Miten siivota tietokone? | Ametro

Miten siivota tietokone?

Tietokoneen ikä pitenee ja suorituskyky paranee, kun huollat sitä kotona oikein. Tietokoneelle tekee hyvää säännöllinen puhdistus, jonka pystyt ihan itse kotikonstein tekemään.

Tietokoneen hoito voi tuntua pelottavalta, koska siinä on paljon herkkiä osia ja koneet ovat varsin kalliita. Tietokoneen voi pilata nopeasti puhdistamalla sen märällä rätillä tai käyttämällä puhdistuksessa jotain naarmuttavaa välinettä.

Tässä muutama täsmävinkki siihen, miten pidät tietokoneestasi hyvää huolta ja saat sen kestämään nopeana ja tehokkaana pidempään.

Tietokoneen paikka

Säilytä ja käytä tietokonettasi paikassa, jossa on normaali huonelämpötila. Se ei pidä kuumentumisesta eikä jäätymisestä. Paikassa, esimerkiksi kotonasi työpöydällä, ei saisi olla liikaa tavaraa, jotta ilma pääsee aina kiertämään sen ympärillä.

Tietokonetta ei pidä käyttää niin, että se lepää esimerkiksi sängyn peitteen päällä, joka eristää sen tehokkaasti ja nopeasti nostaa koneen lämpötilan.

Akun huolto

Pidennät tietokoneen akun ikää säästämällä sitä rasitukselta. Akkua rasittaa jatkuva lataaminen, joten kun akku on täynnä, irrota kone pistokkeesta. Älä päästä akkua tyhjentymään kokonaan vaan aloita lataus, kun virtaa on jäljellä vielä 10-20 %.

Virran säästäminen tietokonetta käyttäessä vähentää tarvetta ladata sitä, joten vältä turhaa käyttöä ja akun kulutusta. Sulje ohjelmat, joita et käytä, säädä näyttö mahdollisimman himmeäksi ja vältä näytönsäästäjän käyttöä ja aseta kone sen sijaan lepotilaan tarvittaessa.

Pölyjen siivoaminen

Pöly tietokoneen sisällä saa sen kuumentumaan ja saattaa kerääntyä haitallisiksi palloiksi tietokoneen sisälle. Pölyä tulee esimerkiksi epäsiististä ympäristöstä ja tekstiileistä.

Pölyjä poistaessa kannattaa olla varovainen. Sammuta tietokone ja irrota se seinästä ennen suurempia siivousoperaatioita.

Voit imuroida tietokoneesi tuuletusaukon ja näppäimistön välit ihan tavallisella kodin imurilla, mutta käytä maltillista tehoa ja esimerkiksi pölysuutinta, jotta näppäimet eivät lähde irti. Tietokoneen fyysiseen puhdistamiseen hyvä väline on myös paineilmapullo, mutta se saattaa työntää roskat syvemmälle koneeseen.

Jos tiedät, mitä teet, pöytäkoneen takakannen voi irrottaa usein ruuvimeisselillä, jotta pääset käsiksi mahdollisiin sisälle menneisiin pölyihin ja roskiin. Älä käytä siivoukseen imuria vaan tähän tarkoitukseen suunniteltua paineilmaa.

Näytön puhdistaminen onnistuu parhaiten pehmeällä ja puhtaalla mikrokuituliinalla.

Tietokoneen fyysinen suojaaminen

Hanki tietokoneesi koolle sopiva laukku, jossa se on turvassa kolhuilta, naarmuuntumiselta ja lialta.

Vältä tietokoneesi lähellä syömistä ja juomista. Juoma voi kaatuessan tai edes läikähtäessään tuhota koneen. Syödessä ruuasta irtoaa pieniä muruja, jotka äkkiä putoilevat näppäinten väleistä koneen sisälle. Voit tarvittaessa ostaa kuitenkin näppäimistön päälle kalvomaisen suojan.

Tietokoneen järjestelmän puhdistaminen

Tietokonetta hidastaa se, jos sen muisti on täynnä. Siksi turhat ja vanhentuneet asiat kannattaa pyrkiä poistamaan sieltä. Pidä tietokoneen työpöytä siistinä ja muista tyhjentää roskakori. Poista myös ohjelmat, joita et käytä.

Hyödynnä pilvipalveluita ja ulkoisia kovalevyjä tiedostojen säilyttämisessä, jos et tarvitse niitä yhtenään.

Anna tietokoneeseesi tehdä sen suosittelemat päivitykset ajallaan ja huolehdi hyvän virustorjuntaohjelman toiminnasta.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.