Terassin pesu raikastaa pihan | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Terassin pesu raikastaa pihan

Kun aurinko lämmittää, tekee mieli viettää aikaa terassilla. Hyvin katettu terassi kestää auringonpaistetta ja sadetta tai lunta paremmin kuin suojaamaton terassi, mutta katoksen alla olevakin terassi kaipaa puhdistusta talven jälkeen. Muista keväällä myös ikkunanpesu.

Tutki terassilaudoitus ennen kuin alat puhdistaa sitä. Löytyykö hometta? Onko lahoja tai huonokuntoisia lautoja, jotka pitäisi vaihtaa? Lakaise havunneulaset ja muut roskat pois. Jos laudoitus on maalattu, kaavi hilseilevä maali pois. Sen jälkeen on pesun aika.

Valitse terassin pesuaine oikein

Terassin pesemiseen kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan biohajoava pesuaine, joka ei kuormita ympäristöä. Kevyesti likaantuneelle terassille riittää ekologinen hiekka-vesiseos tai mäntysuopaliuos. Emäksinen huoltopesuaine estää mikrobien kiinnittymisen ja kasvun puun pinnalla.

Levän, homeen ja sammaleet saa pois terassilaudoituksesta hiomalla sen pintaa kevyesti tai rapsuttamalla sitä teräsharjalla ja pesemällä terassi sen jälkeen tehopesuaineella, joka on tarkoitettu levän- ja homeenpoistoon.

Terassinpesuaineita saa puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista. Lue huolellisesti pesuaineen käyttöohje purkin kyljestä ja käytä ohjeiden mukaisia suojavarusteita. Joskus terassin pesuun riittää pelkkä vesi ja harja.

Terassin pesu harjalla

Maalattu terassi kannattaa pestä laimennetulla mäntysuopaliuoksella. Uutta maalia tarvitaan vasta kun maalin pinta alkaa lohkeilla. Öljytyn terassin voi pestä miedolla pesuaineliuoksella. Kätevin terassinpesuväline on pitkävartinen juuriharja, jolla lautoja harjataan pitkittäiseen suuntaan.

Huuhdo pesty terassi ja anna sen kuivua.

Terassin pesu painepesurilla

Todella likaisen tai homeen pilkuttaman terassin pesuun saattaa tarvita painepesuria. Huomioi kuitenkin, ettei vedenpaine ole liian kova, sillä se voi saada puun pinnan rikki, jolloin pinta alkaa tikkuuntua. Paras olisikin käyttää harjallista painepesuria. Jos pinta kuitenkin tikkuuntuu, hio tikut pois ennen uutta pintakäsittelyä.

Painepesuri tunkee veden syvälle terassilautaan, joten sen kuivuminen kestää pidempään kuin harjapesun jälkeen.

Terassilaudoituksen käsittely pesun jälkeen

Pesun jälkeen voit maalata tai öljytä terassilaudoituksen, mikäli se on tarpeen. Muista kuitenkin antaa terassin kuivua läpikotaisin ennen käsittelyä. Painepesurilla pestyn terassin kuivuminen saattaa kestää jopa viikon, kun taas harjapesun jälkeen terassi kuivuu muutamassa sateettomassa päivässä.

Terassilaudoituksen säännöllinen öljyäminen pidentää terassin ikää ja vähentää tikkuuntumista. Puuöljy suojaa pintaa, imeytyy puun sisään ja ehkäisee halkeilua.