Koti viileäksi hellepäivinä | Ametro

Koti viileäksi hellepäivinä

Kesällä aurinko lämmittää uimavesien lisäksi myös asunnot. Nukkuminen voi käydä tukalaksi, jos sisälämpötila on päivän aikana kohonnut korkealle. Hellepäivinä sisäilmaa viilentäville konsteille on käyttöä niin kotona kuin mökilläkin. Tärkeintä on suojautua auringon paahteelta ja tuulettaa järkevästi. Jos nämä eivät riitä, koneellinen viilennys voi olla paikallaan.

Lämpöä auringosta ja sähkölaitteista

Eniten asuntoja lämmittää auringosta tuleva säteilylämpö. Sen vaikutusta voi estää sulkemalla sälekaihtimet ja vetämällä verhot niiden ikkunoiden eteen, joihin aurinko paistaa. Kannattaa pitää myös ovet ja ikkunat päivällä kiinni, jotta kuumaa ilmaa ei pääse sisään.

Myös sähkölaitteet tuottavat säteilylämpöä, joten vältä niiden turhaa käyttöä. Varsinkin ruoanvalmistus lämmittää asuntoa, joten pitkään haudutettavia uuniruokia ei kannata helteellä valmistaa. Saunominen kannattaa kuumina päivinä myös unohtaa ja pyykinpesun yhteydessä kuivausrummun tai kuivauskaapin käyttöä kannattaa välttää.

Tuuleta viileänä aikana

Vuorokauden viileät hetket kannattaa hyödyntää asunnon tuulettamiseen. Toimivin tuuletustapa on läpiveto, mikäli sellainen on mahdollista järjestää. Avaa ikkunat ja parvekkeen ovi tai ulko-ovi. Mikäli ikkunat ja ovet ovat vain yhteen suuntaan, läpivetoa ei ikävä kyllä voi hyödyntää.

Tuulettaa voi toki päivälläkin, jotta sisäilma saadaan vaihtumaan, mutta silloin kannattaa avata varjonpuoleiset ikkunat. Aamulla ja illalla kannattaa aloittaa tuuletus, kun ulkolämpötila laskee. Erityisesti Suomen kesäyöt ovat lähes aina riittävän viileitä hetkiä tuulettamiseen.

Koneellinen viilennys helpottaa oloa

Kodin ilmaa voi viilentää myös koneellisesti. Pöytä- tai lattiatuuletin tuottaa eniten iloa silloin, kun sen sijoittaa lähelle paikkaa, jossa käyttää paljon aikaa. Sohvan tai sängyn äärellä tuuletin viilentää oloa, mutta yksikseen sitä ei kannata jättää pyörimään, koska pitkällä käytöllä sekin nostaa huonelämpötilaa. Öisin tuulettimella voi ohjata viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta huoneeseen.

Pöytä- tai lattiatuuletin ei viilennä ilmaa, vaan laittaa sen vain liikkeelle. Koneellinen ilmanjäähdytin on monen hellepäivän pelastus, mutta sen käyttö näkyy kuumana kesänä sähkölaskussa. Siirrettävän ilmastointilaitteen ja ilmalämpöpumpun vuorokauden käyttöhinta voi nousta useisiin euroihin. Tuuletus- ja jäähdytyslaitteet kannattaakin sammuttaa silloin, kun viilennettävässä tilassa ei oleskella.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.