Mattojen pesu kuuluu kesään | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Mattojen pesu kuuluu kesään

Alkukesä on otollisinta mattojenpesuaikaa, koska silloin matot kuivuvat ulkona parhaiten. Loppukesästä yökaste voi häiritä kuivaamista. Jos kotona ei ole sopivaa matonpesupaikkaa, kannattaa hyödyntää esimerkiksi kunnan yleisiä matonpesupaikkoja, joissa jätevesihuolto on hoidettu asianmukaisesti.

Mökkilaituri ei ole paras paikka matonpesuun, koska siitä lika, bakteerit ja fosfaatit pääsevät suoraan vesistöön. Kannattaa valita matonpesuun viemäröity paikka tai ainakin varmistaa, että pesuvesi imeytyy maahan.

Testaa maton värien kestävyys ennen pesua hankaamalla mattoa kostealla puuvillakangaspalalla. Jos matto on voimakkaan värinen, kannattaa harkita sen pesettämistä pesulassa.

Räsymatot on hyvä pestä kerran vuodessa. Käsinsolmituille matoille riittää pesu 3–5 vuoden välein, elleivät ne ole näkyvästi likaisia.

Mattojen pesu kuuluu kesään. Räsymatto on hyvä pestä kerran vuodessa.

Maton tutkiminen

Aloita matonpesu tutustumalla pestävään mattoon. Kun maton ostaa uutena, sen mukana saa pesuohjeen, joka kannattaa säilyttää. Jotkin matot eivät kestä vesipesua ollenkaan. Sellaiset kannattaa viedä suosiolla pesulaan ammattilaisten käsittelyyn.

Jos matto kestää vesipesun, sen voi pestä helposti itse. Tarvitaan vain taso, johon sen voi levittää, pesuainetta ja harja.

Mikä pesuaine matonpesuun?

Matonpesuun kannattaa valita mahdollisimman ympäristöystävällinen puhdistusaine. Joutsenmerkki on tae tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Mäntysuopa on klassikko, mutta myös muita tehokkaita puhdistusaineita löytyy.

Käytä pesuainetta säästeliäästi, jotta matto on helpompi huuhdella.

Maton käsinpesu

Tamppaa tai imuroi matto ennen pesua. Käsittele myös vaikeimmat tahrat etukäteen esimerkiksi tahranpoistoaineella. Levitä matto tasolle ja kastele läpimäräksi. Levitä veteen liuotettu pesuaine harjalla ja anna vaikuttaa hetki. Harjaa mattoa kuteiden suuntaisesti, muista myös reunat ja hapsut. Pese räsymatto molemmin puolin.

Jos peset mattoja lattialla tai muulla matalalla tasolla, hanki pitkävartinen pesuharja, niin säästät selkääsi.

Lopuksi huuhtele mattoa niin kauan, että huuhteluvesi on kirkasta eikä matto tunnu enää liukkaalta.

Matonpesu on hyvä tehdä kuteiden suuntaisesti. Muista myös reunat ja hapsut.

Matonpesu painepesurilla

Maton voi pestä myös painepesurilla. Testaa kuitenkin ensin pienelle alueelle, kestävätkö maton materiaali ja värit painepesuripesua. Säädä painepesuri matalalle teholle, jottei veden paine riko maton rakennetta.

Tamppaa tai imuroi matto. Kastele se läpimäräksi kuten harjapesussa. Levitä veteen liuotettu pesuaine matolle painepesurin avulla ja anna vaikuttaa hetki. Pese matto kuteiden suuntaisesti. Huuhtele huolellisesti.

Painepesurilla pestessä mattoon voi jäädä paljon vettä. Kuivaaminen kannattaa siis tehdä huolella.

Maton kuivaaminen

Kesäisin maton kuivaaminen onnistuu ulkona. Ripusta matto kuivumaan ilmavasti telineelle raitojen ja kuteiden suuntaisesti, ettei valuva vesi värjää mattoa. Kääntele ja ravistele mattoa kuivumisen aikana. Älä ripusta mattoa kuivumaan suoraan auringonpaisteeseen, etteivät sen värit haalistu.