Joulusiivous | Vinkit onnistuneeseen lopputulokseen | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Joulusiivous – pikaraivaus vai tehojynssäys?

Ota tästä haltuun joulusiivouksen vinkit ja suoriudut urakasta voittajana – valitse fiiliksen ja tilanteen mukaan joko tehokas pikasiivous tai kattavampi joulujynssäys.

On taas se aika vuodesta, kun edessä on joulusiivous. Joulua rakastavat ihmiset tarttuvat imuriin iloiten, mutta kaikkia ei joulusiivous inspiroi. Vaikka kuinka tontut jo kurkkivat ikkunoista, ei oikein tiedä, mitä kaikkea pitäisi tehdä ja mihin tarttua ensin.

Laadimme sinulle Marttojen vinkkejä mukaillen ohjeet, joiden mukaan saat kotisi joulukuntoon. Voit valita joulusiivouksen pikaversion tai sitten siivousurakan pidemmän kaavan mukaan.

Hyvä suunnittelu on puolet työstä – pätee myös joulusiivouksessa

Aloita joulun valmistelu hyvissä ajoin suunnittelemalla, mitä kaikkea haluat tehdä ennen joulua ja pyhien aikana. Tee lista asioista, jotka haluat ehdottomasti tehdä, ja jaa tehtävät sitten kodissa asuvien kesken. Laita listaan kaikki käytännön asiat, jotka pitää ennen joulua hoitaa.

Listaan voi laittaa esimerkiksi seuraavia asioita: joulukorttien hankkiminen ja lähetys tai sähköisen joulutervehdyksen tekeminen. Joululahjalistan tekeminen. Lahjojen hankinta, paketointi ja piilottaminen. Joulupukin vierailun sopiminen. Joulupakettien perille toimittaminen. Joulukoristeiden kunnon tarkistaminen. Kynttilöiden ja hautakynttilöiden hankkiminen.

Laita listalle myös joulusiivous tehtävä kerrallaan eriteltynä, niin tehtävät on helppo jakaa.

Aloita joulusiivous ajoissa, niin vältyt kiireeltä

Älä jätä koko siivousurakkaa viime tinkaan. Jos teillä on hopeisia kynttilänjalkoja tai aterimia, jotka otetaan jouluna käyttöön, ne voi kiillottaa hyvissä ajoin. Todellinen joulufani tarkistaa joululiinojen ja -verhojen kunnon, pesee ja silittää verhot ja ripustaa ne ikkunoihin.

Jääkaappi kannattaa raivata ja puhdistaa jouluruokia varten. Kylpyhuoneen ja saunan voi pestä myös ajoissa, niin pääsee raikkaisiin löylyihin aattona. Katso vinkit saunan pesuun kesäkuun 2018 blogistamme.

Joulusiivous luo tunnelmaa

Ohi ovat ajat, kun koti kuurattiin aina juhlapäivää varten lattiasta kattoon. Nyt voit itse valita, kuinka tarkkaan haluat kotisi pestä. Puolen tunnin pikasiivouksessa raivaa olohuone ja pyyhi pöytä, jolla jouluateria syödään. Laita tiskit koneeseen ja vie pois roskat. Pese WC-istuin ja vaihda vessaan puhtaat pyyhkeet. Järjestele kengät eteisessä ja varmista, että vieraiden takeille on tilaa.

Jos aikaa on muutama tunti, järjestele tavarat paikoilleen, pyyhi pölyt ja imuroi ja pyyhi lattiat. Pese vessa ja silitä pöydälle jouluinen liina.

Jos olet niitä ihmisiä, jotka rakastavat joulusiivousta ja aloittavat ajoissa, tee normaali viikkosiivous ja pyyhi myös lattialistat. Pese kylpyhuone ja sauna ja tuuleta vuodevaatteet ja vaihda lakanat. Vaihda pyyhkeet kylpyhuoneeseen ja vessaan. Raivaa tilaa joulukoristeille ja -kuuselle.

Joulun tunnelmaa voi luoda siivoamisen lisäksi myös muilla keinoilla. Kuuntele joulumusiikkia ja askartele joulukoristeita lasten ja ystävien kanssa. Polta kynttilöitä ja koristele koti kauniiksi.

Jouluiset siivousvinkit

Pohjaanpalaneen puurokattilan puhdistus:

Laita teräskattila puolilleen vettä ja lisää 5 rkl ruokasoodaa. Lämmitä kiehuvaksi ja anna sitten jäähtyä. Kaavi, harjaa ja huuhtele kattila.

Hopeisten aterimien kiillotus:

Hopeisten aterimien kiillotus hoituu alumiinifoliovuoan tai alumiinifoliolla vuoratun astian avulla. Täytä vuoka haalealla vedellä, laita aterimet vuokaan ja sekoita joukkoon 1 dl suolaa, ruokasooda käy myös. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele.

Uunin puhdistus kinkunpaiston jälkeen:

Käytä paistopussia, niin säästyt uunin puhdistukselta. Jos paistat kinkun ilman pussia, laita uunin pohjalle korkealaitainen pelti, johon laitat päälle leivinpaperin, niin se kerää roiskeet.

Likaantuneen uunin voi puhdistaa mäntysuopaliuoksella. Levitä sitä uunin pinnoille ja lämmitä uuni + 50–70 asteeseen, kunnes suopa alkaa kuplia. Jäähdytä uunia hetki, harjaa pehmeällä harjalla ja pyyhi suopa pois kostealla liinalla.

Jouluisten tahrojen puhdistus:

Steariinitahran poisto tekstiileistä alkaa raaputtamalla kovettunut steariini pois, ja laittamalla sitten tahran päälle talouspaperiarkki ja silittämällä sitä haalealla silitysraudalla. Sen jälkeen hiero tahraan sappisaippuaa, nestemäistä pyykinpesuainetta tai tahranpoistoainetta ja pese pesukoneessa tekstiilin hoito-ohjeen mukaisesti.

Suklaatahran puhdistus tehdään esikäsittelemällä tahra sappisaippualla tai nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pesemällä tekstiili sitten entsyymipitoisella pesuaineella tekstiilin hoito-ohjeen korkeimmalla lämpötilalla.

 

Ja muista: myös joulusiivouksen voi hyvällä omallatunnolla jättää ammattilaisen huoleksi, jos oma aika tai jaksaminen ovat kortilla. Ametron ammattilaiset varmistavat kotisi puhtauden myös juhlapyhien alla – aina kilpailukykyiseen hintaan, totta kai.