Saunan pesu – näillä vinkeillä saat puhtaammat löylyt | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Saunan pesu – puhtaammat löylyt

Hiihtolenkin tai pulkkamäen jälkeen on mukava mennä puhtaan saunan lämpöön. Saunan pesu kannattaa tehdä ainakin pari kertaa vuodessa, ahkeran saunojan jäljiltä useamminkin. Saunan puhtautta voi myös varjella käymällä suihkussa ennen saunaan menoa ja käyttämällä laudeliinoja.

Saunan pesemisen voi aloittaa kurkistamalla kiukaaseen. Tarkista kivet, poista lohkeilevat ja murenevat. Rikkinäiset kivet voivat jopa rikkoa kiukaan vastukset. Laita uusia kiviä tilalle, jos on tarpeen. Sitten kääri hihat.

Saunan pesuun tarvittavat puhdistusaineet ja -välineet

Tarvitset saunan pesuun harjan, mopin ja imurin sekä hankauspesimen tai juuriharjan. Saunan pesemiseen myydään erityisiä pesuaineita, mutta yleispuhdistusaine ja mäntysuopa toimivat myös.

Lauteiden pesemiseen voi käyttää pesuainetta, jonka pH on yli 7, koska emäksinen puhdistusaine poistaa rasvaa. Lattiakaakeleihin taas voi käyttää happamampaa pesuainetta, jotta pääsee eroon kalkkitahroista.

Älä käytä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja vapautua sieltä ilmaan, kun lämmität saunan.

Työjärjestys saunan pesussa

Siirrä irtokalusteet, vadit ja löylykiulu muualle. Aloita saunan pesu harjaamalla lauteilta, seinistä ja katosta pölyt ja roskat pois. Imuroi lattia. Kastele sitten puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeavat.

Pese seinät ja lauteet yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella. Harjaa puun syiden suuntaisesti ja kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin. Huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä. Lopuksi huuhtele puuosat kylmällä vedellä, jotta syyt sulkeutuvat.

Pese irtokalusteet, vadit, kiulu ja laudeliinat ennen saunaan palauttamista.

Saunan pesu höyrypesurilla

Kuumuus ja kosteus ovat yhdessä tehokas lianpoistaja ja ne sopivat saunaan erinomaisesti. Höyrypesurilla pestessä et tarvitse erikseen pesuaineita saunan puhdistamiseen. Höyrypesurilla saat saunalle tehokkaan pesun lattiasta kattoon.

Puhdista myös lattia ja lattiakaivo

Kun seinät ja lauteet ovat puhtaat, siirrä katse alaspäin. Lattiakaivo on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Lue blogistamme lattiakaivon puhdistusohjeet.

Moppaa lopuksi saunan lattia.

Saunan pesun viimeistely

Kun olet pessyt saunan, tuuleta tilaa vielä puolisen tuntia. Laita sitten kiukaaseen pieni lämpö päälle 30–60 minuutiksi, jotta saunan pinnat kuivuvat. Palauta pestyt löylykiulu, vadit ja irtokalusteet paikoilleen.