Raikas kevätilma ei olekaan niin raikasta | Ametro

Raikas kevätilma ei olekaan niin raikasta

Kevät on monille hankalaa aikaa vuodesta, kun katupöly tulee esiin lumen alta ja kuivuessaan alkaa pöllytä ilmassa samalla, kun allergioita aiheuttavat kasvit alkavat kasvaa. Lisääntynyt valo riemastuttaa talven pimeyden jälkeen mutta samalla ympäristö näyttää varsin likaiselta ja harmaalta kuulaassa valossa.

Ilmansaasteet aiheuttavat terveysoireita

Maailmanlaajuisesti ilmassa liikkuvat ihmiselle haitalliset hiukkaset ovat merkittävä ongelma. Suomessa saamme tuoreen tutkimuksen mukaan nauttia maailman toiseksi puhtaimmasta ilmasta, mutta saasteita on valitettavasti täälläkin.

Keväisin ilmaan nouseva katupöly aiheuttaa erityisesti haittaa hengitykselle ja keuhkoille. Suomessa katupölyn lähteitä ovat erityisesti auton renkaiden alta irtoavat asfaltin hiukkaset sekä hiekoitushiekka. Pidempi altistus katupölylle saattaa heikentää keuhkojen toimintaa ja johtaa sairauskohtauksiin. Moni saa keväisin ärsytysoireita, kuten nuhaa ja kurkkukipua.

Pienhiukkasia syntyy Suomessa erityisesti liikenteestä ja puun polttamisesta. Samoin kuin katupöly, nämä hiukkaset tunkeutuvat syvälle hengitysteihin. Vuodenajasta riippumatta kannattaa esimerkiksi välttää raskasta liikuntaa vilkkaiden teiden varsilla ja kuivattaa pyykit sisällä.

Huolehdi kodin ilmanvaihdosta

Kun ulkona on likaista, on erityisen tärkeää huolehtia oman kodin ilman puhtaudesta. Kaikki ilma kotona vaihtuu yleensä tunnin aikana. Kun erityisesti keväisin ulkoa tuleva ilma on likaista, et halua sitä sisälle esimerkiksi tuulettamalla.

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen tekoon tarvitaan yleensä ammattilainen ja siitä on syytä huolehtia säännöllisin väliajoin. Jos voit vaikuttaa talosi tuloilmansuodattimiin, niiden käyttöönotto ja säännöllinen puhdistus parantavat kotisi ilman laatua.

Kirjoitimme viime keväänä blogitekstin ilmaa puhdistavista kasveista. Tietyt kasvit ovat erityisen tehokkaita ilman puhdistamisessa ja helppona nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi kasvi ja mitä enemmän ja suurempia lehtiä, sen paremmin se puhdistaa ilmaa. Tietyt kasvit pystyvät imemään lehtiinsä ilmasta ihmisille haitallisia kaasuja. Tutkimuksissa kasvien on todettu vähentävän esimerkiksi astman oireita ja pahoinvointia.

Jotkin tutkimukset ovat tosin kumonneet kasvien ilmaa puhdistavan vaikutuksen mutta taas toisaalta huonekasvien on todettu vähentävän stressiä ja lisäävän iloisuutta.

Kevät tietää ikkunanpesukautta

Moni innostuu nimenomaan keväisin pesemään ikkunoita. Tähän on monta ihan hyvää syytä.

Moni kaipaa keväisin valoa ja likainen ikkuna estää sen kulkeutumisen sisälle. Likainen ikkuna saattaa vähentää valon määrän jopa puoleen. Toisaalta lisääntynyt valon määrä saa lian näkymään ikkunoissa hyvin selvästi.

Ikkunoita ei kannata pestä pahimpaan siitepölyaikaan. Koska eri kasvit kukkivat eri vuosina eri aikaan, tämä kannattaa tarkistaa siitepölykartalta. Katupöly vähenee heti, kun kadut puhdistetaan, joten kannattaa seurata oman lähialueen tilannetta kunhan lumet sulavat pois. Jos runsas siite- ja katupöly sotkee heti vastapestyt ikkunat, työsi menee hukkaan.

Ikkunoita ei pidä pestä suorassa auringonvalossa, koska ikkunoihin ehtii kuivua rumia juovia ennen kuin ehdit kuivata sen itse siististi. Kysy meiltä tarjousta, jos haluat ikkunat pestyä puolestasi näpsäkästi.

4,4 43 arvostelua

 • Avatar Mirjami Hakala ★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olen ollut tämän yrityksen asiakkaana vasta 2 kk. Tähänastiset kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät. Parasta siinä ovat iloiset, ystävälliset ja tunnollisesti … lue lisää työtään tekevät 2 meille nimettyä siivoojaa!
  Heidän asenteestaan näkyy halu hoitaa tehtävänsä kiitettävästi! Toinen minulle tärkeä asia on, että siivous tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  Edellisen siivousliikkeen jouduin irtisanomaan, kun he tekivät oman konseptinsa mukaan, jossa pölyt siirrettiin vain toiseen paikkaan ja lika jäi lattiaan, esim. valkoinen laattalattia saumoineen pinttyi niin pahasti, että oli todellinen urakka saada se puhtaaksi heidän jäljiltään.
 • Avatar Sara I ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Olemme olleet vuosia Lekatorin, sittemmin Ametron, asiakkaina. Joka kerta on siivottu toiveiden mukaisesti ja työntekijät käyneet sovitulla ajalla. Kommunikointi … lue lisää sujuu englanniksi "reissuvihkon" avulla. Siivoojat eivät häiriinny kissastakaan, joka hyörii varmasti mukana, kun on niin ihmisystävällinen ja seuranhaluinen (paitsi imuroinnin aikana:)
 • Avatar K Kanelinen ★★★★★ 7 kuukautta sitten
  Olen ollut useamman vuoden Ametron asiakkaana eikä minulla ole pahaa sanaa sanottavana. Hyvää jälkeä on tehty. Harmi vain etten puhu englantia jos työntekijä … lue lisää ei puhu Suomea mutta eipä ole haitannut yhtään mitään kaikki on pelannut hyvin. Kiitos paljon.
 • Avatar Leena Rantala ★★★★★ 6 kuukautta sitten
  Ammattitaitoiset ja ystävälliset filippiiniläiset siivoojat, tosin kommunikointi heidän kanssaan edellyttää englannin kielen taitoa. Ylimääräiset palvelut … lue lisää kuten ikkunan- ja mattojen pesu hoituvat nopeasti ja joustavasti.