Pakastimen sulatus ja jääkaapin siivoaminen | Ametro

Pakastimen sulatus ja jääkaapin siivoaminen

Ilmojen kylmetessä on aika suunnata katse kohti keittiön keskipistettä. Melkein jokaisessa keittiössä seisoo jääkaappipakastin tai jääkaappi ja pakastin. Nekin kaipaavat ajoittaista järjestelyä ja puhdistamista. Pakastin kannattaa sulattaa, kun sisäpinnat ovat huurteen peitossa. Jääkaappi pitää siivota useammin.

Kylmälaitteet kannattaa siirtää sulatuksen aikana irti seinästä ja imuroida niiden takaa. Koneiston voi imuroida imurin harjasuuttimella.

Huurre pois pakastimesta

Pakastimen sulatus aloitetaan sen tyhjentämisestä. Siksi sulatus kannattaa tehdä vasta kylmien ilmojen tultua, jotta pakasteet pystyy viemään ulos sulatuksen ajaksi. Pakasteet kestävät sulatusajan paremmin, kun kytket pakastustoiminnon päälle joksikin aikaa ennen sulattamista, jolloin pakasteet ovat kylmempiä, kun ne vie ulos sanomalehtiin tai huopiin käärittynä.

Kun pakastin on tyhjä, kytke virta pois päältä. Ota ulos kaikki irto-osat kuten korit ja laatikot ja jätä ovi auki. Sulamista voi tehostaa laittamalla pakastimeen astian, jossa on lämmintä vettä. Jäätä ei saa tökkiä terävillä esineillä, etteivät putkistot rikkoudu. Sopivampi väline on esimerkiksi puulasta, jolla jäätä voi varovasti irrotella.

Ohjaa sulava vesi sopivaan astiaan. Sellainen voi olla vaikkapa reunallinen uunipelti, jonka asetat lattialle pakastimen eteen. Joissain pakastimissa on aukko tai kouru, jonka avulla vettä voi ohjata. Kun kaikki jää ja huurre on sulanut, pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla ja kuivaa hyvin astiapyyhkeellä, ettei uutta jäätä pääse heti kertymään.

Lopuksi kytke pakastustoiminto päälle ja odota, kunnes lämpötila on -25 astetta ennen kuin laitat pakasteet takaisin pakastimeen. Kytke pakastustoiminto pois päältä.

Arkkupakastimen sulatus

Myös arkkupakastimesta kannattaa laittaa pakastustoiminto päälle joksikin aikaa ennen kuin vie pakasteet ulos. Kun pakastin on tyhjennetty, kytke virta pois päältä ja jätä kansi auki. Avaa pohjassa oleva tyhjennystulppa. Jos pakastimessa ei ole tulppaa pohjassa, poista sulava vesi käsin.

Aseta laitteen viereen keräysastia sulamisvedelle. Voit nopeuttaa sulamista kaapimalla jäätä puulastalla. Kun kaikki jää on sulanut, pyyhi pakastimen sisäpinnat astianpesuaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla ja kuivaa astiapyyhkeellä. Kytke lopuksi pakastustoiminto päälle pariksi tunniksi ennen kuin palautat pakasteet pakastimeen.

Lue myös miten kodinhuollon vuosisuunnitelma helpottaa arkeasi.

Jääkaappi puhtaaksi

Sillä aikaa kun pakastin sulaa, voit ottaa työn alle jääkaapin siivoamisen. Käännä jääkaapin lämpötila sulatusasentoon ja tyhjennä ruoat ulos. Irrota ja pese hyllyt. Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukossa. Pese jääkaapin seinät astianpesuaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla. Pyyhi oven tiivisteet ja kytke jääkaappi päälle. Laita hyllyt ja ruoat takaisin jääkaappiin.

Pakastin ja jääkaappi järjestykseen

Kylmäsäilytyksessäkin ruoat vanhenevat. Jääkaapissa ruoat säilyvät yleensä 3–4 päivää ja pakastimessa 3 kuukautta. Ruoka-aineiden rasvaisuus vaikuttaa säilymiseen, rasvaiset lihat säilyvät pakastimessa lyhyemmän aikaa (1–2 kk) kuin vaikkapa marjat (10–12 kk).

Pakastimen ja jääkaapin puhdistuksen yhteydessä kannattaa käydä läpi kylmäsäilytyksessä olevat ruoka-aineet ja heittää pois vanhentuneet. Järjestele vanhentuvat elintarvikkeet aina hyllyjen etuosaan, jotta tulet käyttäneeksi ne ensin.

Kokeile Ametron kotisiivousta, tilaa edullinen testisiivous

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.