Jäikö jotain vielä siivoamatta? | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Jäikö jotain vielä siivoamatta?

Monella tulee siivoamisesta mieleen imurointi ja pölyjen pyyhintä. Kodissa on kuitenkin useita paikkoja, jotka likaantuvat mutta joiden siivoamista ei aina tule ajatelleeksi.

Kodin sisäilman laatuun vaikuttaa moni asia, muun muassa ilmastoinnin venttiilien ja keittiön rasvasuodattimen puhtaus sekä kylpyhuoneen lattiakaivon toimiminen. Kylpyhuoneessa kannattaa kiinnittää huomiota laattasaumojen puhtauteen, ja sälekaihtimet ja lämpöpatterit likaantuvat myös ajan myötä.

Tässä ohjeet niiden kaikkien puhdistamiseen.

Ilmastoinnin tulo- ja poistoilmaventtiilit

Onko kodissasi tunkkainen ilma? Tarkista ilmastoinnin tulo- ja poistoilmaventtiilit. Ne ovat usein pölyn peitossa, eikä ole ihme, ettei ilma tunnu raikkaalta.

Venttiilit voi puhdistaa imuroimalla, pyyhkimällä kostealla siivousliinalla tai irrottamalla ne ja pesemällä tavallisella astianpesuaineella ja -harjalla. Jos niissä on tiivisteitä, ne irrotetaan varovasti ennen pesua.

Keittiön rasvasuodattimen puhdistaminen

Liesituulettimen yhteydessä on rasvasuodatin, jonka saa irrotettua puhdistettavaksi. Jos sitä ei ole puhdistettu, siihen kertynyt rasva ja lika tekevät sisäilman tunkkaiseksi. Rasvasuodattimen puhdistus on tärkeää myös paloturvallisuuden takia.

Irrota rasvasuodatin. Aseta se tiskialtaaseen, jossa on kuumaa vettä ja astianpesuainetta. Anna sen liota, jotta rasva sulaa. Kaada altaaseen kattilallinen kiehuvaa vettä, mitä kuumempaa sen parempi. Putsaa rasva astiaharjalla, huuhtele ja kuivaa suodatin ennen takaisin laittamista.

Laattasaumojen puhdistaminen

Jos kylpyhuonetta ei pestä, laattasaumat alkavat kellastua. Saumojen puhdistus raikastaa kylpyhuoneen nopeasti.

Laattasaumat saa puhtaaksi rasvaa poistavalla pesuaineella ja juuriharjalla. Saumojen harjaukseen on olemassa myös erityinen saumaharja, ja vanha hammasharja ajaa myös saman asian. Mikäli saumoissa on homepilkkuja, kloriitti ja desinfioivat puhdistusaineet tehoavat niihin. Kloriitin kanssa ei saa käyttää kuumaa vettä, ettei se höyrysty ja mene hengitysteihin. Myöskään värillisten laattojen kanssa ei saa käyttää kloriittia.

Silikonisaumat pitää puhdistaa myös, mutta niitä ei saa harjata liian kovasti, ettei silikoni ala repsottaa. Urat silikonisaumoissa voivat olla hyvä kasvualusta bakteereille ja homeille.

Lue tästä myös parhaat vinkkimme vessan ja kylpyhuoneen siivoukseen.

Kylpyhuoneen lattiakaivon siivoaminen

Lattiakaivon puhtaus voi vaikuttaa koko kodin sisäilmaan. Likaisessa kaivossa viihtyvät homeet ja muut mikrobit. Pahimmillaan kertynyt lika voi tukkia koko kaivon ja aiheuttaa vesivahingon.

Aloita lattiakaivon puhdistus poistamalla sen ritilän päältä irtoroskat ja avaamalla ritilä. Käytä kumihanskoja ja ota viereen valmiiksi roskis likaa ja roskia varten. Pese ritilä vanhalla tiskiharjalla ja käsitiski- tai yleispesuaineella.

Poista lattiakaivosta sinne kertynyt kiinteä törky ja laita roskikseen. Suihkuta kaivoon vettä ja kaada pesuainetta seiniä pitkin. Harjaa kaivon reunat puhtaaksi ja huuhtele se kuumalla vedellä. Tarvittaessa irrota hajulukko ja harjaa sekin puhtaaksi.

Sälekaihdinten puhdistaminen

Sälekaihtimet voi puhdistaa kolmella tavalla: pölyhuiskalla, imurilla tai pyyhkimällä nihkeällä siivousliinalla. Pölyhuiskalla puhdistettaessa avaa kaihtimet alaviistoon itseesi päin jotta huiska pääsee puhdistamaan kaihtimen ylä- ja alapintoja. Etene ylhäältä alaspäin.

Jos puhdistat kaihtimia imurilla, käytä harjasuulaketta. Imuroi säle kerrallaan ylhäältä alaspäin. Vaihda säleiden asentoa, jotta ne tulevat puhtaaksi molemmin puolin.

Likaiset kaihtimet voi pyyhkiä nihkeällä mikrokuituliinalla. Pesuveteen voi laittaa heikosti emäksistä pesuainetta. Pyyhi kaihtimet lopuksi kuivalla kankaalla, jotta säleet eivät ylös vetäessä tarttuisi toisiinsa.

Lämpöpatterien puhdistaminen

Pölyn ja muun lian puhdistaminen lämpöpattereista vähentää niistä lähtevää palaneen hajua. Patterit voi puhdistaa imurilla ja pölyhuiskalla. On olemassa myös erityisiä siivousvälineitä, joilla pääsee käsiksi kapeaan tilaan patterin takana. Myös mikrokuituliinahansikas on hyvä väline patterien puhdistamiseen.

Sähköpatterien kanssa on vältettävä veden käyttöä. Pattereita ei myöskään saa hangata naarmuttavilla välineillä. Keittiön pattereihin voi tulla ruuanlaitosta roiskeita, jotka palavat lämpimään patteriin kiinni.

Sähköpatterista tulee kääntää virta pois päältä ennen puhdistusta. Voit kokeilla hieroa tahraa kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla. Tarvittaessa voit käyttää myös puhdistusaineita apuna, ei kuitenkaan liuottimeksi luokiteltavia puhdistusaineita sillä ne saattavat vaurioittaa patterin pintaa.

Jos teiltä löytyy kotoa siivoamatta jäänyt kohde, siivoamme sen mielellämme. Tilaa oheissiivous osoitteesta https://www.ametro.fi/oheissiivoukset/