Moppeja moneen lähtöön | Ametro

Moppeja moneen lähtöön

Moppi on monille tuttu siivousväline, mutta niitäkin löytyy valtavasti erilaisia. Tässä tarjoamme pienen katsauksen näihin siivousvälineisiin, joilla loihditaan lattiat puhtaiksi.

Wikipedia tietää kertoa, että moppiin kuuluu yleensä kolme osaa: varsi, levykehys tai lapa sekä lankaosa. Lähteen mukaan varsi on pituussäädettävä, mutta on myös paljon hyviä moppeja, joissa ei ole teleskooppivartta.

Anna meidän mopata lattiasi, kokeile kotisiivousta

Erilaisia moppeja

Lankamoppi

Lankamoppi on ehkä kaikkein perinteisin moppi suomalaisissa kodeissa ja se, mikä useimmille meistä tulee ensimmäisenä sanasta mieleen.

Lankamoppi on muodoltaan hyvin joustava ja sillä pääsee kapeisiinkin koloihin. Kaikkein edullisimpien lankamoppien päätä ei välttämättä voi irrottaa puhdistettavaksi, mikä lyhentää sen käyttöikää.

Hieman kehittyneempi versio lankamopista on silmukkamoppi, jossa langat ovat molemmista päistä kiinni varresta ja muodostavat silmukan, joka imee likaa ja nestettä langanpäitä paremmin.

Lankamopin käyttöä helpottaa huomattavasti ämpärin päälle kiinnitettävä siivilä, jota vasten lankamopista voi puristaa ylimääräisen veden pois.

Levymoppi

Levymopissa kangas tai harjakset kiinnitetään varren päässä olevaan suorakaiteen muotoiseen levyyn. Kankaan saa hyvin irti puhdistuksen ajaksi ja siitäkin syystä levymoppeja käyttävät monet ammattilaiset, myös Ametro. Levymopin harjasosa tehdään usein mikrokuidusta, joka on kiinnostava materiaali.

Mikrokuitu

Mikrokuitu valmistetaan nimensä mukaisesti hyvin pienistä kuiduista. Sillä voi pestä niin kuivana kuin märkänä. Kuivassa mikrokuidussa on pieni sähkölataus, jolloin se poimii hyvin pölyä ja karvoja. Kuiturakenne on erittäin imukykyinen. Pienet kuidut tekevät liinan pinnasta hyvin pehmeän, jolloin se ei kuivatessa jätä jälkiä pinnalle.

Mikrokuidun erinomaisten siivousominaisuuksien takia sen kanssa ei tarvitse käyttää runsaita määriä vahvoja pesuaineita. Ametrollakin käytetään viime blogikirjoituksessa mainittua puhdistettua vettä ja siivous sujuu näin erittäin ympäristöystävällisesti. Mikrokuituliinat ovat myös erittäin kestäviä eli pitkällä tähtäimellä myös taloudellinen vaihtoehto.

Sienimoppi

Sienimopissa varsi päätty nimensä mukaisesti sieneen. Sieniä voidaan valmistaa niin mikrokuidusta kuin selluloosasta. Sientä ei voi pestä niin kuin kangasta, mutta sen käyttöikä pitenee, kun sen kuivattaa käytön jälkeen ilmavasti ja silloin tällöin desinfioi esimerkiksi klooripitoisella aineella. Kun sieni on käyttöikänsä päässä, sen voi yleensä helposti vaihtaa uuteen.

Sieni on helppo rutistaa kuivaksi liiasta vedestä, jolloin lattian voi pestä juuri sopivan kostealla sienellä. Koska sienimoppi ei roiski tai valuta vettä, sillä on kätevää pestä tarvittaessa seiniä tai kattoja.

Höyrymoppi

Höyrymopissa on hieman enemmän teknologiaa, koska siinä pesuvesi muutetaan höyryksi. Höyrymopeissa on täytettävä vesikanisteri ja vesihöyry kulkeutuu mopin päässä olevan tyynyn läpi pestävään lattiapintaan.

Höyrymopit ovat tavallisia moppeja kalliimpia, mutta niillä saa hyvin vaivattomasti erittäin puhdasta jälkeä. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kuuma vesihöyry sovi kaikille lattiapinnoille.

Kuva: Vileda

Pyöritettävä moppi

Pyöritettävä moppi on kätevä ja hieman uudempi versio perinteisestä mopista. Mopin varsi päättyy pyöreään levyyn, johon kiinnitetään mikrokuidusta valmistetut harjakset.

Moppia on helppo liikuttaa ja irrottaa likaa sen 360 asteen pyörimiseen tarkoitetun liikkuvuuden ansiosta. Haittapuolena tässä moppityypissä on se, ettei se mahdu kovin kapeisiin rakoihin.

Harjamoppi

Harjamoppi näyttää hyvin paljon harjalta ja sopii lattioille, jotka likaantuvat paljon. Sillä on erityisen hyvä jynssätä pinttyneitä tahroja ja sen parina voi käyttää perinteistä moppia vähemmän tahraisen lattian pesuun.

Yleinen hoito-ohje mopeille

Mopeilla siivotaan lattioita, joilla on luonnollisesti kaikenlaista likaa ja pölyä. Siksi mopin puhdistuksesta on huolehdittava pitkän käyttöiän takaamiseksi. Suomalaiskodeissa useimmat mopit on tehty puuvillasta tai mikrokuidusta, jotka kestävät 60 asteen pesua. Moppi kannattaa pestä yksinään tai pesupussissa.

4,4 43 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 7 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.