Maailman vesipäivä tulee, oletko valmis? | Ametro

Maailman vesipäivä tulee, oletko valmis?

Maailman vesipäivää on vietetty YK:n aloitteesta vuodesta 1992 lähtien 22.3., joka on tänä vuonna tämän viikon perjantai. Vesipäivänä kiinnitetään huomiota veden maailmanlaajuisiin taloudellisiin ja sosiaalisiin ulottuvuuksiin. Tämän vuoden vesipäivänä teemana on “Ketään ei jätetä”, mikä viittaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset käyttävät päivässä keskimäärin 137 litraa vettä, kertoo HSY. Suihkussa käynti on todellinen vesisyöppö, koska tavallinen suomalainen suihku sylkee vettä 12 litraa minuutissa. 70-luvun jälkeen valmistettu vessanpönttö käyttää noin kuusi litraa vettä, kun se vedetään. Ihmisen juoma ja kotona ruuanlaitossa käytetty vesi on siis hyvin pieni osa.

Vesi on olennainen elementti myös siivouksessa. Monet pesuaineet sekoitetaan veteen ja ne huuhdellaan pois vedellä ja pesuainejämät kulkevat viemäreiden kautta luontoon. Uudet pesukoneet saattavat käyttää vain puolet vanhan koneen vaatimasta vesimäärästä ja veden säästämiseksi aina kannattaa pestä vain täysiä koneellisia.

Monenlaista vettä

Kaikki maailman vesi ei ole samanlaista vaan sillä on useita eri ominaisuuksia. Suolaisen ja makean veden ero on toki tärkeä maailman vesipäivänä, koska nimenomaan makeasta vedestä on maailmalla pulaa. Makeaa vettä juodaan ja käytetään viljelyyn.

Monista pyykinpesuaineista on tuttu myös veden erottelu kovaan ja pehmeään. Pesuainepullot antavat niille erilliset mitoitusohjeet. Veden kovuus määrittyy sen mukaan, kuinka paljon magnesium- ja kalsiumsuoloja siinä on. Mitä enemmän niitä on vedessä, sen kovempaa se on. Kovempi vesi vaatii enemmän pesuainetta. Suomessa vesi on maaperän laadun takia pääasiassa pehmeää mutta senkin voit itse tarkastuttaa. Pääkaupunkiseudulla vesi on pehmeää mutta esimerkiksi mökillä voi olla eri tilanne ja tarvitsetkin enemmän pesuainetta saman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kovasta vedestä kertovat esimerkiksi kalkkitahrat.

Ametrolla on käytössään siivouksissa ultrapuhdas vesi, joka on Suomessa vielä varsin uusi mutta yleistyvä puhdistusaine. Ametrolla valintaan ovat vaikuttaneet muun muassa ympäristösyyt. Ultrapuhdas vesi poistaa jopa 99 % bakteereista ilman kemikaaleja. Sen teho perustuu happiatomien reaktiivisuuteen. Puhdistettua vettä käytetään paljon myös laboratorioissa ja sairaaloissa, joissa pinnoille ei saa jäädä lainkaan jäämiä puhdistusaineista. Tutkimuksissa puhdistetulla vedellä pesemisen on todistettu myös parantavan sisäilman laatua.

Vesipäivänä voit miettiä omaa vedenkulutusta

Suomessa on erinomainen vesitilanne, joten maailmalla yleinen vesipula ei tunnu meillä arjessa. Kuitenkin vaikka henkilöä kohden käytämme vain noin 137 litraa vettä päivässä, piilovedenkulutuksemme on suuri. Iso osa maailman makeasta vedestä menee nimittäin maanviljelyyn, esimerkiksi ruuan ja vaatteiden tuotantoon. Puuvillan viljely vaatii maailmalaajuisesti valtavasti vettä, koska se on yleinen vaatteiden raaka-aine ja me kulutamme entistä enemmän vaatteita. Yksi kahvikupillinen (0,15 litraa) kuluttaa oikeasti 140 litraa eli suunnilleen yhtä paljon kuin keskiverto suomalainen päivässä. Verkosta löytyy hyviä vinkkejä sekä oman vedenkulutuksen vähentämiseen että kanavia, joiden kautta voi tukea riittävää veden saantia ympäri maailmaa.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.