Parhaat vinkit vessan ja kylpyhuoneen siivoukseen | Ametro

Parhaat vinkit vessan ja kylpyhuoneen siivoukseen

Kodin vessan pesu ei varmaankaan kuulu kenenkään suosikkirutiineihin kodin siivouksessa. Oikeastaan arki kuitenkin muuttuu sitäkin ikävämmäksi, jos vessaa ei pese viikottain. Tavallisesta ylläpitosiivouksesta voi tehdä sujuvan rutiinin ja yhdistää sen vaikka omaan peseytymiseen, niin ei tarvitse huolehtia veden roiskimisesta.

Tässä blogitekstissä on myös muutama vinkki ympäristön ja vanhan kansan viisauksien ystäville.

Millaisen aineen valitsen kylpyhuoneen puhdistukseen?

Keskeistä aineen valinnassa on se, että se on tarkoitettu kyseiselle pintamateriaalille, koska väärällä aineella saatat turmella sen. pH-arvoltaan neutraalit ja heikosti emäksiset pesuaineet sopivat yleensä kaikille vedenkestäville pinnoille. Happamat aineet (pH alle 6) sopivat kalkkisaostumiin ja ruosteeseen mutta eivät emalille ja marmoriin, joita kylpyhuoneista usein löytyy. Emäksiset aineet (pH yli 10) tepsivät hyvin rasvaan, jota ihminen tuottaa suihkuun.

Kannattaa ehdottomasti ajatella myös luontoa ja valita ympäristöystävällisiä aineita ja annostella niitä vain tarvittava määrä. Kannattaa välttää turhia kemikaaleja, kuten hajusteita. Huuhtomatta jääneet pesuaineet voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa sisäilmaongelmia. Viime aikoina on puhuttu paljon pelkällä vedellä pesusta. Vesi on ympäristöystävällistä ja hyväksi sisäilmalle. Etenkin tavalliseen kodin ylläpitosiivoukseen saattaa pelkkä vesi riittää.

Yle kertoi äskettäin pohjalaisesta Kruunupyyn yläkoulusta, jossa käytetään siivoamiseen vain ultrapuhdasta vettä, jolla on saatu hyviä tuloksia. Ultrapuhdasta vettä on käytetty pitkään esimerkiksi sairaaloissa ja laboratorioissa, joissa puhtaisiin välineisiin ei voi sotkea ylimääräisiä kemikaaleja, kuten pesuaineita. Tällä hetkellä ultrapuhdasta vettä käytetään lähinnä suurissa tiloissa mutta toivottavasti pian sen sovelluksia tulee myös kuluttajamarkkinoille.

Voit käyttää puhdistusaineina myös vanhan kansan viisauksia, kuten etikkaa, suolaa ja sitruunaa, joista olemme kirjoittaneet aiemminkin. Pääset aikaisempaan kirjoitukseen tästä!

Mitä muita siivousvälineitä tarvitsen?

Välineiksi vessan ja kodin kylpyhuoneen pesuun sopivat mikrokuituliina ja naarmuttamaton sieni sekä kuivauspyyhkeet. Sitkeään likaan voit käyttää joko siihen erikseen tarkoitettua harjaa tai vanhaa hammasharjaa. Esimerkiksi suihkun seinämien puhdistukseen kannattaa valita isokokoinen pehmeä harja tai sieni, jota on mukavaa pitää kädessä, koska kyseessä on laaja pinta-ala.

Etenkin jos käytät kemiallisia pesuaineita, muista suojahanskat. Toisaalta niitä on hyvä käyttää vessan pesussa hygieniasyistä. Kumihanskoissa on hyvä olla pidempi varsi roiskeiden takia. Muista pestä kumihanskat käytön jälkeen ja laita ne kuivumaan.

Miten siivoan vessan?

Vessanpöntön altaan pesuun sisältä käytetään vessaharjaa, kun taas muuhun pönttöön kannattaa käyttää pehmeää mikrokuituliinaa. Muista, ettet käytä samaa liinaa minkään muun alueen, kuten käsienpesualtaan, pesuun. Vessaa siivotessa voi hyödyntää aseptista siivousjärjestystä, josta kerroimme aiemmassa blogitekstissä. Perusperiaatteena aloita aina puhtaimmasta ja etene kohti likaisinta.

Lavuaarin puhdistuksen yhteydessä voit käyttää samoja välineitä myös ovenkahvan ja valokatkaisijan puhdistukseen. Käytä lavuaarin pesuun pehmeää sientä tai astianpesuharjaa ja muista tarkistaa hanan tyveen kerääntynyt mahdollinen, kalkki, ruoste ja muu lika.

Kylpyammeen ja suihkun seinämien puhdistukseen paras väline on pehmeä harja ja voit kuivata ne ikkunankuivaimella. Emaliseen kylpyammeeseen voit käyttää hyvin sitruunaa ja suihkukaappiin (muovia) voit käyttää etikkaa pesuaineen sijaan. Kankaisen suihkuverhon voit useimmiten pestä pesukoneessa ja muoviseen voit käyttää tahrojen poistoon ruokasoodasta ja vedestä tehtyä seosta.

Laattasaumojen puhdistus

Vessan ja kylpyhuoneen kaakeleiden perusteelliseen pesuun käytä emäksistä ainetta, koska kaakeleihin on kerääntynyt rasvapitoista ainetta ihmisistä. Voit kokeilla myös ruokasoodaa ja rapsutella saumoja vanhalla hammasharjalla. Kalkkiin ja ruosteeseen käytetään vastaavasti hapanta ainetta. Peruspesuun voit käyttää miedompaa ainetta.

Silikonisten saumojen kanssa ole hellä ja käytä mielellään sientä.

Kylpyhuoneen siivous hoituu myös kotisiivouspalvelumme avulla. Tilaa testisiivous!

Ekovinkki lattiakaivon puhdistukseen

Martat antavat seuraavaan ympäristön ystävän vinkin lattiakaivon puhdistukseen: “Kaada lattiakaivoon ½—1 dl ruokasoodaa ja 1—2 dl väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, laske kaivoon muutama litra kuumaa vettä.”

2 thoughts on “Parhaat vinkit vessan ja kylpyhuoneen siivoukseen

 1. Oletteko todella tätä mieltä? ”Perusperiaatteena aloita aina likaisimmasta ja etene kohti puhtainta. ”

  1. Hei Sari! Hyvä kun huomasit meidän ajatuskatkoksen – korjasimme tekstin. Onneksi sentään aseptista siivousta käsittelevässä blogitekstissä se oli oikein päin eli puhtaimmasta kohti likaisinta.

Comments are closed.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.