Siivoa itsellesi toimiva eteinen | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Siivoa itsellesi toimiva eteinen

Avaat kotioven ja astut sisään. Tai yrität astua, eteisen lattia lainehtii taas kenkiä. Kausivaatteet pursuavat kaapista ja kesähatut ja pipot lojuvat samassa korissa. On aika järjestää eteinen. Kesävaatteita saa jo alkaa laittaa sivuun ja kaivaa syysvaatteita esiin. Samalla voi siivota eteisen vähän perusteellisemmin.

Vaate- ja kenkämäärän karsiminen auttaa eteisen järjestyksessä pitämisessä. Eteisestä löytyy yleensä kaappi, kenkäteline ja naulakko sekä jonkinlainen säilytysjärjestelmä asusteille. Miten niiden käytön saisi optimoitua?

Kuramatto pysäyttää loan ja loskan ja auttaa pitämään eteisen siistinä.

Kunnon kuramatto pysäyttää loan ja loskan

Eteisen siisteys lähtee ovensuusta. Kunnon kuramatto on pakollinen hankinta varsinkin lapsi- tai lemmikkiperheessä. Kun matto kerää hiekan ja kuran, se ei kulkeudu sisemmälle kotiin. Aloita eteisen siivous imuroimalla kuramatto.

Eteisen kaappi järjestykseen

Eteisen kaapin vaatetanko usein pullistelee erilaisia takkeja ja ulkohousuja, ja hyllyt pursuavat enemmän tai vähemmän tarpeellisia tavaroita ja asusteita. Asusteille ja muille tavaroille kannattaa hankkia korit tai laatikot, niiden avulla ne on helpompi pitää järjestyksessä. Jos kaapin pohjalla on tilaa, sinne voi laittaa kenkätelineen helpottamaan kenkätulvan hallintaa.

Tyhjennä kaappi ja lajittele päättyvän kauden vaatteet ja asusteet sivuun. Pese nämä tarvittaessa ja siirrä varastoon. Korjaa tai heitä pois rikkinäiset vaatteet ja asusteet, vie ne mahdollisuuksien mukaan poistotekstiilikeräykseen. Imuroi kaapin pohja ja pyyhi seinät. Laita vaatteet ja tavarat siististi takaisin kaappiin.

Siisti ja toimiva eteinen.

Millainen naulakko toimii?

Naulakko on yksinkertaisimmillaan seinään lyöty naula. Vähän hienostuneempia versioita on lukematon määrä erilaisia. Lapsiperheessä matala naulakko on pienille kätevämpi käyttää kuin korkealla sijaitseva henkaritanko.

Iso täysinäinen avonaulakko voi olla epäsiistin näköinen. Jos et halua kaappia eteiseen, harkitse verhon vetämistä avonaulakon eteen.

Tyhjennä naulakko ja karsi siellä olevien vaatteiden määrä minimiin. Vie loput vaatteet säilytykseen varastoon tai johonkin muuhun kaappiin, josta ne on kuitenkin helppo saada käyttöön tarvittaessa. Tarkista samalla vaatteiden kunto ja pese tai korjaa vaate, jos tarve vaatii.

Siisti ja toimiva vaate naulakko eteisessä.

Kengät järjestykseen

Kengät ovat usein eteisen murheenkryyni. Lapset jättävät kenkänsä keskelle lattiaa ja alati kasvava kenkämäärä peittää pian koko eteisen pinta-alan. Kenkien hallintaan kannattaa hankkia kenkätelineitä, -laatikoita ja -kaappeja, mitä vain eteiseen mahtuu. Litteisiinkin kenkäkaappeihin saa piiloon usean kenkäparin.

Tärkeää on raivata harvoin käytettävät kengät pois lattialta tilaa viemästä. Kenkälaatikot, joiden päälle voi istua vetämään kenkiä jalkaansa, ovat käteviä.

Eteisen lattian imuroimisen mahdollistamiseksi täytyy raivata ensin kenkäpaljous pois. Imuroi ja moppaa lattia ja asettele takaisin vain ne kengät, jotka ovat päivittäin käytössä. Loput sijoita sopiviin säilytyspaikkoihin.

Eteisen kaappi täynnä kenkiä.

Asusteiden säilytysratkaisuja

Pipot, käsineet, lippalakit, kaulahuivit ja villasukat saattaa helposti tulla kiireessä työntäneeksi vain johonkin. Ja sitten niitä etsitään vimmatusti seuraavassa kiireessä. Etsimistä nopeuttaa, kun jokaisella perheenjäsenellä on oma paikka asusteilleen. Paikka voi olla kori, laatikko, hylly tai vaikkapa kaapin vaatetangossa roikkuva lokerikko.

Jos eteisessäsi on tilaa, harkitse lipaston hankkimista asusteille. Kengänhoitovälineet, vaateharjat ja muut tarpeelliset tavarat löytävät myös paikkansa pienen lipaston laatikoista.

Siivoa asustesäilytysjärjestelmät tyhjentämällä niistä asusteet ja tavarat. Lajittele päättyvän kauden asusteet pois, pese ne ja vie varastoon. Tarkista, että käsineillä ja villasukilla on pari ja että ne ovat ehjät. Pyyhi säilytyskoreista ja laatikoista hiekka ja pöly pois ja asettele asusteet siististi takaisin.