Siivous ja fengshui | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Siivous ja fengshui

Sana fengshui tarkoittaa suomeksi käännettynä “tuulta” ja “vettä”. Muinaiset kiinalaiset ajattelivat niiden olevan välittäjiä maan ja taivaan välillä, tuuli energian kantaja ja vesi sen astia. Fengshui perustuu energioiden virtaamiseen.

Kun kotona on hyvä fengshui, sen energiat ovat tasapainossa ja siellä on helppo olla. Hyvän fengshuin perusta on siivoaminen.

Siivous ja Fengshui, blogi, Ametro

Mitä fengshui on?

Fengshui on tuhansia vuosia vanha kiinalainen oppi, jonka päämääränä on luoda ihmisen hyvinvointia edistävä ympäristö. Fengshuin peruskäsite on chi-elämänenergia, jonka vapaata virtaamista fengshuissa pyritään parantamaan.

Fengshui perustuu muinaisten kiinalaisten havaintoihin siitä, millaisissa paikoissa oli parasta asua ja tuottaa ravintoa. Ilmiön syyksi he käsittivät näkymättömän maailman energiavirrat ja sopusoinnun näkyvän maailman kanssa.

Muita keskeisiä periaatteita fengshuissa ovat esimerkiksi ilmansuuntien vaikutukset, ”viisi elementtiä” sekä jin ja jang.

Chi-energian päästävä virtaamaan

Chi on elämää synnyttävä ja ylläpitävä voima, joka virtaa kaikkialla. Se vaihtaa suuntaansa luonnonmuutosten ja ihmisten toiminnan seurauksena. Jos chi kohtaa esteitä, syntyy patoutumia ja pyörteitä, jotka aiheuttavat tyytymättömyyttä ja pysähtyneisyyden tunnetta.

Chi-energia on elämän positiivista energiaa, ja sen olisi päästävä virtaamaan kodissa vapaasti. Energia virtaa sisään pääosin ulko-ovelta ja kulkee läpi kodin. Se virtaa kaikkien tilojen kautta ja poistuu aukosta, joka on ovea vastapäätä. Fengshuissa pyritään parantamaan chin vapaata virtausta asunnossa ja avaamaan paikkoja, joissa energia on tukossa.

Tukossa olevan energian voit löytää esimerkiksi mielikuvaharjoituksella, jossa kuljet läpi kotisi ja pysähdyt jokaisessa huoneessa, kosketat esineitä ja mietit, tuoko vai viekö tämä energiaa – piristääkö, masentaako vai eikö tunnu miltään. Kun olet käynyt läpi koko kotisi, kirjaa ylös huomiosi ja tee tarvittavat muutokset.

Chi-energia virtaa kodin tilojen kautta ja poistuu esimerkiksi ikkunasta, joka on ovea vastapäätä.

Viisi elementtiä

Fengshuissa kaikki materia koostuu viidestä elementistä: vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Jokaisella elementillä on oma ilmansuuntansa ja eri elementtien energioita voidaan fengshuin mukaan keskittää muun muassa esineillä, väreillä ja muodoilla. Niiden yhdistelmillä luodaan kotiin myönteisiä chi-värähtelyjä ja tasapaino elementtien kesken.

Hyvän fengshuin lähtökohtana siivoaminen

Fengshuissa painotetaan siisteyttä ja järjestystä. Energia virtaa siistissä kodissa vapaammin kuin sekaisessa. Erityisesti sisääntuloon kannattaa kiinnittää huomiota. Jos ulko-ovea vastapäätä on peili, se heijastaa chi-energian pois ennen kuin se on edes päässyt sisään.

Suuri osa chi-energiasta kulkee ikkunoiden kautta, joten niiden pitää olla puhtaat. Likaiset ikkunat saattavat aiheuttaa aloitekyvyttömyyttä ja hankaluuksia töiden tekemisessä tai aloittamisessa. Myös ikkunanpuitteiden tulee olla puhtaat ja ehjät, niin sisä- kuin ulkopuolellakin.

Eteinen on fengshuissa kodin tärkeimpiä huoneita, koska kaikki mitä kotiin tulee, tulee eteisen kautta. Myös chi-energia. Eteinen luo mielikuvan koko kodista ja siksi on tärkeää, että se on siisti ja järjestyksessä. Sekalainen kenkäkasa ja vaatteita pursuava naulakko eivät anna hyvää kuvaa. Eteinen ei myöskään saa olla liian tukkoinen ihmisten ja energian kulkea.

Vanhat esineet kantavat mukanaan vanhaa raskasta energiaa, kun taas rakkaat ja paljon käytössä olevat tavarat kantavat hyvää energiaa. Jos kotona on paljon tarpeettomia tavaroita, energia ei virtaa ja ihminen ei pääse elämässä eteenpäin. Käy läpi kotisi esineet aika ajoin. Lajittele erikseen tavarat, joista aiot luopua, ja vie ne kierrätykseen tai roskikseen saman tien.

Rakkaat esineet kantavat hyvää energiaa ja tuovat kotiin hyvän fengshuin.

Aloita vaikka heti

Fengshuin aloittaminen kotona on helppoa. Voit aloittaa sen vaikka heti. Yksinkertainen ohje kuuluu: siivoa. Fengshuin keskeisiä periaatteita on paikkojen siisteys ja järjestys. Mitään sairaalamaista siisteyttä ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, riittää kun pitää pölyt poissa nurkista ja tavarat järjestyksessä.

Fengshuin mukaan me vaikutamme ympäristöön ja ympäristö meihin, eli jos koti on sekaisin, se voi aiheuttaa epäjärjestystä myös sen asukkaiden elämässä. Siisti koti lisää elämään järjestystä ja saa asiat sujumaan paremmin.

Fengshuin keskeisiä periaatteita on paikkojen siisteys ja järjestys.