Pilko kotisiivousurakka – lue täsmäohjeet uunin, lattiakaivon, lieden, saunan ja lauteiden pesuun | Ametro

Pilko kotisiivousurakka – lue täsmäohjeet uunin, lattiakaivon, lieden, saunan ja lauteiden pesuun

Uuvuttaako kotisiivous? Haluamme helpottaa urakkaa täsmäohjeilla eri tilojen ja kohteiden puhdistamiseen ekologisesti säästämällä samalla sinulta sekä rahaa että aikaa.

Lieden puhdistus

Jos asunnossa laitetaan paljon ruokaa, nopea pyyhkäisy ja ruokaroiskeiden poisto kuuluu päivittäiseen kotisiivoukseen. Liedestä kannattaa pitää huolta ja siksi perusteellisempi puhdistus on ajoittain tarpeen.

Parhaiten lika irtoaa tuoreeltaan. Jälkikäteen sitä voi yrittää pehmentää vedellä ja pyyhkiä rätillä.

Lieden puhdistuksessa käytettävä väline ja aine riippuvat paljon lieden materiaalista eli siitä, onko kyseessä kaasuliesi, induktiolevy vai keraaminen liesi.

Yksi parhaista välineistä lieden puhdistukseen tavallisin kotikonstein on ruokasoodasta ja vedestä tehty seos, jolla hierotaan tahrat pois rätin avulla. Astianpesuaine ja tiskiharja ovat myös hyviä välineitä. Nämä välineet sopivat useimmille liesille.

Keraamiselta ja induktioliedeltä voit kätevästi poistaa kiinni palaneen lian metallisella lastalla. Emali- ja teräspinnoilla taas on varottava minkään naarmuttavan välineen käyttöä.

Uunin pesu

Uunin pesussa paras ase on mäntysuopa, kotisiivouksen takuuaine. Kauppojen kalliit uuninpuhdistusaineet ovat väkeviä aineita eivätkä välttämättä perinteistä mäntysuopaa tehokkaampia.

Uunin pesua pidetään usein ikävänä työnä, mikä johtuu osittain siitä, että ruokatahrat palavat tiiviisti kiinni, ja osin siitä, että uuni sijaitsee usein lattitasossa, mikä tekee siivousasennosta hankalan. Noudata näitä ohjeita ja tee uunin pesusta helpompaa!

 1. Levitä mäntysuopaliuosta uunin pohjalle ja tahrojen päälle.
 2. Kuumenna uuni 50 asteeseen, kunnes mäntysuopa alkaa kuplia.
 3. Anna uunin jäähtyä.
 4. Pyyhi liat ja tahrat pois.

Uunin siivoamiseen tällä tavoin ei pitäisi mennä varttiakaan. Jos uunissa on silti joitain tahroja käsittelyn jälkeen, sekoita ruokasoodaa ja suolaa samanlainen annos vesitilkkaan ja hiero tahroja aineella.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivon pesu lienee harvan suosikki kotisiivouksessa mutta puhdas lattiakaivo tekee suihkussa käymisestä miellyttävää eikä se sitten ala haista. Lattiakaivon peseminen on sen miellyttävämpää, mitä useammin sen tekee.

Parhaat välineet lattikaivon puhdistukseen ovat neutraali pesuaine ja vanhat hammas- ja tiskiharjat. Kannattaa varata työhön myös varrelliset kumihanskat ja ottaa roskis lähelle.

Kätevintä on aloittaa ritilästä. Joitakin on hankala irrottaa mutta jokin niksi siihen kyllä löytyy. Irtohiusten ja kerääntyneen lian poistamisen jälkeen ritilä kannattaa pestä neutraalilla pesuaineella ja puhdistaa sikäli huolella, että puhtaaseen ritilään lika ei niin nopeasti ala tarttua.

Lattiakaivon seinämiin kerääntyy myös likaa. Niihin tehoaa sama puhdistusaine kuin ritiläänkin. Käytä kaivon puhdistuksessa runsaasti juoksevaa vettä.

Saunan ja lauteiden pesu

Sauna on kuuma ja kostea tila, joten siellä epäpuhtaudet viihtyvät. Parasta olisi, että sauna ehtii kuivua kunnolla käyttökertojen välillä.

Sen siisteystaso riippuu käyttötiheydestä. Tavallinen suomalainen perhesauna kannattaa pestä muutamia kertoja vuodessa kunnolla, vaikka kevätsiivouksen ja joulusiivouksen ohessa.

Aloita saunan puhdistus kiukaasta. Nosta kivet pois ja imuroi kiuas sisältä ja pese se miedolla pesuaineella.

Toimiva pesuaine saunan pesuun on kotisiivouksen klassikko mäntysuopa. Älä käytä klooria sisältäviä pesuaineita, sillä se on höyrystyessään terveydelle haitallista.

Käytä puisten lauteiden ja seinien pesuun harjaa. Harjaa lauteet puun syiden suuntaisesti ja seinät alhaalta ylöspäin. Muista pestä lauteet myös alapuolelta, sillä hiki ja lika valuvat sinne. Huuhtele lauteet kylmällä vedellä, sillä se saa puun syyt sulkeutumaan.

Anna saunan kuivua huolella pesun jälkeen. Saunan kannattaa olla hieman lämmin kuivumisen nopeuttamiseksi ja varmistamiseksi mutta liian raju kuumennus saattaa aiheuttaa puun halkeamisen.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.