Siivouskaapin parhaat tuotteet ja välineet | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Siivouskaapin sisältö syyniin – parhaat tuotteet ja välineet

Siivouskaappi on usein sotkuinen ja täynnä tuotteita, joita käyttää harvoin tai tuskin koskaan. On turhauttavaa etsiä takarivistä sitä juuri oikeaa tuotetta, kun joutuu purkamaan kaapista ulos pulloa ja purnukkaa jos jonkinlaista. Mitä tuotteita kaappiin kannattaa hankkia, jos haluaa päästä vähemmällä etsimisellä?

siivousaineet ja välineet

Tärkeimmät siivousvälineet

Siivouskaapista olisi hyvä löytyä ainakin seuraavat tuotteet.

Imuri

Pölynimuri on jokakodin siivouksen keskipiste, oli se sitten käsikäyttöinen tai robotti-imuri. Imurilla saa siivotuksi pölyt ja pienet irtoroskat. Vaihtopölypusseja on hyvä pitää myös varalla siivouskaapissa.

Lattiaharja tai -lasta ja rikkalapio

Pieneen roskanpoistoon lattiaharja ja rikkalapio ovat hyvä yhdistelmä. Jos imuria ei ole, asunnon voi myös lakaista ja poistaa roskat rikkalapion avulla.

Moppi

Lattianpuhdistusmoppeja tai -pyyhkeitä voi hankkia oman lattian materiaalin mukaan. Parketille ja laminaatille käy erilaiset pyyhkimet kuin muovi- tai kivilattialle.

Mikrokuituliinat

Värikoodatut mikrokuituliinat ovat kodin ehdoton siivousvälinesetti. Värikoodaus auttaa pitämään eri siivousalueiden hygienian kunnossa, onhan hyvä käyttää eri liinoja esimerkiksi keittiössä ja kylpyhuoneessa. Liinoja kannattaa hankkia erilaisia, esimerkiksi ikkunaliina on tarpeellinen ikkunoiden ja peilien pesussa.

Pesu- ja hankaussienet

Hankaussientä tarvitaan pinttyneempään likaan kuten uunin pesuun. Pesusieni on kätevä esimerkiksi keittiössä.

Ikkunalasta

Ikkunanpesu onnistuu parhaiten ikkunanpesimellä, mutta jos sellaista ei ole, ikkunanpesuliina ja ikkunalasta toimivat yhtä hyvin. Tarkista, että lasta on ehjä.

Suihkepullo

Suihkepulloon voi tehdä valmiin pesuliuoksen, jota on sitten helppo sumuttaa siivottavaan kohteeseen. Teippaa pulloon lappu, johon olet kirjoittanut, mitä pesuainetta pullossa on.

Sanko

Pesusankoa tarvitaan veden kanssa lotraamiseen. Puhdistusaine kannattaa liuottaa veteen, jolloin pinnoille ei jää kemikaalijäämiä. Väännä siivousliinat ja mopit huolellisesti ennen käyttöä, nihkeä liina on pinnoille parempi kuin märkä. Kylpyhuoneessa liina saa olla märkä.

Muita hyödyllisiä välineitä

Siivouskaapissa kannattaa säilyttää myös kumihanskoja, pieniä harjoja sekä karkea harja ankarampaa jynssäämistä varten. Mattopiiskaa voi tarvita esimerkiksi sohvatyynyjen ja vuodevaatteiden tamppaamiseen, mattojen puhdistukseen riittää yleensä imuri. Kylpyhuoneessa lattiakuivain on kätevä.

Säilytä wc-harjaa vessassa pöntön lähellä, niin se on saatavilla aina tarvittaessa. Vanha tiskiharja käy likaisempiin kohteisiin kuten vaikka polkupyörän pesuun.

Imurilla saa siivotuksi pölyt ja pienet irtoroskat

Välttämättömät puhdistusaineet

Periaatteessa kodin siivouksessa pärjää neljällä puhdistusaineella: käsitiskiaine, (pH 6–8), yleispuhdistusaine (pH 6–8) ja hapan puhdistusaine kalkinpoistoon (pH alle 6) sekä wc-istuimen pesuaine.

Erikoistilanteisiin voi käyttää myös niihin tarkoitettuja puhdistusaineita. Rasvalikaan tehoaa emäksinen puhdistusaine (pH yli 8) ja uunin sekä saunan puhdistukseen on olemassa erityispuhdistusaineita. Eri lattiamateriaaleille on suoja- ja hoitoaineita ja lasinpesuun on oma puhdistusaine.

Valitse materiaalille sopiva puhdistusaine. Käytä tiivisteitä, joista laimennat sopivan liuoksen, yleensä mieto aine riittää. Käytä vain yhtä ainetta kerrallaan ja annostele ohjeen mukaan. Käytä kloorattuja desinfiointiaineita ja antibakteerisia ja liuottimia sisältäviä aineita vain todelliseen tarpeeseen, ne ovat haitallisia terveydelle ja ympäristölle.

puhdistusaine siivouksessa

Kurkista keittiöön, kun etsit puhdistusaineita

Keittiöstä löytyy sopiva puhdistusaine moneen likaan. Esimerkiksi sitruuna, etikka ja ruokasooda toimivat puhdistuksessa tehokkaasti. Sokeripalalla saa puhdistetuksi hellan ja suolalla saa hangatuksi valurautapaistinpannun puhtaaksi.