Viemärin puhdistus vaikuttaa myös sisäilmaan | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Viemärin puhdistus vaikuttaa myös sisäilmaan

Kodin ehkä epämiellyttävin siivoustyö on viemärin puhdistus. Tukkeutunut viemäri voi kuitenkin aiheuttaa hajuhaittoja ja jopa vesivahingon, joten viemärit kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Keittiön altaaseen kertyy orgaanista jätettä, kylpyhuoneen altaaseen hiuksia ja muuta roskaa. Pitkätukkaisten perheessä kylpyhuoneen lattiakaivo on kovilla. Viemäreiden avaamiseen löytyy vahvoja kemikaaleja, mutta niihin kannattaa turvautua vain jos mikään muu ei auta.

Keittiön viemärin puhdistus onnistuu luonnonmukaisesti ruokasoodalla ja etikalla.

Keittiön viemärin puhdistus

Keittiön viemäriin kertyy rasvaa ja ruoantähteitä, jotka voivat tukkia koko putken. Elintarvikejäte kuormittaa putkistoa ja vedenpuhdistuslaitosta, joten laita ruoantähteet biojätteeseen.

Keittiön viemärin voi saada puhtaaksi luonnonmukaisesti ruokasoodalla ja etikalla. Kaada viemäriin 1 dl ruokasoodaa ja sen päälle 2 dl etikkaa. Anna kuplia pari minuuttia ja kaada päälle kattilallinen kiehuvaa vettä.

Jos ruokasoodakikka ei auta, on mahdollista turvautua voimakkaampiin kemikaaleihin. Kemialliset viemärinavaajat ovat vahvasti syövyttäviä, joten suojaudu ennen niiden käyttöä kumihanskoin ja hengitysmaskein. Kemikaalit kaadetaan yleensä sellaisenaan viemäriin, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan huolellisesti pois.

Kylpyhuoneen viemäriin kertyy helposti hiuksia ja muuta roskaa, joten se kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Kylpyhuoneen ja vessan altaan hajulukon puhdistus

Hajulukko on viemäriputkessa oleva mutka, jonka kautta vesi valuu viemäriin. Hajulukko estää viemärin hajun kulkeutumisen asuintiloihin. Hajulukon puhdistamiseen tarvitset ämpärin ja vanhan hammasharjan tai muun harjaamiseen sopivan välineen sekä roskapussin.

Laita ämpäri hajulukon alle, koska hajulukosta valuu likaista vettä kun se avataan. Irrota hajulukko kiertämällä. Puhdista hajulukko harjaamalla irtoava lika roskapussiin. Irrota hajulukon kuppi ja puhdista osat harjaamalla ja huuhtelemalla vedellä. Kierrä hajulukon osat paikoilleen ja tarkista samalla, että tiivisteet ovat kunnossa. Kun hajulukko on takaisin paikallaan, laske hanasta runsaasti vettä ja tarkista, ettei hajulukko vuoda.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivon puhtaus vaikuttaa kodin sisäilmaan. Hiuksista ja pölystä rakentunutta “siltaa” pitkin viemärin bakteerit voivat päästä hajulukon läpi huoneilmaan ja aiheuttaa pahaa hajua.

Lattiakaivo tulisi puhdistaa 3–4 kertaa vuodessa. Puhdistusväli riippuu luonnollisesti siitä, montako henkeä taloudessa asuu eli kuinka kovalla kuormituksella lattiakaivo on. Lattiakaivon puhdistus saattaa ällöttää, mutta siihen on ryhdyttävä viimeistään silloin, kun vesi alkaa tulvia kylpyhuoneen lattialle tai viemärin haju nousee asuntoon.

Lattiakaivon puhdistukseen tarvitset kumihanskat, vanhan tiskiharjan, yleis- tai astianpesuainetta ja muovipussin kertynyttä likaa varten. Avaa lattiakaivon kansi. Harjaa ja huuhtele se. Kaiva lattiakaivosta kumihanskat kädessä sinne kertynyt ryönä muovipussiin.

Suihkuta lattiakaivo vedellä ja kaada pesuainetta sinne reunoja myöten. Harjaa kaivon reunat puhtaaksi. Tarvittaessa poista hajulukko ja harjaa sekin pesuaineella puhtaaksi. Suihkuta kaivo runsaalla vedellä ja laita hajulukko takaisin paikalleen. Lopuksi laita lattiakaivon ritilä paikalleen.

Lattiakaivon tukkeutumista voi estää esimerkiksi asentamalla kaivoon suodattimen, joka estää hiusten, lemmikinkarvojen ja pölyn pääsyn viemäriin. Vaihda suodatin tarpeeksi usein.