Järjestä kotisi niin, että siivous on helppoa | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Järjestä kotisi niin, että siivous on helppoa

Voit helpottaa kotisi siivousta tekemällä sen järjestämisessä tehokkaita ratkaisuita. Poimi vinkit ja siivoa nopeammin ja vaivattomammin ja nauti puhtaasta kodistasi.

Aloita poistamalla sekaisuus

Ensimmäinen askel kodin järjestämisessä ei ole uusien laatikoiden ja muiden säilytysratkaisuiden ostaminen. Konmarikin toteaa, että kätevät ja näppärät säilytystilat ovat liian hyviä tarpeettoman tavaran varastoimiseen. Ensimmäisenä pitäisi siis pohtia, voisitko luopua kotona seikkailevasta tavarasta, joka ei löydä paikkaansa.Kannattaa opetella luopumaan tavarasta, jota et ikinä tarvitse. Suuri koti, jossa on liian paljon hyviä säilytyspaikkoja, kannustaa säilyttämään kaikenlaista. Kun sisäistää ajatuksen, ettei tuo kotiin turhaa tavaraa ja kynnys ulospäin pysyy matalana, teet kodin siistinä ja puhtaana pitämisestä paljon helpompaa.Muutamalla kätevällä säilytystuotteella voi kuitenkin olla iso apu keittiön kaapeissa. Olisiko helpompi säilyttää kuiva-aineita kääntöalustalla niin mikään ei pääsisi unohtumaan kaapin perukoille? Auttaisiko esimerkiksi lautasten tai kattiloiden säilytyksessä jos sinulla olisi koroke, jonka avulla saisit ne yhdellä hyllyllä kahteen eri kerrokseen? Tavaroita saa näin helpommin ulos ja myös puhtaanapito helpottuu, kun sinun ei aina tarvitse siirtää isoja ja painavia pinoja.Kotia siivotessa ajelehtivat tavarat ovat usein tiellä ja hidastavat työtä. Yksinkertainen neuvo on, että laita aina tavarat paikalleen. Toisaalta monesti ongelma on, että tavaralla ei ole lainkaan omaa, nimettyä paikkaa tai se on hankalassa paikassa ja epäkäytännöllinen. Löytyykö kotoasi paikka ylimääräisille avaimenperille, maksamattomille laskuille ja muistiinpanolehtiölle? Jos on, onko näitä säilytyspaikkoja helppoa käyttää ja tavarat löytävät nopeasti paikalleen?

Keittiö, jossa pöytätasot ovat puhtaat.

Miten helpotan siivousta?

Erinomainen niksi kodin lattialla kiemurtelevien johtojen järjestämiseen ovat tarralla kiinnitettävät pienet seinäkoukut. Voit piilottaa ne pöytien ja tuolien jalkojen taakse tai kiinnittää lattialistaan. Tämä luo siistin vaikutelman ja saattaa helpottaa kotona liikkumista, mutta eritoten se helpottaa siivoamista.Nostaminen on helpottaa pienen tavaran siivoamista. Kaksi keinoa tähän ovat seinälle nostaminen ja tavaran sijoittaminen laatikoihin ja astioihin, jotka on helppoa nostaa siivouksen tieltä. Vievätkö valokuvat pöytätilaa? Voisitko kiinnittää ne seinään? Keittiössä voit nostaa veitset ja kauhat roikkumaan koukuilla tai magneeteista seinälle. Voisitko laittaa hyllyn työpöytäsi päälle? Kirjat vievät vähemmän tilaa, jos säilöt ne pystysuunnassa. Mitä enemmän säilöt tavaraa pystysuunnassa, se ei kasaudu pinoiksi, joita on vaikeaa siivotessa nostaa pois tieltä.

Siististi ripustettuja kauhoja keittiössä.

Huivit, laukut, kravatit ja vyöt säilyvät siististi ja selkeästi, kun ripustat ne niille tarkoitettuun henkariin. Näin ne eivät ole epämääräisessä kasassa, josta ei ota selkoa ja jonne hautautuu sekä aarteita että kierrätykseen joutavia kappaleita. Henkarissa ne säilyvät ilmavasti ja se on helppo nostaa ulos tuulettumaan.Onko kotonasi paikkoja, joita et tule siivonneeksi, koska se on hankalaa? Pystyisitkö helpottamaan näitä tilanteita jollakin? Jos joudut koukkimaan jonkun takaa etkä tahdo ylettää, mieti, miten voisit helposti siirtää edessä olevia asioita tai olisiko ratkaisu tehokkaampi siivousväline. Jos jokin esine on aina tielläsi, mieti, mikä sille olisi paras säilytyspaikka ja miten saisit sen mahtumaan sinne helposti. Omassa kodissa tottuu väistelemään ja koukkimaan ja totut tiettyihin sotkuihin mutta haasta itseäsi miettimään kotisi järjestystä uudelleen, jotta arki helpottuu.