Ammattilaisen vinkit ikkunanpesuun | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Ammattilaisen vinkit ikkunanpesuun

Ikkunanpesu on kodin siivoukseen liittyviä isoja urakoita ja se tehdään yleensä kerran tai kaksi vuodessa asuinpaikasta riippuen. Ikkunanpesu on myös Ylen mukaan Suomen inhotuin kotityö. Kenties tähän vaikuttaa se, että se on iso urakka, joka tehdään yleensä kerrallaan. Lisäksi ikkunalaseissa näkyvät kaikenlaiset viirut varsin armottomasti.

Milloin ikkunat kannattaa pestä?

Ikkunat pestään tavallisimmin keväällä, sillä lisääntynyt valoisuus saa huomion kiinnittymään vuoden aikana kertyneeseen likaan. Ikkunoita ei kannata pestä, kun ulkona on niin kylmä, että pesun aikana sisälle ehtii tulla kylmää ilmaa ja pesijän sormet jäätyvät. Ikkunoita ei myöskään pidä pestä silloin, kun aurinko paistaa suoraan ikkunoihin, sillä aurinko kuivattaa nopeasti pesuveden ikkunaan kiinni ja jättää siihen rumat jäljet.

Suomessa käytetään sääolosuhteiden takia kolminkertaisia laseja, mikä tarkoittaa, että jokaisessa tällaisessa ikkunassa on kuusi pintaa pestävänä. Sisemmät lasit eivät toki likaannu samaa tahtia kuin uloin mutta nekin ajan mittaan keräävät pölyä. Hyönteisetkin usein eksyvät ikkunalasien väliin.

Vinkkejä ikkunanpesuun

Ikkunanpesu vaatii usein kurkottelua, sillä Suomessa on luonnonvalon vähyyden takia suosittu isoja ikkunoita, joista pääsee mahdollisimman paljon valoa sisään. Ikkunanpesua varten on syytä varata ainakin jakkara. Lastoihin ja rätteihin on myös saatavina teleskooppisia varsia ja ammattisiivoojat mielellään käyttävät tällaisia nopeuttaakseen työtä. Isojen ikkunoiden avaamiseen sekä työskentelyyn kannattaa varata tarpeeksi tilaa etukäteen.

Ikkunanpesussa yleinen virhe on käyttää liian paljon pesuainetta. Pesuaineen ei ole tarkoitus vaahdota. Pesuainetta ei kuulu jäädä ikkunaan vaikka sitä ei erikseen huuhdella. Hyvin pieni määrä asianmukaista pesuainetta riittää. Veteen voi lisätä tilkan etikkaa kirkastamaan ikkunalasia.

Peseminen kannattaa aloittaa puitteista, sillä jos tässä vaiheessa roiskit likavettä ikkunoihin, saat sen helpommin pestyä pois myöhemmin. Samasta syystä ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa likaisimmasta ulkopinnasta ja vaihtaa vesi heti tarvittaessa.

Pesuvesi poistetaan ikkunoista lastalla joko vaaka- tai pituussuuntaan vetämällä. Nurkista pesuvesi kannattaa pyyhkäistä rievulla.