Kuusi kikkaa joilla saat keittiön kiiltämään | Ametro

Kuusi kikkaa joilla saat keittiön kiiltämään

Kaikkihan me haaveilemme siitä, että keittiö kiiltää. On ihana tulla aamulla säihkyvään keittiöön ja laittaa kahvinkeitin päälle. Tässä sinulle kuusi ohjetta, joiden avulla saat keittiöstäsi arjen puhtaan keitaan.

Tiskialtaan puhdistus, blogi, Ametro

1. Tiskipöytä ja -allas kiiltäväksi

Ajan mittaan tiskiallas tummuu pinttyneestä liasta. Sen poistamiseen eivät aina pelkkä saippua ja vesi riitä. Helppo kikka tiskialtaan puhdistamiseen on ripotella sinne pyykinpesujauhetta ja suihkuttaa se suihkupullolla kosteaksi. Odota sen jälkeen 15 minuuttia ja harjaa allas puhtaaksi. Pyykkipulveri sopii myös tiskipöydän kiillottamiseen.

Toinen tapa saada allas ja tiskipöytä kiiltämään on tehdä vedestä ja ruokasoodasta tahna, jolla hankaat niiden pinnan. Luonto kiittää, kun käytät myrkytöntä vaihtoehtoa.

Joko olet kokeillut ympäristöyställistä sappisaippuaa? Lue tästä lisää.

2. Lieden pesuohjeet

Valurautaisen lieden saat puhtaaksi, kun levität tahralle kostutetun siivousliinan ja pehmität lian sillä. Voit ottaa avuksi myös nestemäisen konetiskiaineen ja levittää sitä tahrojen päälle. Anna vaikuttaa 15–20 minuuttia ja puhdista likainen kohta kostealla sienellä. Valurautalevyihin voit käyttää saippuoitua teräsvillaa, karhunkieltä tai teräsvillaista harjaa. Varo naarmuttamasta emalipintaa. Levyjen teräskehykset voit puhdistaa kostutetulla sokeripalalla.

Keraaminen liesi kannattaa pyyhkiä aina käytön jälkeen, etteivät ruoanroiskeet pala siihen kiinni. Likaantuneen lieden voit puhdistaa sille tarkoitetulla puhdistusaineella ja kiinnipalaneen ruoan kaapia pois puhdistusterällä. Kuumalle levylle joutunut sokeri, muovi tai alumiinifolio pitää poistaa heti puhdistusterällä, jottei lieden pinta mene pilalle.

Lieden puhdistus, blogi, Ametro

3. Uunin puhdistaminen

Uunin saa ekologisesti puhtaaksi ruokasoodalla tai mäntysuovalla. Sekoita muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä se uunin sisäpinnoille ja ikkunalasiin. Anna vaikuttaa 12 tuntia ja pyyhi sooda pois. Jos siitä jää jäämiä uuniin, suihkuta niihin etikkaa ja pyyhi kostealla liinalla. Laita uuni hetkeksi päälle matalalla lämpötilalla, jotta se kuivuu.

Mäntysuovalla saat uunin pinttyneen pohjan kiiltäväksi. Levitä mäntysuopaa uuniin. Kuumenna uuni 50 asteeseen, kunnes suopa alkaa kuplia. Sammuta uuni ja odota, että se jäähtyy. Harjaa uuni sitten pehmeällä harjalla ja huuhtele suopa pois.

4. Uuniritilät ja -pellit puhtaiksi

Uuniritilän voi pestä astianpesukoneessa, jos se mahtuu sinne. Kaikkeen palaneeseen likaan ei konekaan pysty. Jos konepesun jälkeen ritilässä näkyy vielä likaa, sen voi puhdistaa hankaamalla karhunkielellä tai hankausvillalla ja käsitiskiaineella.

Jos peset uuniritilän käsin, se kannattaa liottaa huolellisesti ennen pesua. Hankausvillat kannattaa ottaa käyttöön jo pesuvaiheessa ja varata aikaa ritilän pesemiseen.

Uunipellit saa puhtaaksi tahnalla, johon sekoitetaan 10 rkl ruokasoodaa, 3 rkl etikkaa ja 4 rkl kuumaa vettä. Lisää etikka vähitellen, jotta se ei vaahtoa liikaa. Levitä tahna uunipelleille ja anna vaikuttaa useita tunteja. Huuhtele tahna pois sienellä ja lämpimällä vedellä.

Lue lisää erilaisista siivousnikseistä.

Mikroaaltouunin puhdistus, blogi, Ametro

5. Mikroaaltouunin höyrystäminen

Mikroaaltouuni puhdistuu höyryttämällä. Laita uuniin astia, jossa on pari desilitraa vettä, johon on lisäät sitruunaa ja pari ruokalusikallista etikkaa. Lämmitä täydellä teholla 2–4 minuuttia, kunnes vesi on kiehahtanut ja höyrystynyt. Pyyhi uunin sisäpinnat puhtaaksi mikrokuituliinalla ja pese myös pohjalautanen.

6. Astianpesukoneesta kalkit pois

Astianpesukoneen saat säihkymään, kun poistat kalkkisaostumat sitruunahapolla. Lisää koneen likaisuudesta riippuen 20–50 g sitruunahappoa pesuainelokeroon ja kytke se tyhjillään kaikkein kuumimmalle pesuohjelmalle. Pysäytä ohjelma ennen kuivausvaihetta. Tämän jälkeen pese se toisen kerran tyhjillään, nyt fosfaattipitoisella konetiskiaineella.

Puhdista koneen suihkuvarret pulloharjalla ja suuttimet hammastikulla. Jätesiivilä kannattaa irrottaa ja pestä säännöllisesti. Pyyhi myös luukun reunat, tiivisteet ja saranat.

Kiiltävän keittiön viimeinen silaus

Pyyhi teräspinnat astianpesuaineliuokseen kostutetulla mikrokuituliinalla. Kokeile ikkunanpesuainetta hankaliin jälkiin. Pyyhi harjattuja ja kiillotettuja pintoja kiillotuksen suuntaisesti. Näin niihin ei jää jälkiä.

Lopuksi poista sormenjäljet ja rasvatahrat keittiönkaapeista mikrokuituliinalla ja rasvaisen lian poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella. Voit pyyhkiä ne myös talousspriillä, kuten Sinolilla.

Keittiö kiiltäväksi, blogi, Ametro
Kotisiivouksen asiakkaana saat säännöllisesti kiiltävän keittiön. Tilaa testisiivous kotiisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.