Järjestä kotisi – säilytä siististi | Ametro

Järjestä kotisi – säilytä siististi

Onko kotia vaikea siivota tavaramäärän tai ympäriinsä seikkailevan roinan takia? Oletko sinäkin havahtunut kodin suureen tavaramäärään? Niin moni muukin. Suomalaisiin koteihin on rakennettu vain tietty määrä kaappitilaa ja uusiin asuntoihin enemmän mutta silti se on vaikeaa saada riittämään. Lue ohjeemme ja säilö tavarasi fiksummin.

1. Siivoa ylimääräinen ensin, karsi tavaraa

Ensimmäisenä pitää karsia tavaraa, jottet vaivaa päätäsi miettimällä paikkoja tavaroille, joita et pidä.

Kulutusyhteiskunnassa koteihin kertyy tavaraa, jota emme pidemmän päälle tarvitse. Tulemme ostaneeksi tai saamme lahjaksi tavaraa, joita emme käytä ollenkaan, lakkaamme hyödyntämästä tai tarvitsemme niin harvoin, ettei niitä ole järkeä omistaa.

Karsimista pitää muistaa tehdä tietoisesti, jos tavaraa vain kertyy. Voitko antaa tutuille jotain, myydä tai lahjoittaa hyväntekeväsyyteen? Myös yllättävän paljon puhdasta roskaa, kuten vanhoja koneita ja vaatteita, varastoituu helposti nurkkiin ja komeroihin.

Kun olet karsinut turhan, tiedät, millaista tavaraa sinulla on. Sen perusteella voit lähteä suunnittelemaan säilytysratkaisuita.

2. Siivoa kodin nurkat ja kaapit

Tavaroita ei kannata laittaa paikoilleen valmiiksi sotkuisiin tiloihin. Myös siivoamalla kodin säilytystilat tutustut niiden nurkkiin hyvin ja saat konkreettisen tuntuman mittoihin.

Jos päädyt siivoamaan kotisi kokonaan, löydät varmasti myös samalla erilaisia pieniä tai suuria hukkatiloja, joihin voit säilöä tavaraa.

Se, millainen tila sinulla on tavaralle, vaikuttaa paljon siihen, mitä ja miten siellä kannattaa säilyttää tavaraa. Voit jo tässä vaiheessa todeta, että lisähylly johonkin kohtaan auttaa tilan kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä.

3. Valitse sopivia säilytysratkaisuita

Jos edelliseen vaiheen aikana havaitsit, ettei sinulla kerta kaikkiaan ole kotona tarpeeksi säilytystilaa tai haluat uudistaa, markkinoilla on paljon erilaisia säilytysratkaisuita. Kauniit huonekalut ja säilytysrasiat voivat tuoda iloa itsessään kotiisi.

Monet ammattijärjestäjät suosittelevat läpinäkyviä muovilaatikoita. Niitä on saatavilla eri kokoisina, niitä helppo pinota ja niiden läpi näkee, mitä sisällä on. Laatikoita on myös helppo vetää ulos hyllyiltä ilman että joudut kurottelemaan sen takaosaan.

Mittathan hyllysi huolella, ennen kuin ostat niille laatikoita. Jos pidät säilytyslaatikkoa esillä, valitse ihmeessä mieleisesi, joka sopii sisustukseen.

Muista pohtia myös kodin siivoamista, kun valitset erilaisia ratkaisuita. Imurilla tai rätillä on yllettävä nurkkiin.

4. Järjestä fiksusti

Muista järjestämisessä muutama hyvä nyrkkisääntö.

Moni ajattelee järjestämistä leveyssuunnassa mutta muista hyödyntää säilytysratkaisuissasi tila lattiasta kattoon. Kannattaa tietysti laittaa painavimmat tavarat alimmaisiksi.

Optimaalinen tila on hartian ja polven välissä, koska yllät sinne parhaiten. Tälle tasolle ja hyllyjen etuosaan kannattaa sijoittaa tavarat, joita tarvitset usein tai kovassa kiireessä. Sijoita lattian ja katon rajaan tavaraa, jota tarvitset harvemmin.

Älä kokoa korkeita torneja suoraan päällekkäin vaan asenna väliin hyllyjä, ettet joudu ongelmiin, kun tarvitset alimmaisia tavaroita.

Kannattaa merkitä laatikoihin, mitä ne sisältävät, jotta löydät haluamasi tavarat nopeasti. Tavarat myös pysyvät paremmin järjestyksessä, kun niille on nimetty paikka kotona.

4,4 42 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.