaisen pesukoneen puhdistukseen voi kokeilla myös kloriittia. Sitä käytetään siivouksessa desinfiointiin, valkaisuun ja hajujen poistoon. Lämpimän veden tai happamien aineiden kanssa kloriitti höyrystyy ja vapauttaa myrkyllisiä kaasuja, minkä vuoksi sen käytössä pitää olla varovainen.

Laita pesukoneeseen pari korkillista kloriittia pesupallossa tai veteen sekoitettuna. Pyöritä matalimmalla lämpötilalla oleva ohjelma (30 astetta) ja sen perään vielä huuhteluohjelma.

Luonnonmukaiset menetelmät

Jos haluat välttää kemikaaleja, löytyy pesukoneen puhdistukseen myös ekologisempia puhdistusaineita kuten sitruunahappo, ruokasooda ja etikka.

1. Sitruunahappo

Annostele 100 g sitruunahappoa pesuainelokeroon. Pese tyhjällä koneella kuumin ohjelma ilman esipesua. Pese heti perään sama ohjelma pesuaineen kanssa (⅓ annoksesta riittää), jotta irronnut sakka poistuu koneesta.

2. Ruokasooda

Annostele ruokasoodaa pesuainelokeroon sama määrä kuin laittaisit puolitäyteen koneelliseen pyykkiä. Pyöritä 60 tai 90 asteen pesuohjelma.

3. Etikka

Pyykinpesukoneen saa puhtaaksi myös laittamalla rumpuun seos, jossa on 1 litra etikkaa ja 3 litraa vettä. Pyöritä kuumin pesuohjelma.

Astianpesukoneen puhdistus

Astianpesukoneen puhdistamiseen löytyy kemikaaleja, mutta yhtä hyvään tulokseen voi päätyä myös samoilla tavallisilla keittiöstä löytyvillä aineilla kuin pyykinpesukoneenkin puhdistuksessa. Pesukoneen käyttöohjeet on hyvä vilkaista ennen puhdistusta siltä varalta, että siellä kielletään esimerkiksi etikan käyttö.

Astianpesukoneen puhdistus alkaa suodattimen puhdistamisella. Irrota se koneen pohjalta ja pese kunnolla. Pese myös kansi ja tiivisteet.

Kemikaalipuhdistus

Astianpesukoneen puhdistukseen saa kaupoista tabletteja ja puhdistusaineita, joita voit käyttää käyttöohjeen mukaan.

Luonnonmukaiset menetelmät

Ekologisempi vaihtoehto on katsoa keittiön kaappiin tai käydä apteekissa ostamassa sitruunahappoa.

1. Sitruunahappo

Laita 2–3 rkl sitruunahappoa pesuainelokeroon. Pese 60–65 asteen pesuohjelmalla, ja jos mahdollista niin keskeytä ohjelma ennen kuivausvaihetta, jottei jäljelle jäänyt sakka kiinnity uudestaan koneeseen. Pyöritä vielä toinen pesu ilman astioita pesuaineen kanssa.

2. Ruokasooda + etikka

Aseta 2 dl väkiviinaetikkaa astiaan pesukoneen alatasolle ja ylätasolle toiseen astiaan 1 dl ruokasoodaa. Pyöritä normaali pesuohjelma. Avaa luukku ja pyyhi seinät pehmeällä liinalla.

3. Etikka

Kaada pesuainelokero täyteen väkiviinaetikkaa ja sulje se. Pyöritä 60–65 asteen pesuohjelma. Pysäytä ennen kuivausvaihetta ja pyöritä toisen kerran ohjelma konetiskiaineen kanssa.