Järjestä kotisi – säilytä siististi | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Järjestä kotisi – säilytä siististi

Onko kotia vaikea siivota tavaramäärän tai ympäriinsä seikkailevan roinan takia? Oletko sinäkin havahtunut kodin suureen tavaramäärään? Niin moni muukin. Suomalaisiin koteihin on rakennettu vain tietty määrä kaappitilaa ja uusiin asuntoihin enemmän mutta silti se on vaikeaa saada riittämään. Lue ohjeemme ja säilö tavarasi fiksummin.

1. Siivoa ylimääräinen ensin, karsi tavaraa

Ensimmäisenä pitää karsia tavaraa, jottet vaivaa päätäsi miettimällä paikkoja tavaroille, joita et pidä.

Kulutusyhteiskunnassa koteihin kertyy tavaraa, jota emme pidemmän päälle tarvitse. Tulemme ostaneeksi tai saamme lahjaksi tavaraa, joita emme käytä ollenkaan, lakkaamme hyödyntämästä tai tarvitsemme niin harvoin, ettei niitä ole järkeä omistaa.

Karsimista pitää muistaa tehdä tietoisesti, jos tavaraa vain kertyy. Voitko antaa tutuille jotain, myydä tai lahjoittaa hyväntekeväsyyteen? Myös yllättävän paljon puhdasta roskaa, kuten vanhoja koneita ja vaatteita, varastoituu helposti nurkkiin ja komeroihin.

Kun olet karsinut turhan, tiedät, millaista tavaraa sinulla on. Sen perusteella voit lähteä suunnittelemaan säilytysratkaisuita.

2. Siivoa kodin nurkat ja kaapit

Tavaroita ei kannata laittaa paikoilleen valmiiksi sotkuisiin tiloihin. Myös siivoamalla kodin säilytystilat tutustut niiden nurkkiin hyvin ja saat konkreettisen tuntuman mittoihin.

Jos päädyt siivoamaan kotisi kokonaan, löydät varmasti myös samalla erilaisia pieniä tai suuria hukkatiloja, joihin voit säilöä tavaraa.

Se, millainen tila sinulla on tavaralle, vaikuttaa paljon siihen, mitä ja miten siellä kannattaa säilyttää tavaraa. Voit jo tässä vaiheessa todeta, että lisähylly johonkin kohtaan auttaa tilan kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä.

3. Valitse sopivia säilytysratkaisuita

Jos edelliseen vaiheen aikana havaitsit, ettei sinulla kerta kaikkiaan ole kotona tarpeeksi säilytystilaa tai haluat uudistaa, markkinoilla on paljon erilaisia säilytysratkaisuita. Kauniit huonekalut ja säilytysrasiat voivat tuoda iloa itsessään kotiisi.

Monet ammattijärjestäjät suosittelevat läpinäkyviä muovilaatikoita. Niitä on saatavilla eri kokoisina, niitä helppo pinota ja niiden läpi näkee, mitä sisällä on. Laatikoita on myös helppo vetää ulos hyllyiltä ilman että joudut kurottelemaan sen takaosaan.

Mittathan hyllysi huolella, ennen kuin ostat niille laatikoita. Jos pidät säilytyslaatikkoa esillä, valitse ihmeessä mieleisesi, joka sopii sisustukseen.

Muista pohtia myös kodin siivoamista, kun valitset erilaisia ratkaisuita. Imurilla tai rätillä on yllettävä nurkkiin.

4. Järjestä fiksusti

Muista järjestämisessä muutama hyvä nyrkkisääntö.

Moni ajattelee järjestämistä leveyssuunnassa mutta muista hyödyntää säilytysratkaisuissasi tila lattiasta kattoon. Kannattaa tietysti laittaa painavimmat tavarat alimmaisiksi.

Optimaalinen tila on hartian ja polven välissä, koska yllät sinne parhaiten. Tälle tasolle ja hyllyjen etuosaan kannattaa sijoittaa tavarat, joita tarvitset usein tai kovassa kiireessä. Sijoita lattian ja katon rajaan tavaraa, jota tarvitset harvemmin.

Älä kokoa korkeita torneja suoraan päällekkäin vaan asenna väliin hyllyjä, ettet joudu ongelmiin, kun tarvitset alimmaisia tavaroita.

Kannattaa merkitä laatikoihin, mitä ne sisältävät, jotta löydät haluamasi tavarat nopeasti. Tavarat myös pysyvät paremmin järjestyksessä, kun niille on nimetty paikka kotona.