Uuden vuoden siivouslupaukset | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Uuden vuoden siivouslupaukset

Uuden vuoden alussa tehdään usein lupauksia tulevan vuoden varalle. Oletko haaveillut siistimmästä kodista? Silloin on tänä vuonna aika tehdä siivouslupauksia. Mitään pitkää listaa ei välttämättä kannata heti laatia, pienetkin lupaukset auttavat kodin järjestyksessä pitämisessä. Teimme sinulle listan lupauksista, joita voit hyödyntää arjessa. Valitse tästä vaikka vain yksi siivousvinkki, niin alkava vuosi on entistä siistimpi.

Katso myös neuvot, joilla opit erityisten siistien ihmisten tavoille.

Järjestä yleisimmät sotkun paikat vuoden alussa

Epäjärjestys voi syntyä huomaamatta tiloihin, joita käytät eniten. Ongelmana voi olla keittiö, olohuone, kylpyhuone tai vaikka työpöytä. Tartu toimeen vuoden alussa ja järjestele ongelmapaikat.

Järjestely toimii siten, että kysyt itseltäsi jokaisen esineen kohdalla kaksi kysymystä: pidänkö tästä tavarasta ja tarvitsenko sitä. Jos vastaus jompaankumpaan tai molempiin on ei, hankkiudu tavarasta eroon.

Puhdista pienet pinnat

On helpompi aloittaa järjestely pienemmistä pinnoista kuin sukeltaa suoraan vaatekaappiin. Järjestele ensimmäiseksi se pinta, joka sattuu silmiin joka päivä, oli se sitten yöpöytä, työpöytä tai keittiön taso. Poista siltä kaikki tavarat ja pyyhi puhtaaksi. Ennen tavaroiden palauttamista paikoilleen mieti jokaisen kohdalla, haluatko todella säilyttää sen.

Päätä jokaiselle esineelle paikka

Tämä on itsestäänselvyys, joka helposti arjessa unohtuu. Kun hankit kotiisi uuden tavaran, valitse sille paikka, johon se kuuluu. Älä kasaa tavaroita ovensuuhun tai pöydille, sinne ne tuppaavat jäämäänkin.

Laita vaatteet paikoilleen joka ilta

Älä heitä vaatteitasi illalla lähimmälle tuolille, vaan käytä ylimääräiset 20 sekuntia siihen, että taittelet ne huolellisesti takaisin kaappiin tai ripustat rekkiin. Laita likaiset vaatteet suoraan pyykkikoriin.

Katso myös vinkit vaatekaapin siivoukseen.

Siivoa viisi minuuttia joka päivä

Laita munakello hälyttämään vaikka iltaisin ennen nukkumaanmenoa, ja katso, kuinka paljon ehdit siivota viiden minuutin aikana. Jos pidät kiirettä, ehdit järjestellä vaatteesi kaappiin, pyyhkiä kylpyhuoneen peilin ja järjestellä lukuisia tavaroita paikoilleen. Usein menee iltaisin sama aika vaikka Facebookin selaamiseen.

Hankkiudu eroon roskista

Älä kerää satunnaisia ostoskasseja, pakkauslaatikoita ja rikkinäisiä esineitä nurkkiin, vaan heitä ne suoraan roskiin. Osa epäjärjestystä aiheuttavista tavaroista on vain roskaa, joka on ollut tarkoituskin heittää pois.

Laita ärsyttävän paikan siivoaminen kalenteriin

Jos vaikkapa keittiön kaappien sotkuisuus kiusaa sinua, etkä juuri nyt ehdi siivota sitä, laita sen siivoaminen kalenteriin. Merkitse sille kaksi tuntia siivousaikaa viikon sisään ja sitten käytä nuo kaksi tuntia sotkun järjestelyyn.

Siivoa pienten taukojen aikana

On paljon pieniä hetkiä, jotka voit aivan hyvin hyödyntää siivoamiseen. Pyyhi tiskipöytä, kun odotat veden kiehumista vedenkeittimessä. Järjestele olohuone mainoskatkon aikana. Laita eteisessä lojuvat kengät paikoilleen, kun odotat taksin tuloa. Huomaat itse tällaisia hetkiä arjessa, kun pysähdyt miettimään.

Kun tuot tavaran sisään, vie toinen ulos

Kun hankit jonkin esineen, hankkiudu eroon jostain vastaavasta. Kun tuot kaupasta uudet lenkkitossut, lahjoita tai heitä vanhat pois. Kun ostat uuden kirjan, vie jokin vanhoista kirjaston kierrätyshyllyyn. Näin kotiin ei kerry turhia esineitä ja järjestyksen ylläpito on helpompaa.

Katso myös blogistamme vinkit tavaramäärän hallintaan.

Pidä kaapissasi Annetaan-laatikkoa

Kerää laatikkoon sellaiset esineet, joista voi vielä jollekin olla hyötyä mutta joita et itse enää tarvitse. Kun laatikko on täynnä, vie esineet kirpputorille tai lahjoita esimerkiksi Fidaan. Turhat vaatteet voit heittää keräyslaatikkoon, jos asuinalueellasi on sellaisia.