Pihan syyssiivous kannattaa tehdä ajoissa | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Pihan syyssiivous kannattaa tehdä ajoissa

Päivät lyhenevät ja puut varistavat lehtensä. On aika suunnata katse pihaan ennen kuin ensilumi sataa. Pihakalusteet kannattaa ainakin viedä varastoon ja grilli huoltaa. Mitä muuta pitää ottaa huomioon, kun siivoaa pihaa talvea varten?

Miten laitat pihan talvikuntoon?

Kesäkalusteiden huolto ja varastointi

Pihan syyshuolto kannattaa aloittaa kesäkalusteista. Ne kannattaa puhdistaa ja mahdollisesti öljytä/lakata ennen talvivarastointia. Säilytä kalusteet kuivassa ja viileässä paikassa. Rottinkikalusteet kestävät huonosti lämpötilanvaihtelua. Halutessasi voit peittää kalusteet hengittävällä suojakankaalla.

Polyrottinkikalusteet sietävät pakkasta, mutta lumi- ja jääkuorma voivat vahingoittaa materiaalia. Jäätyneen kalusteen päälle ei saa istua tai laittaa painavaa kuormaa.

Grillin huolto talvea varten

Irrota irtoavat osat, harjaa parila ja ritilä grilliharjalla ja öljyä ne. Kääri kaasuletku löyhälle kerälle ja muut irto-osat sanomalehtipaperiin ja vie sisälle säilytykseen. Pese grilli saippuavedellä ja tiskiharjalla ja anna kuivua. Säilytä grilli sisätiloissa tai ainakin suojassa vesi- ja lumisateelta maahan saakka yltävän suojapeitteen alla.

Räystäskourujen tyhjentäminen

Varsinkin jos pihamaalla on useita lehtipuita, räystäiden vesikouruihin kannattaa kurkistaa. Niiden puhdistukseen löytyy apuvälineitä myös maasta käsin tehtävään puhdistukseen. Esimerkiksi pitkävartinen harja jossa on taittuva pää toimii puhdistuksessa. Lopuksi kannattaa kuitenkin kiivetä tikkaille varmistamaan lopputulos.

Hiekoitussepeli ja aurauskepit

Tarkista vielä, että talven liukkaita päiviä varten on hiekoitussepeliä ja että tarvittavat aurauskepit ovat paikoillaan. Pihavalaistus kannattaa myös tarkistaa ennen syyspimeitä.

Puutarhan syyshuolto

Puutarhan talvikuntoon laittaminen alkaa syyslannoituksella, joka tehdään usein syyskuussa, joskus jopa aiemmin tilanteesta ja sijainnista johtuen. Pudonneiden lehtien haravoinnilla varmistetaan pihan siisteyden lisäksi se, että nurmikko saa mahdollisimman pitkään valoa.

Jos teillä on pihalla puita, niiden rungot kannattaa suojata jyrsijöiltä. Varsinkin nuorten lehtipuiden taimet ovat jyrsijöiden makuun, ja etenkin nuoret koivut ja omenapuut maistuvat rusakoille. Rungon suojaukseen voi käyttää sen ympärille asennettavaa muovispiraalia ja sen lisäksi kanaverkosta tehtävää suojaverkkoa. Aseta verkko 30–50 cm:n etäisyydelle puun rungosta ja tee siitä noin 1–1,5 m korkea, jotta jyrsijät eivät yllä runkoon lumikinoksen päältä.

Pihan vesiastiat, saavit ja kastelukannut kannattaa tyhjentää ennen talven tuloa. Jäätyvä vesi rikkoo astiat laajentuessaan. Siirrä myös tyhjät ruukut ja ämpärit varastoon, etteivät ne tarjoa suojapaikkaa hiirille ja muille jyrsijöille.

Pihalaattojen puhdistaminen

Betoniset pihalaatat sammaloituvat ajan myötä, varsinkin pensaiden ja puiden varjostamat laatat, joille kertyy lehtiä ja havuja. Pihalaattojen puhdistaminen tehdään joko hankaamalla mekaanisesti tai käyttämällä erityistä käsittelyainetta. Hangata voi vaikka teräsharjalla tai painepesurilla.

Vesipesu ja harjaus puhdistavat vain laatan pinnan, joten jos sammaleen juurakkoa on kasvanut laatan sisään, sammal vain kasvaa pintaan uudestaan. Tämän estämiseen voi betonisille pihalaatoille käyttää puhdistuksen jälkeen käsittelyainetta, joka poistaa myös huokoisen pinnan sisään päätyneen kasvuston. Käsittelyaine on sama, jota käytetään betonitiilikattojen puhdistukseen.

Käsittelyaine voidaan levittää puhdistetulle laatalle käsiruiskun avulla. Sen voi levittää myös sammaleiselle laatalle ja harjata sitten muutaman kuukauden sisällä sammaleen pois. Tämä tapa säästää laatan pintaa, kun sitä ei hangata. Käsittelyaineen imeytyminen kestää muutaman tunnin, jonka aikana ei saisi sataa, ettei se huuhtoudu pois.