Lapset ja siivous – mahdoton yhtälö? | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Lapset ja siivous – mahdoton yhtälö?

Lapsiperheessä tuntuu, että siivous ja lapset ovat toisensa kumoavia käsitteitä. Jos koti on koko ajan siisti, lapset eivät ole saaneet leikkiä siellä, ja jos taas lapset saavat leikkiä, koti ei yleensä pysy siistinä.

Lasten mukana sisään tulee kuraa ja hiekkaa, keittiössä ruokaa roiskuu pöydille ja lattioille, vessassa voi tulla vahinkoja ja leluja ja vaatteita on hujan hajan. Miten kodin saisi pysymään edes jotenkin siistinä ja järjestyksessä?

Tee siivoussuunnitelma ja jaa vastuut

Koti pysyy paremmin järjestyksessä, kun kaikki asukkaat ovat selvillä siitä, mitä pitää tehdä ja milloin. Tee juuri teille sopiva suunnitelma, johon sisältyy niin päivittäiset tehtävät kuin viikoittaisetkin toimet. Päivittäin tehtävää voi olla esimerkiksi lelujen kerääminen paikoilleen ja tiskikoneen täyttö ja tyhjennys, viikoittain vaihdetaan lakanat ja tehdään viikkosiivous. Sinä tiedät parhaiten, mitä teidän siivoussuunnitelmaanne pitää laittaa.

Kun suunnitelma on valmis, siihen voi merkitä, kuka hommat hoitaa. Leluista vastaavat niillä leikkijät. Isommat lapset vastaavat omien huoneidensa siivoamisesta. Imuroinnin tai moppauksen pystyy tekemään vähän isompi lapsi, pölyjen pyyhintä onnistuu kaikilta. Lue lisää kotitöiden jakamisesta.

Karsi leluja ja muuta tavaraa

Epäjärjestystä lapsiperheen kotiin tuo usein alati kasvava lelupaljous. Lapsille kertyy leluja vuoden aikana niin syntymäpäivä- kuin joululahjoinakin sekä muuten vain tarpeeseen tai huvikseen hankittuna. Jotkut niistä ovat rakkaampia kuin toiset, mutta jos lapsilta kysytään, mitä voisi heittää pois, ne ovat kaikki rakkaimpia.

Lelumäärää voit karsia, kun pidät vain osa leluista esillä. Kun vaihdat leluvalikoimaa, lapset voivat osallistua leikkeihin uudella innolla. Siivousta haittaavista koriste-esineistä ja huonekaluista kannattaa myös luopua. Jos esineellä on suuri tunnearvo, sen voi pakata varastoon myöhempää käyttöä varten.

Ota lapset mukaan siivoamiseen

Lapset pitävät rutiineista, joten siivouksesta kannattaa tehdä toistuva tapa. Keittiö siistitään aamuin illoin ja leikkien jäljet siivotaan leikin päätteeksi. Tässä muutama vinkki siihen, kuinka saat lapsen mukaan siivoamiseen.

1. Pyydä lasta auttamaan aikuista

Pienet lapset haluavat tehdä sitä mitä aikuisetkin. Kun siivouksesta tekee leikkiä, lapsi osallistuu siihen mielellään. Esimerkiksi jokin tietty siivouksen yhteydessä laulettava laulu voi innostaa lapsia siivoamaan. Pienikin osaa kerätä leluja, laittaa lusikoita astianpesukoneeseen tai pyyhkiä peilejä. Kun lapsen ottaa jo taaperona mukaan, hänet saa myöhemminkin helpommin siivoamaan.

2. Ohjeista lasta tarkasti

Jos lapselle sanoo, että siivoa huoneesi, hän ei välttämättä hahmota, mitä se tarkoittaa. Pilko siivous osiin ja anna tehtäväksi yksi osa kerrallaan. Aloittaa voi vaikkapa keräämällä lattialta vaatteet pyykkiin tai takaisin kaappiin. Sitten kirjat hyllyihin ja lelut paikoilleen ja niin edelleen. Näin lapsi oppii, mitä siivoaminen tarkoittaa.

3. Kannusta ja kehu

Aikuisten asenteet välittyvät lapsille, ja siivoamisesta voi tulla ikävä tehtävä, jos siihen liittyy negatiivisia ajatuksia. Kannusta lasta siivoamiseen positiivisesti, ja kehu ja kiitä aina tehdystä työstä. Älä koskaan korjaile lapsen siivouksen jälkiä hänen nähtensä.

Jousta tarvittaessa siivouksen tasosta

Kun kotona on lapsia, se näkyy ja kuuluu. Kodin yleisilmeen saa pidettyä siistinä, vaikka huolehtisi vain keittiön ja oleskelutilojen siisteydestä. Lastenhuoneen oven saa kiinni ja lelut oleskelutiloista voi kerätä tarvittaessa nopeasti koreihin tai laatikoihin ja tuupata lastenhuoneeseen.

Kätevä tapa saada ylläpidetyksi siisteyttä on siivota hieman joka päivä. Pyyhkäise ohimennen vessan allas käsisaippualla. Laita imuri käyttövalmiiksi ja helposti esiin otettavaksi. Hyödynnä sanontaa vie mennessäs, tuo tullessas, sillä kodin siivous on lian poistamisen lisäksi aika pitkälle tavaroiden siirtämistä paikasta toiseen.

Siivoojan käynti esimerkiksi kahden viikon välein pitää yllä perussiisteyden, jolloin ylläpitosiivous on helpompaa.

Jos teillä kuitenkin on koti lasten jäljiltä sotkuinen, älä tunne syyllisyyttä siitä. Lapset ovat pieniä vain kerran.